Haberler

Unıcef'ten Genital Sakatlamanın Arttığı Uyarısı

BİRLEŞMİŞ Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünyanın çeşitli bölgelerinde genital sakatlanmaya maruz kalan kızların sayısında önemli artış olduğu uyarısında bulundu.

BİRLEŞMİŞ Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünyanın çeşitli bölgelerinde genital sakatlanmaya maruz kalan kızların sayısında önemli artış olduğu uyarısında bulundu.

UNICEF, "Genital Sakatlamaya Sıfır Tolerans Günü" nedeniyle yayımladığı raporunda, büyük bir kısmı Afrika kıtasında olmak üzere 30 ülkede yaklaşık 200 milyon sakatlanmış kadın ve genç kızın bulunduğunu duyurdu.

Hane halkı anketleri ve istatistiksel modellerden yararlanılarak hazırlanan raporda, üreme organları sakatlanan kadın ve genç kızların sayısının geçen yıl, 2014'e oranla yüzde 60 arttığına vurgu yapıldı.

Rapora göre, genital sakatlamanın en yaygın olduğu ülke Somali. Somali'de 15-49 yaş arası kadın nüfusun yüzde 98'i bu işleme maruz kaldı. Bu ülkeyi yüzde 97 oranıyla Gine ve yüzde 93'le Cibuti takip ediyor.

Gambia'da sakatlanan kız çocuklarının yüzde 56'sının, Moritanya'da da yüzde 54'ünün 14 yaşından küçük olduğuna işaret edilen raporda, Endonezya'daki kız çocuklarının yaklaşık yarısının 11 yaşına kadar genital sakatlamaya maruz bırakıldığı belirtildi.

Rapora göre bazı ülkelerde kız çocukları dünyaya gözlerini açtıktan birkaç gün sonra bu zulme tabi tutulabiliyor.

Raporda, son 30 yılda kızların genital sakatlanmasının, Liberya'da yüzde 41, Burkina Faso'da yüzde 31, Kenya'da yüzde 30 ve Mısır'da yüzde 27 azaldığı bildirildi.

UNICEF Genel Direktör Vekili Geeta Rao Gupta, yaptığı açıklamada, "Kadınların genital sakatlanması bölgeler, kültürler ve dinler arasında farklılık gösterse de bazı usulleri hayatı tehdit eden sağlık riskleri barındırıyor. Her durumda bu kızların ve kadınların haklarının ihlalidir. Hükümetler, sağlıkçılar, toplum liderleri, ebeveynler ve aileler olarak hepimiz, bu uygulamayı yok etmek için çabalarımızı hızlandırmalıyız" ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Üreme Sağlığı Bölümü, Afrika kıtasında her yıl yaklaşık 3 milyon kadın ve kızın genital sakatlamaya maruz kaldığını açıklamıştı.

BM Genel Kurulu, 2012 sonunda oy birliğiyle kabul ettiği kararda, üye devletlere genital sakatlamaya son verme çağrısında bulunmuştu. Genital sakatlama Afrika'daki 24 ülkede yasaklanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Somali Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title