Haberler

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalarak 838 bin tona gerilediğini belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalarak 838 bin tona gerilediğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, ihracatın sıkıntıya girmemesi için maliyeti düşürücü, rekabeti artırıcı çalışmaların yapılması, mevcut pazarların kaybedilmemesi ve yeni pazarların bulunması gerektiğini vurguladı.

Mayısta, 2015 yılının aynı ayına göre, inek sütü üretiminde azalma görüldüğünü kaydeden Bayraktar, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının söz konusu dönemde yüzde 3 azalarak 864 bin 101 tondan 837 bin 800 tona gerilediğini belirtti.

Mayısta sanayiye aktarılan sütün yüzde 3 azalmasına karşın bu yılın ilk 5 aylık dönemde yüzde 2,2 arttığına işaret eden Bayraktar, 2015 Mayıs ayında 864 bin 101 ton olan sanayiye aktarılan süt miktarının, bu yılın mayıs ayında 838 bin tona gerilediğini aktardı.

Bayraktar, mayıs ayı sonu itibarıyla son bir yılda sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 9 milyon 21 bin 790 ton olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Beş aylık dönemde sanayiye aktarılan süt yüzde 2,2 artarak 3 milyon 896 bin 167 tondan 3 milyon 980 bin 817 tona çıktı. Rakamlar, 5 aylık dönem ele alındığında sanayicinin geçen yılki seviyelerin üzerinde süt almaya devam ettiğini gösteriyor. Tespitlerimize göre, çiğ süt litre fiyatı Türkiye ortalaması olarak 2016 Mart ayında 99 kuruşken, nisan ayında 1 lira 2 kuruşa, mayıs ayında 1 lira 3 kuruşa, haziran ayında ise 1 lira 6 kuruşa çıktı. Et ve Süt Kurumu, çiğ süt litre fiyatında Türkiye ortalaması 1 lira 15 kuruşu geçene kadar alımlara devam etmelidir. Eğer süt fiyatları 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkarılamazsa hayvancılığımız zor günler yaşayabilir."

"İlk 5 ayda ihracat sürekli arttı"

Mayıs ayında süt ve süt ürünleri ihracatının yüzde 28,3 artarak 33 milyon dolara, ocak-mayıs döneminde ise yüzde 11,4 artarak 128,7 milyon dolara yükselmesinin olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Bayraktar, "Bu yılın ilk 5 ayında ihracat sürekli arttı. Bir önceki yılın mayıs ayı ve ocak-mayıs dönemine göre, 2015 yılında düşüş gösteren ihracatın, bu yıl yeniden artışa geçmesi sektör için önemlidir. Bu rakamlar çok daha fazla artırılabilir. Ülkemiz, bu alanda milyarlarca dolarlık ihracat yapabilir. Süt sektörünün büyümesini sürdürmesi için ihracatın devamı gerekir. İhracatın sıkıntıya girmemesi için maliyeti düşürücü, rekabeti artırıcı çalışmalar yapılmalı, mevcut pazarlar kaybedilmemeli, yeni pazarlar bulunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Temmuz 2014 ile Haziran 2016 tarihleri arasında üretici çiğ süt fiyatları yüzde 7,8 azalırken, market ürünlerinin fiyatlarının yüzde 23'e varan oranlarda artmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını savundu. Bayraktar, sütte şu an ülkede ne üretici ne de tüketici lehine işleyen bir piyasa bulunduğunu, sadece belli kazananların olduğu bir piyasanın ise sürdürülemeyeceğini belirtti.

Üretici ile sanayici arasında yapılan sözleşmelerin çoğunun süresinin bittiğine ama firmalarda bir hareket olmadığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"Haziranda süresi dolan sözleşmeler yenilenmemiş, önümüzdeki döneme yönelik fiyat belirlemesi yapılmamıştır. Sanki fiyatların uzun süre böyle devam etmesi gerektiği gibi bir tavır içindeler. Önümüzdeki dönemde fiyatların ne olacağını kimse bilmemektedir. Bu şekilde üretici nasıl önünü görecek, geleceğe yönelik bir planlama yapabilecektir? Sanayiciler en kısa zamanda üreticilerle fiyat revizyonu ve sözleşme yenilemek için masaya oturmalıdır. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için çiğ süt-yem paritesinde en az 1,5 olması gerekir. Parite, şu an için 1,15'e kadar indi. Hiçbir zaman paritede 1,5 oranına ulaşılamadı. Bu sağlanmadığı takdirde, üreticinin yeterli gelir elde etmesi mümkün olamayacaktır. Dolayısıyla belirlenecek yeni fiyatın, pariteyi bu seviyelere çıkaracak düzeyde olması gerekir."

Kaynak: AA / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title