Haberler

Türklerin 7 Milyar Doları 'Çöle Saplandı'

Güncelleme:

Libya Türk şirketlerini ülkeden çıkarma kararı aldı. Türk şirketlerinin alacağı 4.5 milyar dolar ve şantiyelerdeki 7 milyar dolarlık araç-gereçler kaderine terk edildi.

ibya'daki Tobruk hükümetinin, "Türk şirketlerini ülkeden çıkarma" kararından sonra, Türk müteahhitlerin 4.5 milyar dolar tutan alacaklarının tahsili zora girdi. Şantiyelerde bulunan 7 milyar dolarlık iş makinesi ve araç parkı da çöl ikliminde çürümeye terkedildi.

1970'DEN BERİ ORDALAR

Türk müteahhitleri 1970'lerden 2011 yılına kadar Libya'da 29 milyar dolarlık 565 dev projeyi hayata geçirdi. 2011 yılında Arap Baharı'ndan sonra Libya'daki iç karışıklıklar dev projelerin hızını kesti. Yapımı devam eden projelerdeki hakedişlerin tahsilindeki sıkıntıyı çözmek için Türk hükümeti ile Libya arasındaki görüşmelerden de bir sonuç çıkmadı. Çatışmaların devam etmesi ve şantiyelerde iş güvenliğinin kalmaması üzerine ise Türk şirketleri şantiyeleri olduğu gibi bırakıp, çalışanlarını Türkiye'ye getirdi.

ÇÖZÜM BEKLEYEN YENİ KRİZ

Libya'da Başbakan Abdullah es-Seni başkanlığında pazar günü toplanan Tobruk hükümeti, ülkede altyapı ve üstyapı projelerini üstlenen tüm Türk şirketlerini "Libya'dan çıkarma" kararı aldı. Toplantıda, daha önce yapılmış olan tüm sözleşmelerin gözden geçirilmesine karar verildi.

DEİK TEPKİLİ

Kararı değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla, "Biz sorunun çözümünü beklerken, bu karar geldi. Bu iş kısa sürede çözülemez" dedi. Takla, şunları söyledi:

"DAHA ÖNCE SONUÇ ÇIKMAMIŞTI"

"Bu kararla Türk şirketlerinin üstünde bir baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Biz olumlu bir netice beklerken bu açıklamayla, beklenen olumlu neticenin çıkmayacağını gördük. Bu sorunun çok kısa zamanda çözüme kavuşması beklenemez. Bunun belirsiz bir sürece yayılacağı anlaşılıyor. Daha önce uluslararası tahkim ya da görüşmeler yoluyla alacakların ödenmesi konusu gündeme geldi ancak hiçbirinden bir sonuç çıkmadı."

'YARIN ÇIKIN DEMEK DEĞİL'

Türk müteahhitlerinin Libya'da üstlendiği işlerin karşılığında hemen ödenmesi gereken 1 milyar dolar alacağı olduğunu belirten Takla, "Alacakların toplam tutarı 4.5 milyar dolar. Şantiyelerde bulunan iş makinesi ve araç gereçlerden oluşan toplam envanter ise 7 milyar dolar" dedi. Takla, şöyle konuştu:

"Tobruk hükümetini Libya'nın resmi hükümeti olarak görürseniz, ki Birleşmiş Milllet kararı da bu yönde, o zaman Tobruk hükümetinin Türk şirketlerinin faaliyetini yasaklamasıyla ilgili kararının bütün Libya'da geçerli olduğunu düşünmemiz gerekir. Bu durumda Libya'da hesap kapanır. Ama bu karar uygulanır, uygulanmaz, nereye kadar tesir eder, bu da zamanla belli olacaktır. Şu etapta bu karar hemen yarın çıkın anlamına gelmez. Şu an itibariyle hiçbir Türk şirketinin Libya'da bir faaliyeti yok. Firmalar malzemelerini beklemek için birkaç kişiyi bırakmış olabilir."

29 MİLYAR DOLARLIK İŞ

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlerin Libya'da 29 milyar dolarlık 565 projeye imza attığını belirterek, şunları söyledi:

"Libya Türk müteahhitlerin dünyaya açıldığı ilk pazar olarak her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Libya'da, Arap Baharı ve Kaddafi yönetiminin devrilmesinden bu yana geçen 4 yıl sonunda bir düzen sağlanamadığı gibi mevcut güvenlik sorunlarının giderek daha ciddi boyutlara ulaştığı görülmektedir. Ülkenin yakın bir gelecekte istikrara ulaşması oldukça zor görünmektedir. Ülkede son döneme kadar faal olan kısıtlı sayıdaki Türk müteahhitlik firması da operasyonlarını küçültmek yoluna gitmiş bulunmaktadır. Tobruk hükümetinin yaptığı son açıklamalar konusunda şu ana kadar firmalarımıza ulaşmış herhangi bir tebligat bulunmamaktadır."

TRABLUS HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA

Libya'nın başkenti Trablus'ta faaliyetlerine devam eden Milli Genel Kongre'ye (MGK) bağlı Trablus hükümeti, Tobruk Hükümeti'nin ülkedeki Türk şirketlerini uzaklaştırma kararının, yalnızca kendi ele geçirdiği bölgeleri bağladığını, bu kararın ülkenin genelini kapsamadığını açıkladı. Trablus Hükümeti Sözcüsü Ömer Hüseyin Bağyu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tobruk hükümeti, bazı siyasi hedeflere ulaşmak amacıyla Türk şirketlerini araç olarak kullanıyor. Tobruk hükümetinin, ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı, yalnızca kendi kontrolü altındaki doğu bölgelerini bağlar" dedi.

Bağyu, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

TRABLUS HÜKÜMETİNİN GÜCÜ NE KADAR?

Trablus Hükümeti'nin kontrol ettiği başkent Trablus, Misrata, Bingazi ve Beni Velid kentlerinde ticari faaliyetlerde herhangi bir yasaklama ve engelleme ile karşılaşılmazken çatışmalar sebebiyle Libya'daki Türk vatandaşları tahliye edilmişti.

TOBRUK HÜKÜMETİNİN KONTROLÜNDEKİ BÖLGELER

Tobruk Hükümeti'ne bağlı güçler ülkenin doğusunda Tobruk, Beyda ve Ecdebiye kentleriyle batıda Zintan ve Zaviye şehirlerini elinde bulunduruyor.

LİBYA'DA NE OLUYOR ?

Libya'da dün Abdullah es-Seni'nin başbakanlık ettiği Tobruk Hükümeti'nin, ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı aldığı bildirilmişti. Seni, geçen hafta eş-Şarku'l Evsat gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye'yi Libya'nın içişlerine karışmakla suçlamış ve Libya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerini ülkeden çıkarmakla tehdit etmişti.

İÇ SAVAŞ VAR

Libya'da emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmişti. Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiş hükümetine karşı geçen yılın başında başlayan darbe girişimleri, ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

ÜLKE PARÇA PARÇA

Ülkedeki iç savaş, Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği "Libya Şafağı" Koalisyonu ile Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediği, Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin ise arka çıktığı emekli General Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasında, merkezi şehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaşanıyor. (Kaynak: Vatan - A.A.)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Trablus Hükümeti Türkiye Libya Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (152)

ali:

dünyada erdoğanı takan hiç bir dvlet millet yok mozambik bile takmıyor buda ispatı neden rus yad inglizleri kovamıyorlar

44
10
yanıtYanıtla
gemiciiklerin sahibi ödesin:

patişah burnunu sokarsa elin arabı seni atar. . devlet ödesin yokkkk onlar benim vergimdi 1 kuruş öderse zehir zukkum olsun derim. . . . . suçlu kimse o ödesin

18
35
yanıtYanıtla
semih:

eee kıbrıs harekatında dünya amborgo uygularken gemi ve uçaklarımıza yakıt gönderen kaddafiyi haçlı birliğiyle bir olup öldürtürsen işte bu olur. eden bulur.

51
1
yanıtYanıtla
zaza:

şu klavye kahramanlarına bakıyorumda türkiyenin batmasını yok olmasını ne kadar çok isteyen varmışta gavurun uşaklığını yapan zihniyet yeterki ak parti gitsin gerisi ne olursa olsun sözde miliyetçisi solcusu dinsizi faşisti hepsi el ele kol kola vermiş ülkesinde kas çıksın ekonomi çöksün hergün kazalar olsun yeterki bu hükümet gitsin eyyy gavur uşakları bu hükümeti secen araplar gavurlar değil bu ülkenin özbe öz evlatları siz faşist solcular kol kola olsanızda gücünüz bu ülkeyi yıkamasınız 90 yıldır bu ülkeyi gavurun oyuncağı yaptınız ama artık yapasaınız sizi gidi reziller

14
36
yanıtYanıtla
yorum:

yorumları okudukca türklüğümden utanc duyuyorum. milletin sectiği lideri neden aşagılıyorsunuz böyle bi haberde. fransız uşagı libya liderine kızacagınıza kendi liderinizi sucluyorsunuz. inanın herşey göründüğü gibi değil. ben iş icabı yuırtdısındayım ve yabancı haber kanallarını takip ediyorum sürekli inanın ülkemize karşı kirli oyunlar oynanmaya başlandı. her habere kesiinlikle inanmayın. allaha emanet olun.

19
27
yanıtYanıtla
hakim:

isadamlarimiz baska yerleri yonelir devlet arkalarindadir kaybeden libya olur

27
18
yanıtYanıtla
...:

burada köydeki hacı dayıya sesleniyorum: hacı dayı ne oldu?. . . senin oğlan libyada şantiyede çalışıyor diye ailecek oy verdiniz bu hırsızlara. . . ne oldu şimdi! bak ALLAH (c. c. ) bir bir bozuyor işlerini. . . sen daha akıllanmayacak mısın? öyleyse beter ol hacı dayı beter. . . sana her şey müstehak !!!

30
14
yanıtYanıtla
Bozoklu halukmobilWeb@haberler.com:

Dolar ve faiz lobisi rte el attığı her şey aleyhimize sonuçlandi. Durmak yok yolmaya devam

25
18
yanıtYanıtla
...:

orada parası batan doğu karadenizli tayyip yalağı işadamlarına acımıyorum beter olsunlar. . . ama çalışan işçilere yazık oldu. . . bir de ziraat bankasından halkbankasından kocaburunlu lazlara verilen krediler yani senin benim param. . . durmak yok size çalmaya çırpmaya devam. . .

34
6
yanıtYanıtla
vatandaş:

komşularla sıfır sorun, sıfır netice, büyük türkiye, helal akp hükümeti. işid geliyor, kaç

23
17
yanıtYanıtla
Tüm 152 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title