Haberler

Uluslararası Özgürlükler ve Haklar Koalisyonu Birinci Konferansı

Güncelleme:

Ceza Hukuku Uzmanı Cadman, Arap ülkelerindeki insan hakları ihlallerini ve bu suçu işleyenlerin uluslararası mahkemelere çıkarılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Özgürlükler ve Haklar Koalisyonu (ICFR), Arap ülkelerindeki insan hakları ihlalleri ve bu suçu işleyenlerin uluslararası mahkemelere çıkarılmaları gerektiğini belirtti.

ICFR'nin İstanbul'da düzenlediği konferansın tavsiyelerini okuyan İngiliz Uluslararası Ceza Hukuku Uzmanı Toby Cadman, bazı rejimlerin baskı ve suç teşkil eden uygulamalarının aydınlatılıp, kamuoyuna sunulması gerektiğini ifade etti.

Cadman, uluslararası toplumdan insan hakları ihlallerinin bir an önce durdurulmasını ve Arap ülkelerindeki insan hakları ihlallerinin ve bu suçu işleyenlerin uluslararası mahkemelere taşınmasını tavsiye etti.

Cadman, ICFR'nin, Mısır'da ve Ortadoğu'da sivillere yönelik insan hakkı ihlallerini raporlamakla görevlendirilen hukuk komitesinin, uluslararası kuruluşlarla iletişim kurarak, bunları Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma, suçluları yargıya teslim etme ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) açıklamakla yükümlü olacak Yasal Komite kuracağını kaydetti.

Cadman ayrıca, Arapça, İngilizce ve Fransızca konuşan sözcülerden oluşan ve bölge halkının özgürlüklerine baskı, düşünce ve ifade özgürlüğünün alınması gibi sorunlarını uluslararası kamuoyuna sunmakla görevlendirilecek Basın Komitesi kurulacağını aktardı.

-Suriye'deki hapishane işkenceleri BM'ye sunulacak-

Suriye'deki hapishanelerden sızdırılan işkence fotoğraflarına ilişkin soruya da Cadman, uluslararası mahkemelerin işbirliğiyle BM'ye sunulması için insan hakları kuruluşlarının bilgi topladığı ve resimleri belgeleyip rapora dönüştüreceği yanıtını verdi.

İngiliz ve Amerikalı yetkilileri gerekli adımları atmaya çağıran Cadman, Suriye'deki insan hakları ihlallerinin çok büyük olduğunu ve bu ülkede 300 binden fazla masumun hayatını kaybettiğini belirtti.

AA muhabirine konuşan Mısırlı eski Hakim, İnsan Hakları Takip Örgütü (HRM) Ortadoğu Temsilcisi ve Mısır için Hakimler Hareketi Sözcüsü Velid Şerabi de ICFR'nin görevinin özellikle de Mısır'daki insan hakları ihlallerini aydınlatmak ve bunları adalete taşımak olduğunun altını çizdi.

-"Mısır yargısı bağımsız bir kurum olmaktan çıktı"-

Mısır'daki darbeye karşıtlığı nedeniyle görevinden alınan Şerabi, "Mısır yargısı bağımsız bir kurum olmaktan çıkıp darbe yönetiminin elinde bir araç haline geldi" dedi.

Şerabi, Arap ülkelerinin Mısır'ın yanında olduğunu ve destek verdiğini ifade etti.

Filistin asıllı İngiliz avukat Ahmed et-Türk de Suriyelilerin yaşadıklarının aydınlatılması ve BMGK'de görüşülmesi için yasal yollarla UCM'ye sunulmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Konferansa, Amerikalı avukat, Ayrımcılığa Karşı Arap-Amerikan Komitesi kurucu ve Anayasa Merkezi üyesi Abdeen Jabara, İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı avukat Gülden Sönmez, UCM Müsteşarı ve ceza avukatı Roger Jairaj Sahota'nın yanı sıra farklı ülkelerden hukuk alanında önemli isimler katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Uluslararası Ceza Mahkemesi İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title