Haberler

Unıcef: Tutuklanma ve Hapis Cezası Çocuklar İçin Ancak En Son Başvurulacak Bir Çare

UNICEF, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından bildirildiği üzere, cezaevlerindeki çocuklara yönelik kötü muamele, kimi durumlarda ise insanlık dışı ve aşağılayıcı uygulamalara ilişkin iddiaları büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi...

UNICEF, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından bildirildiği üzere, cezaevlerindeki çocuklara yönelik kötü muamele, kimi durumlarda ise insanlık dışı ve aşağılayıcı uygulamalara ilişkin iddiaları büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi UNICEF, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından bildirildiği üzere, cezaevlerindeki çocuklara yönelik kötü muamele, kimi durumlarda ise insanlık dışı ve aşağılayıcı uygulamalara ilişkin iddiaları büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

UNICEF'ten, Şakran ve Antalya cezaevlerindeki çocuklara yönelik "sistematik kötü muamele ve ayrımcılığı" iddialarına ilişkin yapılan açıklamada, bu iddiaların diğer kuruluşlarca hazırlanan raporlara, geçmişte ve bugün cezaevlerinde kalan çocuklar ve ailelerinden toplanan bilgilere dayandığı belirtildi.

UNICEF'in bu iddialara karşı Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları ve cezaevlerinin ilgili ulusal ve uluslararası kurumların izlemesine açık olduğu yolundaki beyanları da dikkate aldığı belirtilen açıklamada, "UNICEF ayrıca, Antalya'daki iddialara ilişkin olarak iki müfettiş görevlendirilmesini ve adli soruşturmanın başlatılmasını da memnuniyetle karşılamaktadır" denildi.

UNICEF'in, bu süreç sonucunda ortaya çıkacak sonuçlar ne olursa olsun, yargı sistemi ile ilişki içinde olan tüm çocuklara her zaman saygı gösterilmesi ve onurlarının gözetilmesi gerekliliğini hatırlattığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Haklarında, işledikleri ileri sürülen suçlarla ilgili kovuşturma yapılan tüm çocuklara uluslararası çocuk adalet standartlarına uygun davranılmalıdır. Ayrıca devlet, kendi gözetimi altında olan çocukların kendi aralarındaki şiddeti de önlemek ve bu konuyu ele almak durumundadır.

On yılı aşkın bir süredir UNICEF AB destekli projeler aracılığıyla Türkiye'de çocuk adaleti alanında gerçekleştirilen reformlara destek vermektedir. Halen sürmekte olan bu çalışma kapsamında önemli hukuk reformları gerçekleştirilmiş, ilgili mesleklerde uzmanlaşmaya gidilmiş, usuller ve önlemler çocuklara göre uyarlanmış, özgürlüğünden yoksun bırakılmaya alternatifler ve ceza infaz kurumlarındaki çocuklara yönelik bireyselleştirilmiş yaklaşımlar geliştirilmiştir. BM Çocuk Hakları Komitesi de, Temmuz 2012'de çocuk adaleti alanında gerçekleştirdiği kapsamlı reformlar dolayısıyla Türkiye'yi övgüye değer bulmuştur.

Bunlara ek olarak Adalet Bakanlığı yakın dönemde ceza infaz kurumlarındaki güvenliği artıracak altyapı ve donanım yatırımlarına gitmiştir. Bununla birlikte, hakları temel alan bir sistemin güvenceleri yalnızca anında soruşturma, kesin hesap verebilirlik ve etkili telafi mekanizmalarından oluşmaktadır."

"2012 yılındaki Pozantı olaylarından sonra ortaya çıkan çocuklara ilişkin bu yeni kötü muamele iddiaları, Türkiye'deki çocuk adalet sistemi için deyim yerindeyse bir sınav niteliğinde olup tutuklanmanın ve hapis cezasının çocuklar için ancak en son başvurulacak bir çare olması gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır" denilen açıklamada, ayrıca "UNICEF, Adalet Bakanlığı'nı iddialar karşısında gerekli her tür idari ve cezai önlemi almaya içtenlikle davet ederken; sivil toplum kuruluşlarına, mevcut bağımsız izleme ve hesap sorma mekanizmalarıyla, özellikle yeni kurulan ve tüm dünyada takdir gören Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu kapsamındaki şikayet mekanizmalarını kullanarak bu konuya müdahil olmaları çağrısında bulunur" ifadelerine yer verildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

adalet bakanlığı Antalya türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title