Haberler

Uluslararası 3. Yaş Baharı Kongresi

SGK Başkanı İlhan: ''Palyatif bakım tedavisinin karşılanmasına yönelik çalışmaları tamamladık'' ''Sağlık Bakanlığına bağlı bu konuda tescil edilen yataklı hastanelerde kurulan palyatif bakım merkezlerinin masraflarını da geri ödeme kapsamına almış bulunuyoruz''

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, palyatif bakım tedavisinin karşılanmasına yönelik çalışmaları tamamladıklarını bildirerek, "Sağlık Bakanlığına bağlı bu konuda tescil edilen yataklı hastanelerde kurulan palyatif bakım merkezlerinin masraflarını da geri ödeme kapsamına almış bulunuyoruz" dedi.

İlhan, Medikal Turizm Derneği tarafından Rixos Oteli'nde düzenlenen "Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa'daki en düşük yaşlı nüfus oranına sahip ülke konumunda olduğunu belirterek, ancak ileriki yılların bu demografik fırsat penceresinin kapanacağı bir dönemi getireceğini söyledi.

Demografik göstergelerdeki mevcut eğilimler devam ettiği takdirde Türkiye nüfusunun yaşlanmaya devam edeceğini bildiren İlhan, yaşlı nüfus oranıyla birlikte finansal yükün ve sağlık harcamalarının artması gibi iki önemli durumla karşı karşıya kalınacağını kaydetti.

Nüfusun yaşlanmasının, prim ödeyen ve aylık alan sigortalı sayısını etkilediği ölçüde dağıtım esaslı yaşlılık sigortasının işleyişini ve finansal dengelerini de etkileyeceğine dikkati çeken İlhan, bu sorunla karşılaşmamak adına kayıt dışı ile mücadele ve işgücüne katılım, özellikle de kadınların ve gençlerin işgücüne katılımını artırmak üzerine odaklanmak gerektiğini vurguladı.

Bu çerçevede SGK olarak, kayıt dışı ile pro-aktif bir mücadele yürüttüklerini anlatan İlhan, kadınların ve gençlerin işgücüne ve istihdama katılımının artması için de kadın ve gençleri çalıştıran işverenlere yönelik sigorta primi indirimi teşvikini uygulamaya koyduklarını hatırlattı.

Sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşması ve sağlık hizmeti kapsamının genişletilmesine ek olarak yaşlı nüfusun da artmasıyla birlikte sağlık harcamalarında hem nominal anlamda hem de oransal olarak, artışlar meydana geldiğine dikkati çeken İlhan, "Örneğin, sağlık harcamaları 2008-2013 yılları arasında nominal olarak yüzde 116 artış göstermiştir. Bununla birlikte 2008 yılında sağlık giderlerinin GSYİH'ya oranı yüzde 2,67 iken bu oran 2014 yıl sonunda yüzde  3,11 olarak gerçekleşecektir" ifadesini kullandı.

-Yaşlılara verilen hizmetler

Yaşlılara dönük hizmetler hakkında da bilgi veren İlhan, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin yılda bir defaya mahsus olmak üzere grip aşısı bedelini sağlık raporu aranmaksızın karşıladıklarını belirtti.

Evde sağlık hizmetleri kapsamında, Sağlık Bakanlığınca verilen hizmet bedellerini ödediklerini anlatan İlhan, ayrıca, kronik rahatsızlığı olan yaşlı hastalardan "Katılım Payı Alınmayacak Kronik Hastalıklar Listesi"nde belirtilen hastalıklar kapsamında sağlık hizmeti sunucularına müracaatında muayene katılım payı almadıklarını söyledi.

Yaşlı bireylerin sağlığının korunması, hastalıklarının önlenmesi gibi amaçlarla yapılan geriatri muayenelerine Kurumca diğer branşlara kıyasla ayrıcalık tanınarak, muayene ücretlerinde artırımlı geri ödeme yapıldığını belirten İlhan, Kurum olarak yaşlılıktan kaynaklanan sağlık harcamalarını kontrol altına almak ve yaşlıları yaşlılık hastalıklarından korumak, onların üretken birer birey olma niteliğini devam ettirmek için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

-Palyatif bakım masrafları geri ödeme kapsamında

Palyatif bakımın "yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, tüm fiziksel, psiko-sosyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak, önlenmesi veya giderilmesi yolları ile arttıran bir yaklaşım" olduğunu bildiren İlhan, bu bakımın özellikle kanser hastaları ile yaşlı hastalar için önem arz eden bir konu olduğunu ifade etti.

Palyatif bakım tedavisinin karşılanmasına yönelik çalışmaları tamamladıklarını bildiren İlhan, "Sağlık Bakanlığına bağlı bu konuda tescil edilen yataklı hastanelerde kurulan palyatif bakım merkezlerinin masraflarını da geri ödeme kapsamına almış bulunuyoruz" ifadesini kullandı. İlhan, bunun çok önemli bir adım, başlangıç noktası olduğunu sözlerine ekledi.

-Diğer konuşmacılar

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu da dünya nüfusunun yaşlandığını belirterek, gelişmiş ülkelerde 65 yaş ve üstü yaşlanma eğiliminin ivme kazandığını söyledi.

Yaşlanan dünyayı bekleyen çeşitli riskler olduğuna işaret eden Hatipoğlu, ekonomide iş alanlarını, üretim imkanlarını geliştirme zaruri hale geldiğini söyledi.

Dünyada yaşlıların bir sorun alanı olarak değil bir zenginlik olarak görülmesine yönelik bakış açısının yaygınlaştığını anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"AB ülkelerinde de yaşlanma sürecek. Türkiye, AB'ye oranla daha avantajlı durumda ama bu avantaj çok daha uzun sürmeyecek. Gelişmiş ülkeler geçen yüzyıla aktif nüfuslarıyla kalkınmalarını gerçekleştirdiler. Yaşlanıyoruz ama demografik olarak hala avantajlıyız. Türkiye üst orta gelir grubunda yer alıyor ancak orta gelir tuzağında kalabilir. Türkiye'nin aktif nüfusunun oransal olarak büyümesi hızı ve istikrarlı kalkınma için bir fırsattır. Türkiye, 10 yıl boyunca demografik fırsat penceresi zaman dilimi içinde olacak. Bu fırsattan yararlanmanın ön koşulu da nitelikli insan gücü. Bu avantajı önümüzdeki yıllarda sürdürebilir kılmak, bir kalkınma hamlesi yapabilmek önemli. Bu çerçevede de kaliteli eğitim ve nitelikli işgücü, ekonomik büyümenin ve refah artışının yegane itici gücüdür."

-Yaşlılara ayrılan kaynak artıyor

Türkiye'de yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlar için kamunun eskiye kıyasla daha fazla kaynak ayırdığını belirten Hatipoğlu, bakım hizmetlerine dönük kamu harcamalarının ve huzurevlerine bütçeden ayrılan kaynağın yıllar itibariyle arttığını söyledi.

Yaşlılara yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, evde sağlık hizmetlerinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, yaşlıları, sosyal ve ekonomik alanda, aktif yaşam içinde tutmak, onların tecrübe ve yeteneklerinden daha fazla yararlanmak gerektiğini ifade etti.

Hatipoğlu, yaşlılara yönelik sağlık turizmi potansiyelinin de iyi değerlendirilmesinin ülkeye önemli bir gelir kaynağı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk de Bakanlığın verdiği destekler ve teşvikler hakkında bilgi verirken, Bakanlığın ilgili kamu ve kurumlardan gelen tüm taleplere açık olduğunu söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye Rixos Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title