Haberler

Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri

Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, bu yılın ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44,6 azalarak, 2 milyar 712 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, bu yılın ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44,6 azalarak, 2 milyar 712 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı, nisan ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı.

Buna göre, nisanda 565 milyon dolarlık uluslararası net doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleriyle iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, nisanda 397 milyon dolar olurken, bunun 132 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri kaynaklı gerçekleşti.

Bu yılın ocak-nisan döneminde ise net doğrudan uluslararası yatırım girişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,6 azalarak, 2 milyar 712 milyon dolar oldu. Uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi de bu yıl toplam 1,5 milyar dolar olarak hesaplandı.

Ocak-nisan dönemindeki uluslararası doğrudan yatırım girişinin 366 milyon doları imalat sektöründen, 220 milyon doları ise elektrik, gaz ve su sektöründen kaynaklandı. Söz konusu dönemdeki nakit sermaye girişinin yüzde 60,9'u AB ülkeleri kaynaklı oldu.

Uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı

Bu yıl nisanda 370 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 12 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Ocak-nisan döneminde ise bin 924 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 50 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu. Aynı dönemde bin 974 uluslararası sermayeli şirket, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleriyle ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundu.

Kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 58 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşuyla yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 22'si toptan ve perakende ticaret sektöründe ve 8'i ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektöründe faaliyet gösteriyor.

Söz konusu dönemde kurulan uluslararası sermayeli şirketlerin bin 197'si Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 372'si AB ülkeleri, 127'si diğer Asya ülkeleri ortaklı şirketler oldu.

Nisan sonu itibarıyla Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirket ve şube sayısı 43 bin 27'ye ulaşırken, 6 bin 524 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Buna göre toplamda 49 bin 551 uluslararası sermayeli şirket Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımında, 21 bin 5 girişimle AB ülkeleri birinci sırada yer aldı. AB ülkeleri arasında Almanya 6 bin 635 şirketle başı çekerken, bu ülkeyi 2 bin 941 şirketle İngiltere, 2 bin 624 şirketle Hollanda izledi.

Bu şirketlerin 29 bin 970'i İstanbul, 4 bin 814'ü Antalya, 2 bin 751'i Ankara ve 2 bin 308'i İzmir'de bulunuyor. İstanbul'da faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerin 11 bin 568'i toptan ve perakende ticaret, 5 bin 63'ü gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve 3 bin 836'sı imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Bu yıl nisanda Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 13 proje için yaklaşık 130,1 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü.

Bu yıl ocak-nisan döneminde ise belgelendirilen yatırım projesi sayısı 68, belge kapsamındaki yatırımların tutarı da 558,8 milyon dolar oldu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title