Haberler

Ukrayna Krizi Enerjide Irak'ı Öne Çıkardı

Newroz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azad Ahmed Sadun: "Rusya ve Ukrayna’da gerçekleşen olaylar, AB ülkelerini enerjide başka alternatif arayışına mecbur bırakıyor.

Duhok'taki Newroz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azad Ahmed Sadun, Ukrayna krizinin başlamasıyla enerjide Rusya'ya bağımlılıktan kurtulmak isteyen AB ülkelerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) doğalgazına yöneldiğini belirtti.

Petrol konusunda önemli araştırmalarıyla bilinen Sadun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna kriziyle birlikte zengin rezerve sahip Kürt bölgesindeki gazın, dünya piyasasına gönderim sürecinin hızlanacağını söyledi.

"Irak-Türkiye hattı öne çıkacak"

Doğalgazda Irak-Türkiye hattının yeni enerji koridoru olarak öne çıkacağını ifade eden Sadun, "Rusya ve Ukrayna'da gerçekleşen olaylar, AB ülkelerini enerjide başka alternatif arayışına mecbur bırakıyor. Ukrayna krizi, Irak Kürdistan bölgesi gazının akışı için çok uygun koşullar oluşturdu. 6 ay veya bir yıl içinde önemli gelişmeler yaşanacağını düşünüyorum. Kürdistan bölgesinin gazı, Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacaktır. Bu şekilde o ülkeler de rahat bir nefes alacaklar" dedi.

Sadun, bölge gazının beklenenden daha kısa sürede ihraç edileceğini belirterek, "Mevcut plana göre Kürdistan gazı, gelecek 7 yılda işlenmeye başlanacaktı ve dünya piyasasına sürülecekti. Ancak Rusya'nın Ukrayna siyaseti, AB'yi ve ABD'yi çok rahatsız etti. Bu ülkeler, Rusya'nın enerji baskısını üzerlerinden atmak için Irak gazına yönelmiş durumdalar. Süreci hızlandırmak istiyorlar. Onun için bu gaz, daha kısa sürede dünya piyasalarına sürülebilir" diye konuştu.

Projenin gerçekleşmesi halinde gazın gönderim güzergahının Türkiye olacağını aktaran Sadun, "Irak Kürt bölgesi gazı, Türkiye üzerinden bütün Avrupa ülkelerine satılacaktır. Kürdistan bölgesi gazının, Rusya gazı için alternatif ve farklı bir seçenek olabileceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"AB'den bölgeye ziyaretler arttı"

Sadun, Ukrayna krizinden sonra AB ülkelerinden, Kürdistan bölgesine yapılan ziyaretlerde artış yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"AB ülkelerinden heyetler, Erbil'e gelerek Başkan Mesut Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani'yle görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu arayışlar, bahsettiğimiz enerji koridorunun açılması içindir. Bütün bunlar, Kürdistan doğalgazının, Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması için yapılan görüşmelerdir. Zira Rusya ve Ukrayna'da gerçekleşen olaylar, AB ülkelerini başka alternatiflere yöneltti."

"170 trilyon metreküp gaz rezervi var"

Sadun, AA muhabirinin "Bölgedeki gaz rezervi, tüm Avrupa'ya yetecek oranda mı?" sorusuna, "Evet. Kesin olarak yeteceğini söyleyebilirim. Çünkü 170 trilyon metreküp gaz rezervi var. Külfeti ve maliyetinin de daha az olacağını düşünüyorum. Bu enerji, Irak ve dünya pazarları için sanayide ve petro-kimya sektöründe çok önemli bir kaynak haline gelecektir" yanıtını verdi.

- "Bağdat kabul etse de etmese de petrol satılacaktır"

Prof. Dr. Azad Ahmed Sadun, petrol sevkiyatı konusunda Erbil ile merkezi Bağdat hükümeti arasında yaşanan soruna ilişkin ise petrol ihracının, Kürtler için öncelikli bir proje olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bağdat kabul etse de etmese de bu petrol satılacaktır. Çünkü petrolün satılması stratejik bir meseledir. Bu petrol satılmak zorundadır. Anayasaya göre Kürtlerin kendi petrolünü satma hakkı vardır. Ancak siyasi olarak bu durum sorunlara yol açıyor. Genel seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Irak'ın siyasetinde ve bu konuya yaklaşımında değişiklikler olacaktır. Yeni dönemde problemin çözüleceğini düşünüyorum."

"Kürtlerin, Bağdat'taki ağırlığı artacaktır"

Kesin olmayan sonuçlara göre Kürtlerin, 30 Nisan'da yapılan Irak genel seçimlerde 52 milletvekili çıkaracağını ifade eden Sadun, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başbakan Nuri el-Maliki'nin partisi de 68 sandalyede gözüküyor. Kürdistan bölgesinin, Irak Parlamentosu'ndaki sandalye sayısı azımsanmayacak derecededir ve bütün Irak'ın ciddiye alması gereken bir güçtür. Bundan dolayı seçim sonuçları resmi bir şekilde açıklandıktan sonra Iraklı bütün siyasi tarafların Kürtlerle iletişime geçeceklerini ve ittifak yapmak isteyeceklerini düşünüyorum. Seçim sonuçlarından sonra Kürtlerin, Bağdat'taki ağırlığı artacaktır." - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Nevruz Bayramı Ukrayna Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title