Haberler

Uluslararası "Turnalar Yok Olmasın" Sempozyumu

Doğa Derneği Bilim Danışmanı Akarsu: "Turna, Anadolu'da masallarda, türkülerde, kilim motiflerinde, dans figürlerinde, hemen her kültürün bir parçası olmuştur. Bundan sonra da olması için ...

Uluslararası "Turnalar Yok Olmasın" sempozyumu, İstanbul'da yapıldı.

Doğuş Üniversitesi tarafından Acıbadem Gözaçan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen, Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayşen Erdil, Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, Uluslararası Turna Fonu temsilcisi ve Doğa Derneği Bilim Danışmanı Ferdi Akarsu ile doğaseverler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda konuşan Ferdi Akarsu, Latince "Grus Grus Archibaldi" olarak tanınan Anadolu dağ turnasının tarih boyunca insanla birlikte var olduğunu söyledi.

Akarsu, bu türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının temel sebeplerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Dünyada 15 farklı tür turna yaşamaktadır. Ülkemiz bazı turnaların göç yolları üzerinde bulunurken, Anadolu dağ turnaları yazları ülkemize gelerek burada yavrular. Bu türden üreyebilen sadece 12 çift turna kalmıştır. Turnaların üreyebildiği sadece 9 sulak alan kalmıştır. Bin metreden yüksek sulak alanlarda yaşayan Anadolu dağ turnası, sığ sulak alanlarda yuva kurar. Etraftaki çayır ve tarlalarda beslenir. Ancak sulak alanların tarım için kurutulması, besi hayvanlarının aşırı otlatılması, tarım yapılan alanların terk edilerek şehre göç olgularının artması nedeniyle bu tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. İnsan ile biyo-kültürel bir etkileşime sahip olan turnanın yaşamından insan etkisi çıkartıldığında turna yine var olmayacaktır. Turna, Anadolu'da masallarda, türkülerde, kilim motiflerinde, dans figürlerinde, hemen her kültürün bir parçası olmuştur. Bundan sonra da olması için çalışmalar sürdürüyoruz."

Doğa Derneği Genel Müdürü Yılmaz ise Anadolu dağ turnasının yok olmasını engellemenin yolunun sadece biyolojik önlemlerden geçmediğini vurguladı.

Doğal yaşam alanlarının, doğayla uyumlu kaliteli yaşam biçiminin yok edilmesi sonucu son 10 yılda Anadolu'da Marmara Denizi'nin iki katı büyüklüğündeki sulak alanın yok olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu yok oluş oradaki biyolojik çeşitliliği yok ederken, bazı türleri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Turnanın veya diğer türlerin yok oluşunu engellemek için sadece biyolojik önlemler yeterli değil, bunun için kültürel önlemlere de ihtiyaç var. Anadolu dağ turnasının korunması için mevcut izleme çalışmaları sürdürülmeli, mevcut yuvalama alanları korunmalı ve göç kuşları olan bu hayvanlar için uluslararası koordinasyon sağlanmalıdır."

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Nazan Erkmen tarafından  "Sanatta Turna Motifleri ve Anlamları" konulu multivizyon gösterisi sunuldu.

Sempozyuma katılanlara Doğuş Üniversitesi adına teşekkür plaketi verildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Erkmen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title