Haberler

TÜRSAB, Kaçak Tur Raporunun Korkutan Rakamlarını Açıkladı

Güncelleme:

TÜRSAB tarafından hazırlanan "Kaçak Tur Raporu" turizm sektörünü bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi.

TÜRSAB tarafından hazırlanan "Kaçak Tur Raporu" turizm sektörünü bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi. Rapora göre geçtiğimiz yıl 350-400 bin kişinin tercih ettiği kaçak tura katılanların sayısı bu yıl 500 bini bulacak. Söz konusu kaçak turların Türkiye ekonomisinde neden olacağı ekonomik kayıp ise 850 milyon lirayı buluyor.

Yaklaşık 1 milyon kişi bayram tatili için yollara dökülürken, 'kaçak turlar' tatilcinin canını ve parasını tehdit ediyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) "Kaçak Tur Raporu"göre, geçen yıl 350-400 bin seviyesinde olduğu tahmin edilen kaçak turla sehayate çıkan yerli turist sayısının bu yıl 500 bine yükseleceği hesaplanıyor.

850 MİLYON TL'LİK EKONOMİK KAYIP

28 Temmuz-30 Temmuz tarihlerini kapsayan Ramazan Bayramı için yüz binlerce yerli turist yollara düşerken, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) kaçak turlara karşı alarma geçti. Gerek Turizm Bakanlığı'na gerek de TÜRSAB'a gelen şikayetlerin artması üzerine kaçak turlara karşı tatilcileri uyarmak ve bilgilendirmek amacıyla büyük bir reklam kampanyası başlatmaya hazırlanan TÜRSAB, kayıt dışı veya kaçak turları satın almanın tehlikelerine dikkat çekiyor. 7 bin 600'e yakın üyesi bulunan TÜRSAB, tüketicilerden tatillerinin zehir olmaması için sadece fiyata değil, tur satanların güvenilirliğine de dikkat etmesi için uyarıdan bulunuyor. Geçen yıl 350-400 bin seviyesinde olan kaçak turla seyahat eden yerli turist sayısının bu yıl 500 bine ulaştığı hesaplanıyor. Bu yıl için tahmin edilen toplam yerli turist sayısının 5 milyona yakın olduğu düşünüldüğünde her 10 turistten 1'inin kaçak tur tehlikesiyle karşı karşıya. Acenta fiyatı ile kaçak turların rakamları karşılaştığında günde 20 ila 100 lirayı bulan bu rakam için vatandaşlar farkında olmadan ya da tehlikenin boyutunu bilmeden büyük bir riskin içine giriyorlar.

428 DAVA AÇILDI

Turizm sektöründe kaçak turlar TÜRSAB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başını çektiği yoğun denetim mekanizmasına rağmen alanını oldukça genişletti. Herhangi bir sigorta ve güvencesi olmayan bu turların neden olduğu ekonomik kayıp 850 milyon lirayı bulurken, tatilcinin can ve malı da tehdit altında. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, günde 20 ila 100 liralık bir fark için kendilerini ve tatillerini tehlikeye atmamaları yönünde vatandaşları uyardı. Kaçak turlara karşı kampanya başlatan TÜRSAB, özellikle fırsat sitelerinden kaçak tur satanları tespit etmek için özel bir birim kurud ve tatil satan 8 bin siteden 428 tanesi hakkında dava açtı.

Farkında olmadan ya da daha ucuz diye özellikle yaz döneminde TÜRSAB üyesi olmayan acenta ve kuruluşların düzenlediği belgesiz, kaçak ve denetimsiz organizasyonlarla tura çıkanların herhangi bir olumsuzluk durumunda mağdur olacaklarının altını çizen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Kaçak çalışan bu şirketler ve kişiler insan hayatını hiçe sayan geziler düzenliyorlar. Belgesiz seyahat acenteliği sektörde haksız rekabet yaratırken, diğer yandan da denetimsizlik nedeniyle can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Vatandaş sadece fiyata bakarak değil, sigortalanmış ve hak iddia edebileceği tatil seçmeli. Kaçak tur kayıtlı turlardan günde 20 ila 100 TL ucuza geliyor. Bu kadar fark için tatil zehir olmasın" uyarısında bulundu.

MAĞDUR OLMAMAK İÇİN SORGULAMA GEREKİYOR

Yasaya göre, tüm seyahat acenteleri TÜRSAB üyesi olmak ve paket tur satarken tatil sigortası yapmak zorunda. Türkiye'de paket tur harcamaları geçen yıl 1.2 milyar TL iken bu yılı toplam 1.5 milyar TL ile tamamlayacak. Tatili zehir edebilecek, mağduriyet yaratacak kaçak acenta, tur mağduru olmamak için acente belgesi olmayan kişi, kurum ya da şirketlerin belge numarasını, ünvanını mutlaka sormalı ve numara ve acente ünvanın doğruluğunu Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB'ın internet sitesinde sorgulaması gerekiyor.

Kaçak turlar nedeniyle ekonominin yaşadığı kayıp bu yıl tahminlere göre geçen yılın yüzde 25 üzerinde olacak. Ortalama tur fiyatı sektörde 600 Euro olarak baz alınıyor, buna göre 500 bin kişinin kaçak turlarla tatil yapması 300 milyon Euro, yani 850 milyon TL civarında bir ekonomik kayıp demek. Kaçak turlardaki bu yüksek büyüme oranına karşın TÜRSAB üyesi acentelerinin kendilerine ilişkin 2014 büyüme beklentisi yüzde 13-15 civarında.

KAÇAK EN FAZLA İNTERNETTEN YAYILIYOR

Kaçak turların en yoğun olarak müşteri bulduğu platform internet. İnternetten yapılan satışlarda turu satan şirketlerin kimliği, telefon numaraları, ticari sicili gibi unsurlar kaçağı ele verebilecek unsurlar. Kaçak turlara karşı reklam kampanyası da başlatmaya hazırlanan TÜRSAB, özellikle fırsat sitelerinden kaçak tur satanları denetlemek için özel bir araştırma birimi kurdu. 8 bin siteden 428 tanesi hakkında kaçak tur sattığı gerekçesiyle dava açıldı.

MALİYE DE PEŞLERİNDE

TÜRSAB'ın yanı sıra kaçak turlara karşı Maliye Bakanlığı da harekete geçmiş durumda. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kaçak acentacılık faaliyetlerinin önlenmesi için geçtiğimiz aylarda vergi dairesi başkanlıklarına ve defterdarlıklara yazı gönderdi. Ardından da 1 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında kesintisiz bir denetim sürecini başlattı. Söz konusu denetime TÜRSAB tarafından da destek verilirken, tüketiciler de uyarılmaya başlandı.

'TURİST ARTIYOR AMA KAYIT DIŞI DA ARTIYOR'

TÜRSAB'a üye seyahat acenteleri sektörde 'iyiye ve kötüye giden unsurlar'ı değerlendirirken de, benzer sonuçlar ortaya çıkıyor. Acentelerin yüzde 18'i haksız rekabet şartlarının kötüye gittiği konusunda hemfikir. Bu oran, yüzde 25 ile 'siyasi olayların etkisi' maddesinin hemen ardından geliyor. İnternetten satışın artmasını olumsuz olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 11 iken, yıllardır kangren haline kayıtdışı acentelerin artmasından şikayet edenlerin oranı yüzde 8'lerde. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Ramazan Bayramı ulusoy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title