Haberler

Ukrayna'da Düşen Yolcu Uçağı

Hollanda, Malezya uçağı düşmeden önce Ukrayna hava sahasının güvenli olmadığına ilişkin diplomatın gönderdiği raporu kamuoyuna açıklamayacak.

Hollanda hükümeti, Ukrayna'daki bir diplomatlarının, Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağının 17 Temmuz'da Ukrayna'da düşmeden önce, bu ülke hava sahasının güvenli olmadığına ilişkin gönderdiği raporu kamuoyuna açıklamayacak.

Muhalefet partilerine mensup milletvekillerin bu yöndeki talebine ilişkin açıklamada bulunan Başbakan Mark Rutte, ilgili bakanlıklara gönderilen bilginin diplomatik teamüller gereği kamuoyuna açıklanmayacağını bildirdi.

Diplomatik konuşmaların gizli kalması gerektiğine ve bunlara ilişkin raporların açıklanmasının güveni zedeleyebileceğine değinen Rutte, söz konusu raporda yorum ve başka diplomatların konuşmalarının da olabileceğini kaydetti.

Hollanda Dışişleri, Güvenlik ve Adalet ile Savunma Bakanları, iki hafta önce muhalefetteki milletvekillerin soru önergelerine verdikleri yazılı cevapta, Hollandalı bir diplomatın kazadan üç gün önce Ukrayna'da bu yönde düzenlenen bir toplantıya katıldığını ve toplantıya ilişkin notların ilgili bakanlığa iletildiğini bildirmişti.

Hollandalı bakanlar, milletvekillerinin sorusu üzerine, uçak şirketlerinin, Ukrayna'nın hava sahasının güvenli olmadığı konusunda önceden uyarılmadığını da açıklamıştı.

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz'da düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur seferi yapan uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatlarını kaybedenlerden 196'sı Hollanda vatandaşıydı.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi daha önce kazaya ilişkin hazırladığı ön raporunda, uçağın muhtemelen dışarıdan gelen bir nesneyle düşürüldüğünü, pilotaj hatasının söz konusu olmadığını açıklamıştı. - Hollanda

Kaynak: AA / Güncel

Mark Rutte Hollanda Malezya Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title