Haberler

Tütün Tarımı ve Kalkınma Projesi'yle 172 Köy İhracatçı Oldu

BETAM’ın yaptığı araştırmaya göre Adıyaman ve Hatay’da başlatılan ’Tütün Tarımı ve Kalkınma Projesi’ 8 yılda bölgenin çehresini değiştirdi.

BETAM'ın yaptığı araştırmaya göre Adıyaman ve Hatay'da başlatılan 'Tütün Tarımı ve Kalkınma Projesi' 8 yılda bölgenin çehresini değiştirdi.

Güneydoğu Anadolu'da bitme noktasına geldiği belirtilen tütün üretimini canlandırmak ve iyi tarım uygulamalarını bölgede yaygınlaştırmak amacıyla 2009 yılında Philip Morris (Philsa) tarafından hayata geçirilen tütün tarımı ve kalkınma projesi ile ilgili Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) hazırladığı rapor İstanbul'da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Üreticilerin proje öncesi dönem ile Philsa'nın garantili alım dönemi arasında yaşadıkları zorluklara yer verilen raporda, çiftçilerin gelirleri üzerindeki etkisini değerlendirmek için muhtarlar ve üreticilerle yüz yüze görüşmeler yapıldığı, Adıyaman'da hanelerin yüzde 79'u Hatay'da da yüzde 61'i garantili alım döneminde harcamalarının arttığı belirtildi.

Rapora göre proje bölgenin ekonomik refahını artırırken, projenin uygulandığı bölgede 172 köy ihracatçı olurken, program öncesinde çocuklarını kredi çekerek evlendiren, toprağını satan ve mevsimlik işçi olarak çalışan üreticilerin, projeyle birlikte gelirlerini artırdığı açıklandı. BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, projeyle birlikte bölgedeki tütün üretimi, hane geliri ve istihdam arttığını ve gençlerin göçünün önüne geçildiğini söyledi.

Güneyman: "Raporun gösterdiği gibi kesinlikle doğru yoldayız"

Philsa Kurumsal İlişkiler Direktörü Hayal Güneyman, "8 yıl önce Güneydoğu Anadolu'da bitme noktasına gelen tütün üretimini canlandırmak ve iyi tarım uygulamalarını bölgede yaygınlaştırmak adına başlattığımız proje bölgenin sosyal ve ekonomik refahına önemli katkı sağladı" dedi. Güneyman, proje kapsamında Adıyaman ve Hatay'daki köylere katkı sunmaya devam ettiklerini, yöre halkına katkı sağlamayı, iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı sürdüreceklerini ifade etti. Hem küresel oryantal tütün talebini karşılayacak yeni bir kaynak oluşturarak ihracatı artırmayı hem de iyi tarım uygulamalarını bölgede yaygınlaştırarak kaliteli ve verimli tütün üretimini teşvik etmeyi sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Güneyman, "Raporun da gösterdiği gibi, kesinlikle doğru yoldayız. Bölgedeki refah seviyesinin arttığını, iyi tarım uygulamalarının çiftçilerimiz tarafından benimsendiğini görüyoruz. Projemizi ilk günkü heyecanla sürdürmeye, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Bakış: "Oryantal tütün üretiminde Türkiye dünyada birinci sırada"

Tütün üretiminin 128 ülkede 4,3 milyon hektar alanda yapıldığını söyleyen BETAM araştırmacılarından Doç. Dr. Ozan Bakış, "Türkiye tütün üretimi yapan ülkeler arasında yüzde 1 pay ile 10'uncu sırada, oryantal tütün üretimi yapan ülkeler arasında ise yüzde 51 pay ile birinci sırada yer alıyor. Tütün ihracatı yapan ülkeler arasında 9'uncu sırada yer alan Türkiye'de 2015 yılı itibarıyla 60 bin üretici aile bulunurken, 75 bin ton tütün üretimi yapıldı, söz konusu miktarın 60 bin tonunu başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ettik" diye konuştu.

Proje kapsamında çiftçilere sertifikalı yüksek kalite tohum sağlanmasından, doğru ve zamanında ilaçlama ve gübreleme tekniklerine kadar geniş bir yelpazede destek sağlandığı bildirilirken, çiftçilere ekimlerini, proje sayesinde daha çok bilimsel veriler ışığında yapmaya başladıkları belirtildi. Gübre kullanımı ve ilaçlama gibi temel tarım uygulamalarında bile iyileşme görülürken, daha az bilinen uygulamalar olan teknik destek alımı, sera altında tütün kurutma, dizim ve dikim makineleri kullanımında çarpıcı iyileşmeler olduğu açıklandı. Teknik destek alan hanelerin oranı garantili alım döneminde Adıyaman'da yüzde 79, Hatay'da yüzde 80 olurken, sera kullanan hane sayısı geçmiş dönemde çok daha az oldu. Garantili alım döneminde her iki ilde de bu oran yüzde 75'e ulaştığı kaydedilirken, proje sayesinde iş güvenliğine yönelik tedbir alımı da yaygınlaştığı ve her 5 haneden 4'ü tedbir almaya başladığı öğrenildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Adıyaman Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title