Haberler

Uçak Mutfağında İlk Yerli Üretim

Haber-kamera Murat ÇAKIR İstanbul DHA Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ-TAİ) ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. şirketinin tasarımı olan ilk yerli kabin içi mutfağın (galley) teslim töreni, bugün Atatürk Havalimanı Genel Havacılık bölgesindeki THY VIP hangarında yapıldı.

Haber-kamera Murat ÇAKIR İstanbul DHA

Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ-TAİ) ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. şirketinin tasarımı olan ilk yerli kabin içi mutfağın (galley) teslim töreni, bugün Atatürk Havalimanı Genel Havacılık bölgesindeki THY VIP hangarında yapıldı. Törene, İstanbul Vali Yardımcısı Celalettin Yüksel, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TAİ ve Boeing ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk Mühendis ve işçileri tarafından gerçekleştirilen ilk yerli kabin içi mutfağının öncelikli olarak Boeing 737-800 uçaklarında kullanılacağını, daha sonra tüm uçak modelleri için imalatının planlandığını söyledi. Topçu, şöyle konuştu

'Bu tür tasarım ve imalatı yerli olan ürün sayısını hızla artıracağız .Havacılık sanayiine de katkı yapmaya devam ediyoruz. Koltuktan sonra bugün galley imalatı konusunda da bir adım attık. Bu çok önemli bir adım. Çünkü Türkiye'de ihracatımızın kilogram maliyetinin 1,5 dolar olduğunu düşünürsek, iki hafta önce Maliye Bakanımızın beyanıyla söylüyorum; koltuk ihracat maliyet kilosu 150 dolar, bugün uçaklarımıza koyduğumuz galleyin kilosu ise 550 dolar civarında olduğunu düşünürsek, teknolojinin ne kadar önemli olduğu hemen göze çarpıyor. Bunlar küçük parçalar olmasına rağmen, üretimi tasarlamak 3 yıl sürüyor. Hepsi Türk mühendisleri tarafından yapıldı. Alanında çok iyi durumda olan TAI, teknik bilgisi olan THY Teknik, güçlerini birleştirerek, önümüzdeki günlerde havacılıkla ilgili yeni parçalar üretme konusunda adımlar atacaktır. Uçağın içindeki bütün parçaların üretimine talibiz. Bugün iki uçağımıza bu galleyleri koyduk. 2014 yılı içinde 7 uçağa daha koyacağız. 'Made in Turkey' markasıyla bir parça ürettik. Çok mutluyuz. Bu ürün Boeing'in kısa listesine konuldu. Boeing'in sattığı her uçağı alan firmanın ihalesine de girebileceğiz. Boeing bunları sıfır hatayla kabul etti.

SABİHA GÖKÇEN'E İKİNCİ MERKEZ

Başbakan Erdoğan'ın '3. havalimanını 2017'de bitireceğiz şeklindeki sözleri hakkında görüşü sorulan Hamdi Topçu, Bu sevindirici haber. 3. havalimanı Türkiye'nin bir ihtiyacı. Ama biz şu anda Atatürk Havalimanı'nda çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2017 ve sonrasında inşallah yeni havalimanında daha rahat bir ortamda çalışırız dedi.

Hamdi Topçu, bugün itibariyle filoda 242 uçağın operasyon yaptığını vurgulayarak, 262 uçağımız da siparişimizde. Bunlar her ay sırasıyla geliyor. 2016 yılı sonunda THY filosunda sadece geniş gövdeli uçak sayısı 85'in üzerinde olacak. Bu itibarla baktığımız zaman, THY 2020 yılında 400 uçağı aşkın bir filoya sahip olacaktır. THY son 10 yıldır ortalama yüzde 20 civarında bir büyüme kaydediyor. Dünya havacılığı küçülürken veya çok küçük rakamlarla büyürken, THY'nin yüzde 20 büyümesi Türkiye'nin potansiyelinin kullanılmasındandır. Bugün Avrupa'da en çok yolcu taşıyan ikinci havayolu konumuna geldik. Şu an itibariyle Lufthansa'yı da zorluyoruz. Böyle büyüyen bir havalimanı için Atatürk Havalimanı yetmez. Bu şekilde biz şimdi Sabiha Gökçen'e de bir merkez kuruyoruz. Bu sene oradaki varlığımızı iki katına çıkartıyoruz? şeklinde konuştu.

KIRIM SEFERLERİ

Kırım seferleriyle ilgili olarak Topçu, 'Kırım'da güvenlik problemi olduğu sürece uçmuyoruz. Ama güvenli olduğu haberi geldiği zaman uçuşlarımız başlayacaktır. Uçuş kesilmesi söz konusu değil, sadece ertelenmesi söz konusu dedi.

Konuşmaların ardından, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, bugün galley takılan Boeing 737-800 tipi THY uçağını gezdirdi ve bilgi verdi.

SIRADA NELER VAR

TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. geçtiğimiz günlerde yaptığı uçak koltuklarıyla gündeme gelmişti. Firma, bugün de tasarlayıp teslimini yaptığı kabin içi mutfaktan sonra, sırasıyla 'crew rest (mürettebat dinlenme odası), magazine racks (dergi kutusu), literature pocket (gazete ve basılı evrak kutusu), divider & wind screen (kabin içi bölücü sistemler), doghouse & bustle (çeşitli acil durum ekipmanı için dolaplar), stowage (genel kullanım için küçük dolap) ve coatroom (elbise dolabı) üretmeyi hedefliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title