Haberler

Türkülere Konu Olan "Tirit" Turistlerin İlgi Odağı

Kastamonu'nun Tosya ilçesine ait "Manda Yuva Yapmış Söğüt Dalına" türküsünde adı geçen, kente özgü susamsız simit ve kemik suyuyla yapılan "tirit", yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği lezzetler arasında bulunuyor.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Kastamonu'nun Tosya ilçesine ait "Manda Yuva Yapmış Söğüt Dalına" türküsünde adı geçen, kente özgü susamsız simit ve kemik suyuyla yapılan "tirit", yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği lezzetler arasında bulunuyor.

Tarihi Münire Medresesi'nde faaliyet gösteren restoranın işletmecisi Yavuz Emen, AA muhabirine, tiridin Tosya'nın yöresel yemekleri arasında yer aldığını söyledi.

Restoranlarında müşterilerine yöresel yemekler sunarak gelenekleri yaşatmaya çalıştıklarını belirten Emen, bunlardan birinin de tirit olduğunu anlattı.

Emen, tiridin bayatlamaya yüz tutmuş ekmeklerin boşa gitmemesi amacıyla yapıldığına işaret ederek, kemik suyuna batırılarak yapılan bu yemeği Kastamonu simidiyle hazırladıklarını kaydetti.

Yemeğin ana malzemesinin susamsız Kastamonu simidi ile kemik suyu olduğu bilgisini veren Emen, "Yemekte bunların dışında Kastamonu sarımsağı, yoğurt, dana kıyma ve Ilgaz'ın yaylalarından gelen tereyağı kullanılmaktadır. Yemeğimizde kullanılan tüm malzemeler yöremizde yetiştirilen ve doğal ürünlerdir." şeklinde konuştu.

Türküde adı geçen tirit

Emen, Kastamonu'nun literatüre girmiş 800'ün üzerine yemek çeşidi bulunduğuna dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

"Tirit, ilk kez Tosya'da yapılmış ve ilçemizle özdeşleşmiş. Bu yemeğin hoş bir türküsü de var. 'Manda yuva yapmış söğüt dalına, yavrusunu sinek kapmış, gördün mü? Tiridine bandım, bedava mı sandın, para verip aldım' diye. Ziyaretçilerimiz Kastamonu yemekleri arasında özellikle tiridi çok beğeniyor. Bu türküyü dinleyenler de tirit yemeğini tercih ediyor. Yöresel yemeklerimiz çok beğeniliyor.

Tirit, lezzeti kadar türküde adı geçtiği için de ilgi görüyor. Türküde adının geçmesi tiridin bilinirliğini artırıyor."

Tiridin yapılışı

Restoranın aşçıbaşı Ali Armağan Karamuk da tiritte ana malzemenin pekmez suyu ile yapılan susamsız Kastamonu simidi ve kemik suyu olduğunu söyledi.

Yemekte bunların dışında dana kıyma, sarımsaklı yoğurt, soğan, havuç, tane karabiber, defne yaprağı, tuz ve pul biber kullanıldığını anlatan Karamuk, "Kemiği, iliğini bırakana kadar baharatlarla pişiriyoruz. Daha sonra kemik suyunu, doğramış olduğumuz simidimizin üzerine döküyoruz. Simidimiz hafif ıslandığında tekrar kemik suyu ilave ediyoruz. Bir süre sonra suyu süzülen hafif sulu simitlerin üzerine sarımsaklı yoğurdu, ardından kavrulmuş kıymayı tereyağ ile döküyoruz ve sıcak olarak servis ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Kastamonu Söğüt Tosya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title