Haberler

Türkiye'yi Çin'in Elinden Misi Köyünün Kadınları Kurtaracak

Güncelleme:

Bursa'nın küçük köyü Misi 15 yıl sonra Çin ipeğine karşı kadınlarla birlikte yeniden ipekböcekçiliğine geri döndü. Misi köyü ile yöresel değerler yeniden canlandırılacak.

Bursa'nın küçük bir köyü. Tarihi 2000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Yörüklerin yerleştiği köye şimdilerde 'Gelecek Turizmde' projesinin eli değdi ve köyde kaybolan ipekböcekçiliği zanaatı yeniden canlandırıldı. Yöresel lezzetlere sahip çıkıldı ve kadınlar çalışma hayatına kazandırıldı. Bundan 9 yıl önce Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) işbirliğiyle başlayan 'Gelecek Turizmde' projesiyle Türkiye'nin farklı köşelerindeki turizm potansiyeli ortaya çıkarılmaya başlandı. Bu yerlerden biri de Bursa'nın merkezine 12 km uzaklıktaki köyü Misi. Geçen hafta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Bursa'nın Misi Köyü'ndeydik.

EĞİTİM VERİLDİ

Bursa'nın bu 2000 yıllık tarihi olan küçük köyü Misi'de 15 yıl öncesine kadar geçim kaynağı ipekböcekçiliğiydi. Ancak Çin ipeğinin Türkiye'ye girmesiyle ipekböcekçiliği ve ipek dokuma sanatı Misi'de kaybolma noktasına geldi. 'Gelecek Turizmde' projesiyle öncelikle köye ipekböcekçiliğinin canlandırılması çalışmaları başlandı. Yeniden ipekböcekçiliği yapılacak evler belirlendi, dokuma tezgahları kuruldu, bir 'ipek evi' hayata geçirildi. Bu proje kapsamında Nilüfer Belediyesi de Misi köyünü kalkındırmak için kolları sıvadı. Tarihi evler onarılmaya başlandı. Kadınlar yeniden ipekböceğiliğine geri döndüler, kadınların ürettikleri ürünler ipek evinde yeniden pazarlanmaya başlandı. 44 kadın turizm eğitimi aldı. 'Gelecek Turizmde' projesinde aynı zamanda yöredeki derneklerle işbirliği yapılıyor, gidilen yörede sivil toplum örgütü yoksa, bir sivil toplum örgütünün kurulması da amaçlanıyor.

Misi'de de Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu. Verilen eğitimlerin sonucunda kadınlardan bazıları kahvaltı evi açtı, bazıları ürünlerini pazarlama olanağı buldu. Misi'de açılan Koza Evi'nde ise yöre yemekleri yapılmaya başlandı. 'Koca görmez', kestaneli et, mürver çiçeği reçeli gibi yöreye ait ancak unutulmaya başlanan lezzetler yeniden yapılmaya başlandı. Civit mavi rengi Misi Köyü'ne özel bir renk. Bazı evler bu proje kapsamında bu renge boyandı. 'Gelecek Turizmde' projesi yöreye hayat verdi. 'Yüzde 100 Misia' isimli proje ile de kaybolan ipekböcekçiliğini yeniden canlandırdı.

BİR EVDEN 50 KİLO

Dernek Başkanı Nagihan Dülger ve proje koordinatörü Arzu Kutucu Özenen ile birlikte sohbet ettik. Kadınlar Çin ipeğinin Bursa'daki tüm kozacılığı bitirdiğini, bu projeyle birlikte kozacılığa döndüklerini anlattılar. Bu proje için evlerde bir oda ipekböceklerine ayrılıyor. Dut ağacı yaprakları toplanıyor, özellikle de erkek dut ağaçları yaprakları toplanıyor, çünkü böcekler yalnızca erkek dut ağacı yaprağını yiyor. Bir odaya 20 bin böcek sığıyor. Bir evden de 40-50 kilo koza çıkıyor. İpek kozalarının kilosu 65 liradan da satılıyor. İpek Evi'nde kurulan dokuma tezgahlarında kadınlar dokuma yapıyor, bozuk kozalar da çiçek yapımında kullanılıyor. Tüm ürünler de gelen turistlere hediyelik ürün olarak satılıyor. Nagihan Dülger, "Kadınlar bu iş sayesinde para kazanmaya başladı. Para kazanma dışında artık birlikte tiyatroya, sinemaya gidiyoruz. aramızda dil eğitimi alanlar oldu. Burasının daha fazla tanıtılmasını istiyoruz" diyor.

Keçiborlu'da lavanta Saimbey'de kelebek

Yeni başlayacak projelerde Keçiborlu'da lavanta üretimi desteklenecek, Adana'da Saimbeyli'de kelebek türlerine dikkat çekilerek, bölgenin turizm merkezi haline getirilecek. Edremit'te de Nar kadın projesiyle yöresel lezzetler ön plana çıkarılacak.

Çocukların buluşma noktası kütüphane

Nilüfer Belediyesi'nin kurduğu kütüphane tüm çocuk kütüphanelerine örnek olacak nitelikte. Hafta sonları yazar sohbetlerinin de yer aldığı kütüphane Misili çocukların buluşma noktası olmuş.

9 YIL ÖNCE BAŞLADI

'Gelecek Turizm'de 9 yıl önce Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında başladı. Bugüne kadar gerçekleştirilen projeler şöyle: 2007 – 2012 yılları arasında Erzurum'un Uzundere İlçesi'nde 20'den fazla ev pansiyonu açıldı. 3 sivil toplum kuruluşu kurulması sağlandı, bisiklet ve yürüyüş rotaları oluşturuldu ve rafting, kuş gözlemi gibi yerel festivaller düzenlendi. 5 yıl sonucunda Uzundere İlçesi Bakanlar Kurulu tarafından Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı yıllarda, Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle 25 ilde yaklaşık 5 bin kişiye turizm eğitimleri verildi. Gelecek Turizmde kapsamında şu ana kadar Misi Köyü (Bursa), Seferihisar (İzmir), Mardin, Safranbolu (Karabük), Şanlıurfa, Malatya'dan 6 proje desteklendi. 2016 yılında ise 3 ilde üç yeni proje desteklenecek. (Kaynak:Hürriyet)



Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Anadolu Efes Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (11)

burhan:

bunlar ancak koyunu keçiyi satıp, umreye gider, para kazanacağına memleketin parasını araplara verir gelir ne üretim yapmalı tiplere bak.

17
40
yanıtYanıtla
nazlı:

yazar beye. memelekete döviz getireceklerin tipine baktı sinirleri bozuldu galiba. haksızda değil yani

yanıt28
yanıt1
illede vatan:

senin gibiler yüzünden bu devlet bu halde avanak acaba senin tipi nasıl azcık mendeburtipi var sende

yanıt3
yanıt0
byy:

Çok güzel gurur verici

16
0
yanıtYanıtla
zafer:

Hayvanları canlı kaynatıyorlar. Sırf lüks ip için.

2
9
yanıtYanıtla
16spor:

Bu Haberle İlgili Yorumunuzu YazınBURSAMIN insanı çalışkandır evelallah, yıllarca devletten menfaat beklemeden, istanbul himayesine girmeden hatta vergi verenlerinin yarısı istanbula bakarken, BURSAM kendi sanayisini kurdu , geliştirdi , bugünkü ihracatı yunanistanla yarışıyor, elhamdulillah

7
0
yanıtYanıtla
Cevdet:

Çin yıllardır artık ipek işlerinle uğraşmıyor ki!

1
3
yanıtYanıtla
Swiss Türk:

Cocuklugumda 45 sene evvel Bursa Koza Han`da pazar oldugunda seyretmeyi cok severdim. Ipegimiz dünyaca meshurdur.

4
0
yanıtYanıtla
erol sözeri:

no comment!. . . . . .

1
1
yanıtYanıtla
ankaralı salih:

ey geri zekalı cahil kayserli sizin gibi mankafalar yüzünden ülke bu hale geldi biraz aklınızı başınız TOPLAYIN artık

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title