Haberler

Üniversite-Sanayi İşbirliği İle Bir Kariyer Merkezi Modeli Çalıştayı

Güncelleme:

Dicle Üniversitesi Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Üniversite-Sanayi İşbirliği İle Bir Kariyer Merkezi Modeli Çalıştayı" düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Üniversite-Sanayi İşbirliği İle Bir Kariyer Merkezi Modeli Çalıştayı" Diyarbakır'daki Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, akademisyenler ve işadamlarının katkılarıyla Dicle Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Kongre merkezinde düzenlenen çalıştaya Dicle Üniversitesi (D.Ü.) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, D.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İ.İ.B.F.) Dekanı Prof. Dr. İdris Kadıoğlu, Diyarbakır Çalışma ve İşkur Müdürü İsmail Koç, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen akademisyenler, D.Ü. ve Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Dicle Üniversitesi Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Bahar Burtan Doğan çalıştayın detayları ile ilgili bilgili sundu. Ülkelerin gündeminde birinci sırada yer alan istihdam sorunu ve kalifiye eleman temini konularının üniversitelerin öncelikleri arasına girdiğini kaydeden Rektör Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün, "çünkü İstihdam olanaklarının geliştirilmesinde de bilimden ve bilimsel metotlardan yararlanılmasının topluma daha çok artı değer katacağı aşikârdır. Bu alanda yürütülen çalışmalar, kariyer planlaması olarak bilinen bilimsel yaklaşımın şemsiyesi altında toplanmıştır" dedi.

Dicle Üniversitesi 100 Binlere Ulaşan Mezunlarıyla İstihdama Katkı Sunuyor

Dicle Üniversitesi'nin 100 binlere ulaşan mezunlarıyla istihdama katkı sunduğunu belirten Eyigün, diğer taraftan da kariyer merkezi bünyesinde sivil toplum kuruluşları ve işverenlerle işbirliği halinde daha kalifiye eleman yetiştirme ve öğrencileri daha donanımlı hale getirme gayreti içinde olduğunu söyledi. Küreselleşmeyle birlikte iş gücü piyasasının beklentilerinin değiştiğini söyleyen Oturum Başkanı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri öğretim üyesi Doç. Dr. Müge Kart, buna paralel olarak işgücü piyasasına aday olan gençlerin de çalışma yaşamından beklentilerinin değiştiğini ifade etti.

Eğer Öğrencinizi İstihdama Katamıyorsanız, Daha Az Tercih Edilir Bir Üniversite Oluyorsunuz

Üniversitelerin, platonun akademi yaşından beri hızla gelişerek, büyüyerek yükseköğretimin en temel kurumu olarak ekonomilerde ve toplumlarda yerlerini aldığını belirten Ankara Üniversitesi Kariyer Çalışmaları Koordinatörü Prof. Dr. İlkay Savcı, şunları söyledi: "Bugün dünyanın en parlak markalaşmış üniversitelerine baktığınız zaman yaşları 1.000'li yılları buluyor. O yıldan bu yana daha etkin kurumlar icat edilmemiş olmalı ki üniversiteler devam ediyor. Eskiden üniversite eğitimi dediğimiz zaman ancak toplumun elit kesimin alabildiği bir eğitim; yükseköğretimden söz ederdik. Bugün yükseköğretim toplumun her tabakasına, her katmanına, her sosyal gruba fırsat sağlayan ve içinde barındıran bir kurumsal yapıya dönüştü. Dolayısıyla üniversitelerin nüfusu ve sayısı inanılmaz boyutlarda. Örneğin Ankara Üniversitesi 70 bin öğrenciye sahip. Hal böyle olunca üniversiteler, öğrencileri istihdama katmakta zorluk çekmeye başladı. Eğer öğrencinizi istihdama katamıyorsanız, daha az tercih edilir bir üniversite oluyorsunuz. Tanınabilir ve markalaşmış bir üniversite olmanın yolu iş dünyasının taleplerine uygun ve işgücü piyasasının bilgilerini edinmiş gençleri yetiştirmektir."

Kariyer merkezinin rolü ve kişisel gelişim sürecinin önemine değinen Bilkent Üniversitesi Kariyer Merkezi Koordinatörü Yıldız Öztürk Balamir, kariyer günlerinin dün ve bugününü değerlendirdi. İş ve staj süreci konusuna da değinen Balamir, şirketlerin stajyer&mezun adayına ulaşma yöntemlerinden söz ederek, özellikle bankaların üst düzey yönetimden oluşan ciddi bir ekiple üniversiteleri ziyaret ederek öğrencilere çalışma talebinde bulunduklarını ifade etti.

Kariyer merkezinin değişen rollerini de aktaran Balamir, kariyer merkezi ile ilgili bir model geliştirdiklerini söyledi. İşgücü ve şirketlerin beklentilerini de değerlendiren Balamir, öğrencilerin de artık ihtiyaçlarının değiştiğine dikkat çekti. İş dünyasının beklentilerini değerlendirerek söze başlayan EnerjiSA Elektrik Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Teoman Özağ, doğru işin ne olduğunu tanımlayarak, bilgi, beceri ve yetkinliğin önemine değinerek örnekler verdi.

Mezunlar Meslek Seçimine Hazır Değil

Kişi için hangi mesleğin uygun olduğunu belirlemede, yapmış olduğu mülakattan örnekler veren Özağ, kişinin öncelikle içe dönük mü yoksa dışa dönük mü olduğunu saptamaya çalıştığını söyledi. Mezunların, meslek seçimine hazır olmadığını kaydeden Özağ, meslekleri pek tanımadığını da ifade etti. Öğrencilerin katılımının yoğun olduğu sabah ki oturum, öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ile sona erdi. Katılımcılara çalıştaya katkılarından dolayı teşekkür eden Rektör Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün, kendilerine plaket takdim etti. Çalıştay, öğleden sonra ki oturumlarla devam edecek.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ankara Üniversitesi Dicle Üniversitesi Diyarbakır Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title