Haberler

Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Burak: "10 yılda uygulanan politikalarla ülkenin tarımsal gayrisafi milli hasılası 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı" GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil: "GAP kapsamındaki yatırımlara 2013 yılı sonu itibariyle 54,5 milyar.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Burak, "10 yılda uygulanan politikalarla ülkenin tarımsal gayrisafi milli hasılası 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı" dedi.

Genel Müdür Burak, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezince Diyarbakır'daki bir otelde düzenlenen Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, gıda, su ve enerjinin dünyanın en önemli 3 konusu olduğunu söyledi.

Yaklaşık 10 bin yıl önce başlayan tarımsal üretimin bugün ve gelecek için hala hayati bir önem taşıdığını dile getiren Burak, suyun yüzde 74'ünün tarım sektöründe kullanıldığını bildirdi.

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 10 yılda ülkenin tarımsal gayri safi milli hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardı. Bu sayede Avrupa Birliği'nde birinci sıraya yükselmiş bulunuyoruz. Bu gerçekten güzel bir başarı ancak yetmiyor" ifadelerini kullanan Burak, şöyle konuştu:

"Çünkü tarım, değişik faktörlere bağlı ve çok ani değişiklikler gösteren bir sektör. İklim değişiklikleri, spekülasyonlar, fiyat dalgalanmaları gibi bir sürü olumsuz faktörlere karşı her zaman tedbirli olmanız gerekiyor. Özellikle araştırmacılar olarak tüm risklere karşı tedbir almamız lazım. Gıda güvenliği evrensel bir kavramdır. Bir ülke sadece kendi güvenliğini sağlamakla olmaz. Bizim görevimiz ve misyonumuz; hem kendi gıda güvenliğimizi hem de bütün insanlığın gıda güvenliğini sağlamaktır."

Burak, üreticilerin uluslararası alanda rekabet edebilmesinin en önemli unsurlarından bir tanesinin araştırma ve geliştirme çalışmaları olduğuna vurgu yaparak, bakanlıklarına bağlı 9 araştırma enstitüsünün, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışma yürüttüğünü sözlerine ekledi.

"Bölge, endüstriyel üretim alanında büyük öneme sahip olacak"

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise GAP'ın, yörede yaşayan insanların gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgelerarası farklılıkları gidermeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişme katkıda bulunmayı amaçlayan bölgesel kalkınma projesi olduğunu söyledi.

Projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 1,8 milyon hektar tarım alanın sulama imkanına kavuşacağını bildiren Karahocagil, yapımı tamamlanan 16 baraj sayesinde 411 bin hektar alanın suya kavuştuğunu kaydetti.

Karahocagil, 2008-2012'de uygulanan GAP Eylem Planının uygulaması neticesinde bölgenin ekonomik ve sosyal göstergelerinde kısa sürede önemli iyileşmeler sağlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"GAP kapsamındaki yatırımlara 2013 yılı sonu itibariyle 54,5 milyar lira harcama yapıldı. Bölgemiz, Türkiye'deki pamuk üretiminin yüzde 58'ini, kırmızı mercimeğin yüzde 98'ini, buğdayın yüzde 20'sini, Antep fıstığının yüzde 90'ını üretmektedir. GAP kapsamındaki sulama projelerinin tamamlanmasıyla yağlı tohum bitkileri, meyve, sebze ve benzeri birçok tarımsal üründe üretim payında önemli bir yere sahip olacak. Bunun yanı sıra oluşturulacak kırsal ve tarıma dayalı sanayiler ile GAP bölgesi endüstriyel üretim alanında büyük öneme sahip olacak."

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Tekin ise tarım sektörünün tüm boyutları ile değerlendirileceği kongreye yurt içinin yanı sıra ABD, Rusya, İran, Romanya, Ürdün ve Irak'tan çok sayıda akademisyenin katıldığını söyledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Mezopotamya Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title