Haberler

Uaea Genel Kurulu

İsrail'in nükleer faaliyetlerini denetim altına almayı öngören karar tasarısı, 45'e karşı 58 oyla reddedildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) 58. Genel Kurulunda, 18 Arap ülkesinin sunduğu " İsrail'in nükleer yetenekleri" konulu karar tasarısı, 45'e karşı 58 oyla reddedildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen UAEA Genel Kurulu'nda, üye ülkelerin konuşmasının tamamlanmasından sonra gündemdeki maddelere geçildi.

18 Arap ülkesi tarafından hazırlanan " İsrail'in nükleer yetenekleri" konulu karar tasarısı 45 lehte oya karşı, 58 aleyhte oyla reddedildi. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu ülkeler, tasarının reddedilmesi yönünde oy kullandı. Türkiye, Rusya, Çin ve İran'ın aralarında bulunduğu 45 ülke, tasarının lehinde oy kullandı. Çoğu az gelişmiş ülkelerden oluşan 27 ülke ise oylamaya katılmadı.

İsrail'in nükleer faaliyetlerinin endişe kaynağı olduğu vurgulanan tasarıda, İsrail'in, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) kabul etmesi ve İsrail'in nükleer tesislerini UAEA denetimine açması öngörülüyordu. Tasarıda ayrıca, UAEA Direktörü Yukiya Amano'ya " İsrail'in nükleer tesislerini denetime açması ve NPT'ye taraf olması için girişimlerde bulunma görevi" veriliyordu.

Tasarının reddedilmesinden sonra Arap ülkeleri adına söz alan Kuveyt Büyükelçisi Sadık Marafi, nükleer güvenliğin sağlanmasını isteyen ülkelerin, küresel barış ve güvenliği tehdit eden İsrail'in denetlenmesini engellediğini söyledi. Marafi, NPT anlaşmalarını onaylamayan, nükleer denetimleri reddeden İsrail'in ve ona destek veren ülkelerin uluslararası hukuku çiğnediğini belirterek, "Arap ülkeleri, İsrail'in nükleer faaliyetlerinin denetlenmesine yönelik çabalarında kararlıdır" diye konuştu.

İsrail delegasyonu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, kararın üye ülkelere açık mesaj olduğunu söyledi. Araplar'ın İsrail düşmanlığında birleştiğini, tasarının terörü destekleyen kirli eller tarafından gündeme getirildiğini ileri süren delegasyon, yıllardır benzer önergenin genel kurula getirildiğini ve reddedildiğini hatırlattı. İsrail delegasyonu, NPT anlaşmasının imzalanmasının ve UAEA'nın denetimlerini kabul etmesinin soruna çözüm olmayacağını ifade etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, oylama öncesinde ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkeler, tasarının kabul edilmemesi veya oylamaya katılmaması yönünde bazı ülkelere baskı yaptı.

İsrail, 1981 yılından buyana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu ve UAEA'nın çok sayıda kararına rağmen NPT anlaşmasını imzalamıyor, nükleer faaliyetlerini denetime açmıyor. - Viyana

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Fransa Viyana İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title