Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Ukrayna krizine diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, "Ukrayna konusunda askeri yollara başvurmak, Rusya'nın elini güçlendirir" dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Ukrayna krizine diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, "Ukrayna konusunda askeri yollara başvurmak, Rusya'nın elini güçlendirir" dedi.

Blinken, Berlin'deki temasları çerçevesinde Hertie School of Governance adlı üniversitede yaptığı konuşmada, Ukrayna krizini değerlendirdi.

Rusya'nın Ukrayna'nın Batı'yla entegrasyonunu engellemek amacıyla bilinçli olarak kriz çıkardığını, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları harekete geçirdiğini öne süren Blinken,  ancak bu politikanın geri teptiğini kaydetti.

Blinken, "Ukrayna'da gelinen nokta, Rusya açısından büyük bir stratejik kayıptır. Çünkü Rusya ve Putin, bugün Ukrayna halkının yüzde 93'ünü kaybetmiştir. Ukrayna halkı bugün her zamankinden daha fazla birlik içindedir ve yüzünü Batı'ya dönmüştür" şeklinde konuştu.

Rusya'nın Kırım'ı işgali ve Ukrayna'nın doğusunda izlediği politikanın NATO'yu yıllar sonra yeniden enerjik bir şekilde canlandırdığını kaydeden Blinken, AB'nin de doğalgaz ve petrolde Rusya'ya bağımlılığını azaltmak amacıyla adımlar atmaya başladığını vurguladı.

Diplomatik çözüm

Blinken, bir üniversite öğrencisinin "Ukrayna'da, askeri caydırıcılık olmadan diplomatik çözüm olabilir mi?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"Ukrayna konusunda askeri yollara başvurmak, Rusya'nın elini güçlendirir. Çünkü Rusya, Ukrayna'nın hemen yanı başında. Sınır bölgesinde çok büyük miktarda askeri güç, askeri araç ve teçhizatlar bulunduruyor. Bizlerin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımın iki katını, hatta üç, dört katını hemen sevkedebilecek durumda bulunuyor Rusya. Bizim ise bunu yapabilmemiz çok zor olacaktır. Ayrıca bu, kontrol edilmesi zor, tahmin edilmesi zor gerilimlere yol açabilir."

Batılı ülkelerin güçlü oldukları alanda, özellikle de ekonomi alanında baskı uygulayarak Rusya'yı adım atmaya zorlayabileceklerini kaydeden Blinken, "Uyguladığımız ekonominin baskının amacı Rusya'yı cezalandırmak değil. Ukrayna'da yaptıklarının sonuçları olduğunu göstermek ve onu politikasını değiştirmeye yöneltmek" şeklinde konuştu.

Blinken, şu ana kadar uygulanan yaptırımların sonuç vermeye başladığını belirtirken, Rusya ekonomisinin ciddi sıkıntılar içinde olduğunu kaydetti.

Putin'in milliyetçilik kartı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in medya aracılığıyla yoğun bir propaganda yürüttüğünü ve Rus halkının Ukrayna konusunda gerçekleri görmesini engellemeye çalıştığını belirtirken, kamuoyu anketlerinin Putin'in bu politikasının etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uyguladığı milliyetçi politikaların büyük tehlikeler içerdiğini ifade eden Blinken, şunları kaydetti:

"Putin'in elinde, kendi halkını etkileyebilecek bir ekonomi kartı bulunmuyor. Putin'in elindeki tek kart, milliyetçilik kartı. Bu belki kısa dönemde işe yarayabilir, insanların gerçekleri görmesini engelleyebilir. Ama burada önemli sorun şu: Milliyetçilik kartını oynamaya başladığınız zaman bunu sürekli tekrarlamanız gerekiyor. Çünkü bu kartı kullanmaktan vazgeçtiğiniz zaman, insanlar etrafına bakmaya ve gerçekleri görmeye, işlerin yolunda olmadığını görmeye başlayacaklar. O yüzden bir kez milliyetçilik kartını kullanmaya başladığınızda bu döngüden çıkmak zor. Dolayısıyla bunun çok tehlikeli bir dinamik olduğunu düşünüyorum, yalnızca Rusya ve Putin için değil, bizim için de."

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Vladimir Putin Ukrayna Berlin Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

DoktorcumMobil-IOS:

Çok tehlikeli kararlar veriyor Ukrayna hükümeti. Sadece daha çok insan ölmesine sebep olacak.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title