Haberler

Türklerden Güneş Enerjisiyle Çalışan Araba

Üniversite Öğrencilerinin Tasarladığı Güneş Enerjisi ile Çalışan Araba, Tübitak Tarafından Düzenlenen Formula G 2007 Araba Yarışı'nda 14. Oldu. İşte O Araba...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) öğrencilerinin tasarladığı güneş enerjisi ile çalışan araba, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Formula G 2007 Araba Yarışı'nda 14. oldu.

MEÜ Makine Mühendisliği öğrencileri, güneş enerjisi ile çalışan araba yaptı. İlk Türk arabası "Devrim Tecrübe" isminden esinlenilerek "Devrim Güneş" ismi verilen araba, TÜBİTAK tarafından 4. kez düzenlenen üniversitelerarası Formula G 2007 Araba Yarışı'nda yarı finalde 12., finalde ise 14. oldu. Bölümün şimdiki hedefi de hidromobil yapmak ve yine TÜBİTAK yarışlarına katılmak.

Projenin genel koordinatörlüğünü MEÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Zeren yaparken, bölüm sorumluluğunu ise Araştırma Görevlisi Dr. Azize Akkoca yapıyor. Öğrencilerden Barış Şenel, Çağlar Ağca ve Erman Karaca ise arabanın projesini hazırlayan isimler arasında yer alıyor. MEÜ'yü Formula G 2007 Araba Yarışı'nda temsil eden Devrim Güneş, 3 tekerlekten oluşuyor. 8 metrekare olan araç, 360 kilogram ağırlığında ve tek kişilik. Üzerinde 1 yıldır çalışılan araç için, Bilimsel Araştırma

Projeleri Birimi 30 bin YTL, sponsorlar ve TÜBİTAK ise toplam 20 bin YTL destek verdi.

Prof. Dr. Yusuf Zeren, yaptığı açıklamada, güneş enerjisiyle çalışan araba yarışlarının temel amacının güneş enerjisinin önemini topluma ve öğrencilere göstermek olduğunu söyledi. Bu tür yarışların 1987 yılında Avustralya'da başladığını ifade eden Zeren, daha sonra Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde bu tür yarışların yapıldığını belirtti. Öğrenciler tarafından yapılan arabanın güneş enerjisi panelleri ile çalıştığını kaydeden Zeren, ileride güneş enerjisi ile çalışan araçların bu şekilde

kullanılmasının mümkün görülmediğini vurguladı. "Güneş panellerinin verimi çok düşük" diyen Zeren, bu panellerle güneşten alınan radyasyonun elektrik enerjisine çevrildiğini, ancak verimin yüzde 10-14 olduğunu kaydetti. Zeren, gücün çok yüksek olması için araç yüzeyinin büyük olması gerektiğini, bu da ölçüleri büyüttüğü için aracın trafikte kullanılmasını zorlaştırdığını ifade etti.

Prof. Dr. Yusuf Zeren, hidrojenle çalışan araçların trafikte az miktarda da olsa kullanılmaya başlandığını hatırlatarak, tükenmekte olan fosil yakıtları yerine güneş enerjisi ile elde edilen hidrojenle çalışan araçların gelecekte daha avantajlı olacağını vurguladı. Zeren, bu araçlarda egzoz gazından su buharı atıldığı için çevreyi kirletmesi ya da küresel iklim değişikliğine etki etmesinin söz konusu olmadığına işaret ederek, "İmkan bulunduğu takdirde 2008 hidromobil yarışlarına katılmak istiyoruz. Bunun

için 100 bin YTL'ye ihtiyacımız. Bu paranın 25 bin YTL'si yakıt hücresi, 25 YTL'si elektrik donanımı, 25 bin YTL'si mekanik kısım ve 25 bin YTL'si ise aracın Ankara'ya taşınması ve organizasyon için gerekiyor. 10 bin YTL'sini TÜBİTAK verecek, 60 bin YTL'sini de üniversitemiz sağladığı takdirde 30 bin YTL için sponsor arayacağız" dedi.

Araştırma Görevlisi Dr. Azize Akkoca ise, fosil yakıtlarının azalması ve küresel ısınma sorunlarının, günümüzde insanları alternatif enerji kaynaklarını araştırmaya ve kullanmaya yönlendirdiğini vurguladı. Her geçen yıl sürekli artan petrol fiyatlarının yanı sıra, dünya nüfusunun da sürekli olarak arttığını ve bunun da enerji ihtiyacını artırdığını belirten Akkoca, şöyle konuştu:

"Dünya üzerindeki petrol rezervleri bu hızda tüketilmeye devam edilirse, yakın bir gelecekte bu kaynakların tükeneceği öngörülmektedir. Bu nedenle, çeşitli alanlarda kullanılabilirliği araştırılan birçok alternatif enerji kaynağı üzerine araştırmalar devam etmektedir. Bu alternatif enerji kaynaklarından bazıları; güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, biyogaz, dalga enerjisidir. Bu alternatif enerjiler arasında güneş enerjisi, güneş ışınımından enerji elde edilmesine dayalı bir teknolojidir.

Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarı iletken maddelerdir. Bu projede fotovoltaik pillerle oluşan modüllerin araç üzerine yerleştirilmesi suretiyle elektrik enerjisi üretilecektir. Güneşten elde edilen bu elektrik enerjisi, yardımcı devre elemanları sayesinde akülerde depo edilecektir. Depo edilen elektrik enerjisi, elektronik bir devre aracılığıyla, aracın üzerine monte edilecek bir elektrik motorunun çalışmasını sağlamada

kullanılacaktır. Elektrik motorunun çalışmasından sağlanacak kuvvet, araçta bulunan aktarma organları sayesinde tekere iletilecek ve aracın hareketi sağlanacaktır. Bu çalışmada, güneş enerjisi ile çalışan tek kişilik bir otomobilin projelendirilmesi amaçlandı. Yapılan bu çalışma sayesinde fotovoltaik pillerin günlük yaşamda ulaşımda kullanılabilirliği öğrencilerimize ve topluma gösterilmiş olacak."

(ÖT-MT-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title