Haberler

Ülke Savunmasında Dağcıların Yeri Başka Olacak"

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Karaca: "Bugün teknoloji, bilim ne kadar gelişirse gelişsin hala daha görüyoruz, ülkeler savaş halindeyken, yine birebir savaş dağlarda geçiyor.

AYŞE YILDIZ - Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, gelişen bilime, teknolojiye rağmen savaşların hala dağlarda, cephelerde geçtiğini ve ülke savunmasında dağcıların yerinin başka olacağını belirterek, "Dağcılık, ülke savunmasına bile büyük katkısı olacak bir spor dalı" dedi.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyonun 2014 yılı faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, eğitim programları kapsamında spor tırmanma kampının olduğunu söyledi.

Dağcılığın bazı kaynaklarda, savunma amaçlı yükseklere çıkmak ve ülkesini, milletlerini savunmak şeklinde başladığı yönünde bilgilerin yer aldığını ifade eden Karaca, bu branşın sevgi, saygı, birlik, beraberlik, paylaşma, bedenen ve ruhen sağlıklı olmak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Karaca, dağcılığın artık halk tarafından kabul edilip, benimsendiğini belirterek, dağcılık sporunu kazanılan madalya, şiltle değerlendirmenin doğru bir politika olmadığını ifade etti.

Dağcılığın çok sayıda faydasının olduğunu anlatan Karaca, "Dağcılık önemli bir branş. Her meslekten dağcılarımız var. Artık dağcı olmak için üniversiteli ya da zengin olmak gerekmiyor. Dağcılık çok farklı bir spor dalı. Bedenen ve ruhen hareket halindesiniz, sağlık açısından önemli bir branş" diye konuştu.

Karaca, ani karar verme yeteneği olmayanların dağcılığı yapamayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Beslenme, barınma bilginiz yoksa bu spor dalını yapamazsınız. Tırmanma tekniklerini bilmiyorsanız bu spor dalını yapamazsınız. O kadar çoğaltabilirsiniz, diğer spor dallarından çok farklı yönleri vardır. Yeri gelecek tek başına kalacaksınız, tek başına karar vereceksiniz. Yeri geldiğinde, 'Duralım mı, tırmanalım mı' diye karar vereceksiniz ve çok hızlı karar vermeniz gerekiyor. Çünkü elinizi uzatıp, kayayı tutacağınız zaman 'Tutayım mı, tutmayayım mı' diye kararsız kalırsanız arzu edilmeyen sonuçlar yaşarsınız. Onun için dağcılık sporu paylaşmayı gerçek anlamda bilen bir spor dalı."

"Dağcılık, benimsenmesi gereken bir spor dalı"

Dağcılık faaliyetlerinde sporcuların aynı ipe bağlandığına dikkati çeken Karaca, "Canınız birbirinize emanet ediyorsunuz. Biriniz kaydığınız zaman diğer tutacak" ifadesini kullandı.

Karaca, dağcılığın faydalarına da değinerek, şöyle devam etti:

"Ülke savunmasında dağcıların yeri başka olacak. Bugün teknoloji, bilim ne kadar gelişirse gelişsin hala daha görüyoruz. Çevremizdeki ülkeler savaş halindeyken, yine birebir savaş dağlarda geçiyor. Cephelerde insan gücüyle oluşuyor. Doğasını tanımayan, vatanını, dağlarını, derelerini, tepelerini bilmeyen bu tür olayda nasıl savunacak ülkesini. Bugün Erzurum'da yaşayıp da Palandöken Dağı'nın arkasını bilmeyen çok insan var. Bilenle bilmeyen aynı olmaz. Onun için dağcılık, ülke savunmasında bile büyük katkısı olacak bir spor dalı. Gerektiğinde, karda, kışta, tipide, fırtınada mücadele verebilecek beceri kazanıyor ve bu yönüyle benimsenmesi gereken bir spor dalı." - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Dağcılık Federasyonu Alaattin Karaca Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title