Haberler

Ukrayna-Rusya Krizi: Ukrayna'nın Görüşleri" Konferansı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky: "Biz daima Rusya’yı iyi bir komşu olarak gördük. Bu, Türkiye’nin bir gün Azerbaycan’a silahlı kuvvetleriyle girmesine benziyor" "Kırım Yarımadasında hak iddia edebilecek bir topluluk varsa o da Kırım Tatarlarıdır"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Ukrayna'nın Rusya ile yaşadığı sorunlarla ilgili olarak, "Rusya ile 2 bin 200 kilometre sınırımız var. Biz daima Rusya'yı iyi bir komşu olarak gördük. Bu, Türkiye'nin bir gün Azerbaycan'a silahlı kuvvetleriyle girmesine benziyor" dedi.

Atılım Üniversitesi'nde düzenlenen Diplomasi Saati toplantılarından "Ukrayna-Rusya Krizi: Ukrayna'nın Görüşleri" başlıklı konferansın konuğu olan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky, Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasında yaşanmakta olan sorunlar konusunda Ukrayna'nın görüşlerini açıkladı.

Korsunsky, Kırım Tatarları'nın Ukrayna'ya olan bağlılıklarını ifade ettiği konuşmasında, "Kırım Tatarları şu an bile Ukrayna'nın vatandaşlarıdır. Rusya, 'Kırım üzerinde hakkımız var ve Kırım bizim' diyor. Kırım Yarımadasında hak iddia edebilecek bir topluluk varsa o da Kırım Tatarlarıdır" diye konuştu.

Ukrayna'nın doğu bölgelerine yapılan saldırılar için "neden kendinizi savunmuyorsunuz" gibi eleştiriler aldıklarını belirten Korsunsky, "Rusya ile 2 bin 200 kilometre sınırımız var. Biz daima Rusya'yı iyi bir komşu olarak gördük. Bu, Türkiye'nin bir gün Azerbaycan'a silahlı kuvvetleriyle girmesine benziyor" ifadelerini kullandı.

Ruslar ile birçok ortak değerleri olduğunu söyleyen Korsunsky, "Ruslar bölgede ve tarihte bizim kardeşlerimiz. Ben de dahil birçok Ukraynalının Rusya'da akrabaları var. Ama şimdi 40 bin asker, tank ve uçak ile doğu sınırımızda konuşlanmış durumdalar, neden? Putin bunu askeri tatbikat olarak nitelendiriyor. Sanırım kesinlikle bu askeri tatbikatın yeri, Ukrayna'nın doğu sınırları. Belki de Rusya'ya yönelik en büyük tehlike bizden geliyor. Tatbikatlarını yaptıkları tek şey baskı" dedi.

-"Rusya Budapeşte Memorandumu'na uymadı"-

Ukrayna'nın 1994'te SSCB'den kalan nükleer silahları olduğuna dikkati çeken Korsunsky,  "SSCB'den bize kalan büyük öneme sahip balistik füze sistemlerimiz vardı. O zamanın önemli güçleri olan ABD, Fransa ve Rusya'dan, ülkemizin bölgesel bütünlüğü garantisini alarak bu silahlardan vazgeçtik ve bu anlaşmamız 1994 Budapeşte Memorandumu ile resmileşti. Fakat Rusya, Kırım'ı işgal ederek bu anlaşmayı bozdu. Rusya, Budapeşte Memorandumu'na uymadı" dedi.

Kırım'ın, 1954 yılında Rusya tarafından Ukrayna'ya hediye edildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Korsunsky, "1954'te iktidara gelen Nikita Kruşçev, Kırım'a geldiğinde su, elektrik veya altyapı bulunmayan, ekonomik olarak çok zor durumda bulunan bir bölge ile karşılaştı. Anakaraya bağlı bulunan bir yarımada olduğu için ona göre en makul seçenek Kırım'ı Ukrayna'ya vermekti. Böylece Kiev'e geldi ve Ukrayna yönetiminden Kırım'ı almasını istedi. Bu bir hediye değildi ve Ukrayna hiçbir zaman Kırım'ı ilhak etmedi. Biz Kırım'a elektrik ve suyu getirerek altyapıyı inşa ettik" diye konuştu.

Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve Ukrayna ile yapılacak Cenevre toplantısı ile ilgili konuşan Korsunsky, diplomasiye inandıklarını belirterek bu toplantıdan çıkacak kararların çözüm için büyük önem taşıdığını söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ukrayna Türkiye Kırım Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title