Haberler

Ünlü Kadın Dağcı Türkiye'de İlk Buz Tırmanışını Yaptı

Güncelleme:

Türkiye'nin, Everest Dağına tırmanan tek kadın dağcısı Eylem Elif Maviş Koç, Erzurum'da buz tutan şelaleye tırmandı.

Erzurum'da düzenlenen "Buz Tırmanışı Çalıştayı"na katılmak üzere kente gelen dünyanın ünlü dağcıları arasındaki Türkiye'nin, Everest Dağı'na tırmanan tek kadın dağcısı Eylem Elif Maviş Koç, buz tutan şelaleye tırmandı.

Milli dağcılar Tunç Fındık, Doğan Palut, Emrah Özbay, Efecan Aytemiz ve Bora Koç'unda aralarında bulunduğu 15 dağcı, Uzundere ilçesindeki Seraphin Şelalesi'ne tırmanış gerçekleştirdi.

Yaklaşık 35 metre yüksekliğindeki buz tutan şelalede gerçekleştirilen tırmanışa eşi Bora Koç ve 1,5 yaşındaki kızı Çağla ile birlikte katılan Eylem Elif Maviş Koç, Türkiye'deki ilk buz tırmanış deneyimini gerçekleştirmiş oldu.

Daha önce Amerika'da bir kez buz tırmanışı gerçekleştiren Koç, AA muhabirine, Erzurum'da önemli bir buz tırmanış potansiyeli olduğunu söyledi.

Türkiye'de buz tırmanışının yaygın olmadığını belirten Koç, şöyle konuştu:

"Ülkemizde buz tırmanışı pek yaygın olmayan bir kategori. Daha önce Türkiye'de buz tırmanışı yapmamıştım. Bir kere tırmandım o da Amerika'da. Erzurum beklentilerimizin ötesinde bir yer. Kısa bir yolculuktan sonra yolun kenarında bulunan şelaleye ulaştık ve burası gerçekten güzel. Yolun kenarına arabayı park edip 5 dakika yürüdükten sonra donmuş şelale tırmanışı gerçekleştirdik. Yolda gelirken gölün yanında bir yer daha vardı ve onu görme imkanı bulduk. Türkiye'de buz tutmuş şelaleye tırmanmak çok kolay değil."

- "Antalya sonradan tanındı"

Koç, Türkiye'de dağcılığın yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını ve potansiyellerin ortaya çıkartılması sayesinde çok sayıda yabancı dağcının ülkemize geleceğini dile getirdi.

Antalya'da kaya dağcılığı için her yıl binlerce yabancı dağcının kente geldiğini hatırlatan Koç, şunları kaydetti:

"Buz tırmanışı için bizim bulunduğumuz bölgede böyle bir potansiyel yok. Fakat buradaki potansiyel bizi çok sevindirdi. Tabi bu keşifler çok önemli daha önce Antalya'da kaya tırmanılmıyordu. Antalya sonradan tanındı. Orada her şey keşifle başladı ve şuan dünyanın önemli dağcıları Geyikbayırı ve Olimpos'a tırmanmaya geliyor. Aynı şey burası içinde geçerli. Havalimanı olması nedeniyle Erzurum'a ulaşım kolay. Buradaki potansiyel keşfedilip tanıtılırsa, buraya çok sayıda yerli ve yabancı dağcı tırmanmak için gelir."

-"Kızımı gittiğim her yere götürüyorum"

Dağcı eşi Bora ve 1,5 yaşındaki kızıyla Erzurum'da tırmanış gerçekleştiren Koç, gittiği her yere kızını da götürdüğünü ifade etti.

Eşiyle dağcılık kulübünde tırmanış yaparken tanıştıklarını anlatan Koç, şöyle konuştu:

"Bora ile ODTÜ'nün dağcılık topluluğunda tanıştık ve evliliğimizin temeli de dağcılığa dayanıyor. Çocuk yapma fikri ise dağcı için ciddi bir karırdı ve biraz geç alınmış karar oldu. Çocukla tırmanış ise daha farklı bir durum. Çocuğunuz varken, 'dağ tırmanmak olur mu?' diye hep bir soru işareti aklınızda oluyor. Eşimin de dağcı olması sayesinde bunu da başardık. Şimdi Çağla'yı her gittiğimiz yere götürüyoruz. Kışın kamplı bir tırmanışa henüz gidemedik ama ilerleyen yıllarda umarım bunu da başarırız. Kızım henüz bir buçuk yaşında. Umarım gelecek yıllarda Çağla büyüdüğünde kış kamplarına da birlikte katılırız."

Milli dağcı Bora Koç ise çocukla tırmanmanın zorlu olduğu kadar zevkli yönlerinin de bulunduğunu söyledi.

Yaptıkları tırmanışlarda zaman zaman aile desteği aldıklarını belirten Koç, "Yazın kaya tırmanışlarına kızımızı da götürdük. Ciddi kaya tırmanışlarında ise aile desteği aldık. Günü birlik dağ evlerinde ailemiz Çağla'ya baktı biz tırmanış yaptık. Erzurum'a da ilk kez geldik ve burası gerçekten güzel. Sadece kış veya buz tırmanışı için değil kaya tırmanışı için de önemli bir potansiyelin olduğunu gördük" diye konuştu.

Kaynak: AA / Spor

Amerika Birleşik Devletleri Antalya Erzurum Türkiye Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title