Haberler

Ürdün'de "Öfke Cuması"

Ürdün'ün çeşitli kentlerinde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto için "Öfke cuması" sloganıyla gösteriler düzenlendi.

Ürdün'ün çeşitli kentlerinde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto için "Öfke cuması" sloganıyla gösteriler düzenlendi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) ve sol siyasi partilerin yanı sıra halk ve aşiret mensupları tarafından "Aksa'ya ve murabıtlara destek için öfke cuması" ismiyle başta Amman olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilere geniş katılımın olduğu gözlemlendi.

Muhalif sol ulusalcı partiler tarafından başkent Amman'daki İsrail Büyükelçiliği önünde düzenlenen eylemde, göstericiler, ülkelerinin, İsrail'le diplomatik ve ekonomik ilişkilerini kesmesi ve İsrail Büyükelçisi Einat Şalain'in kovulmasını istedi.

Sağcı muhalif Halk Birlik Partisi üyesi Beşşar Assaf, Filistin direnişine destek olmayı ve İsrail büyükelçisinin Ürdün topraklarından kovulmasını istediklerini ifade ederek, "Ürdün halkı, Arap ülkelerinin Arap topraklarını işgal eden siyonistlerle yapılan görüşme sürecini durdurmasını ve Filistin direnişini destekliyor. Ayrıca Mescid-i Aksa'nın direnişini de destekliyoruz" dedi.

Amman'da halk ve aşiret mensupları ile İslami gruplar tarafından, eş zamanlı düzenlenen diğer eylemde ise göstericiler, İsrail büyükelçisinin kovulması ve Müslüman ülkelerin Mescid-i Aksa'ya destek olmasını lehine dövizler taşıdı.

İhvan Şura Konseyi Üyesi Murad el-Adayile, Ürdün'ün İsrail'le tüm ilişkisini kesmesini isteyerek, "Müslüman ve Arap ülkelerinin, Filistin'in tamamını İsrail işgalinden temizlemesi, Aksa'daki murabıtların üzerindeki karanlığı kaldırması gerekiyor" diye konuştu.

İslami İşçi Partisi üst düzey yetkililerinden Süleyman eş-Şayib ise Müslüman ülkeleri, Filistin direnişi ve Mescid-i Aksa'ya destek olmaya çağırdı.

Başkent Amman'ın yanı sıra İrbid, Zerka, Rasife, Kerak, Tufeyle, Akabe, Salt ve Mean kentlerinde "Öfke cuması" gösterileri düzenlendi.

Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde pazar günü Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin buraya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale edilmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

İsrail askerleri postallarıyla salı sabahı, Mescid-i Aksa'nın etrafı camekanla çevrili minberinin yakınına kadar girmiş ve çatısına çıkmıştı.

Söz konusu olaylar nedeniyle Kudüs'te ve diğer bölgelerde İsrail polisi ile Filistinliler arasında taşlı sopalı arbede yaşanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Amman Ürdün Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title