Haberler

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan ve hükümet tarafından yatırım destek hamlesi kapsamına alınan 23 ilin tarım ve hayvancılıkta olağanüstü zengin bir potansiyel barındırdığını belirterek, "Tarıma, hayvancılığa, kırsal kalkınmaya yapılacak her kuruş harcama misliyle geri dönecek, çok kısa zamanda bölge, ülkemizin en önemli tarım ve tarıma dayalı sanayi bölgelerinden biri haline gelecektir.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan ve hükümet tarafından yatırım destek hamlesi kapsamına alınan 23 ilin tarım ve hayvancılıkta olağanüstü zengin bir potansiyel barındırdığını belirterek, "Tarıma, hayvancılığa, kırsal kalkınmaya yapılacak her kuruş harcama misliyle geri dönecek, çok kısa zamanda bölge, ülkemizin en önemli tarım ve tarıma dayalı sanayi bölgelerinden biri haline gelecektir." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Başbakan Binali Yıldırım'ın duyurduğu pakette, tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli kararların bulunduğunu anımsattı. Toplam 227 bin 172 kilometrekare yüzölçümüyle ülke alanının yüzde 29,1'ini kaplayan 23 ilin; toplam su kaynaklarının yüzde 45'ine, tarım alanlarının yüzde 22,1'ine, mera alanlarının yüzde 44,4'üne, sığır sayısının yüzde 27,8'ine, koyun sayısının yüzde 44,9'una, keçi sayısının yüzde 35,4'üne sahip olduğunu kaydeden Bayraktar, bölgede 3,9 milyon sığır, 14 milyon koyun, 3,7 milyon keçi varlığıyla önemli bir potansiyel bulunduğuna dikkati çekti. Bayraktar, bölgede 800 bin hektar alanın sulamaya açılması için 5 milyar liralık kaynak ayrıldığını, yatırımlar tamamlanınca Türkiye'nin sulanabilir alanlarının da 6,23 milyon hektardan 7,03 milyon hektara ulaşacağını bildirdi.

Şemsi Bayraktar, küçükbaş hayvancılığa gereken önem verilirse bölgenin geçmişte olduğu gibi yeniden küçükbaş hayvancılığın ihracat merkezi olabileceğine işaret ederek, "Ülkemizdeki 14,6 milyon hektarlık mera alanının yüzde 37,5'i Doğu Anadolu'da, yüzde 6,9'u da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Toplam mera alanımızın yüzde 44,4'ü bu iki bölgemizde yer almaktadır. Dolayısıyla buralar için hayvancılık demek, mera demektir. Öncelikle bu meraların kaliteli ve üretim yapılabilir bir duruma getirilmesi gerekmektedir. Meraların bakımlarının yapılması ve ıslah edilerek kullanılabilir hale getirilip çiftçilerin hizmetine sunulması bir zorunluluktur." değerlendirmelerinde bulundu.

Hayvancılıkta büyük firmaların bölgede yatırım yapmaları ve bölge üreticileriyle sözleşmeli üretim yapmaları konusunda teşvik edilmelerinin, bölgenin en önemli sorunu olan işsizliğin çözümüne olduğu kadar sektörün gelişmesine de katkı sağlayacağını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Tarıma, hayvancılığa, kırsal kalkınmaya yapılacak her kuruş harcama misliyle geri dönecek, çok kısa zamanda bölge, ülkemizin en önemli tarım ve tarıma dayalı sanayi bölgelerinden biri haline gelecektir. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3,7 milyar lira yatırım yapılması, sulama yatırımları için 5 milyar lira kaynak ayrılması, toplulaştırma çalışmaları ve ek destekler bölge ekonomisini çok olumlu etkileyecektir. Özellikle sulamaya açılacak alanlar ve planlanan yatırımlarla bölge kalkınmada önemli gelişme gösterecek; göç duracaktır. Kırsalda tarıma dayalı ekonominin gelişmesi, ekonomik ve sosyal kırsal kalkınmanın sağlanması, sektörler ve bölgeler arası dengeli kalkınma, insanlara AŞ ve iş olarak yansıyacak, bölgede terörü de bitirecektir."

"İhracat kanallarının daha fazla açılmasıyla çözülür"

Şemsi Bayraktar, bölgenin arıcılık için zengin floraya sahip olduğunu, 21 bin ton bal üretimiyle ülke üretiminin yüzde 19,5'inin 23 ilden karşılandığını ifade ederek, arıcılığa verilen teşviklerin artırılması, üreticilere sıfır faizli kredi imkanı verilmesi gerektiğini, bu uygulamaların bal üretimini ve ihracatını artıracağını bildirdi.

Doğu ve Güneydoğu'nun en önemli sorunlarından birinin büyük tüketim merkezlerine uzaklığı olduğunu belirten Bayraktar, "Bu sorun bölgede Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Elazığ, Erzurum, Van, Kars gibi şehirlerin cazibe merkezleri olarak öne çıkarılması ve daha büyük şehirler haline dönüştürülmesi, ulaşım imkanlarının artırılması, Ortadoğu, Kuzey Afrika, İran, Kafkasya, Orta Asya'ya ihracat kanallarının daha fazla açılmasıyla çözülür." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, birlik, beraberliğin korunması, güvenliğin sağlanması halinde yapılacak yatırımlarla Doğu ve Güneydoğu'nun gelişmemesi, kalkınmaması için herhangi bir sebep olmadığını, yerel dinamikler harekete geçirilerek çok kısa bir sürede bölgenin büyük bir kalkınma hamlesiyle ülkenin yıldız bölgesi haline dönüşeceğini kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Binali Yıldırım Şemsi Bayraktar Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title