Haberler

Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler Umudunu Koruyor

Güncelleme:

Mardin'in Kızıltepe ilçesine yerleşen Suriyeli aileler, yeni hayatlarına alışmaya çalışırken, bir yanda eve dönme umutlarını korumaya çalışıyor.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınıp Mardin'in Kızıltepe ilçesine yerleşen Suriyeli aileler, hem terk etmek zorunda kaldıkları topraklarda yaşananlar için üzülüyor hem de bu coğrafyanın normalleşmesini ve geri döneceklerine yönelik umutlarını koruyor.

BULDUKLARI İŞLERDE ÇALIŞIYORLAR

Rejim güçleri ve terör örgütü IŞİD'in zulmünden kaçarak mallarını, evlerini, akrabalarını, işlerini bırakıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, hayata tutunmak için buldukları işlerde çalışıyor. Kızıltepe'ye yerleşen sığınmacılardan bir bölümü, Hububat Ticaret Merkezi'nde çalışarak geçimlerini sağlıyor.

TÜM BİRİKİMİNİ SURİYE'DE BIRAKTI

Suriye'de 23 sene Kamışlı Belediyesinde iş makinesi operatörü olarak görev yapan 7 çocuk babası 46 yaşındaki Talat Abdullah Musa, Kızıltepe'de akrabalarının yardımıyla Hububat Ticaret Merkezi'nde iş buldu.

Yaşamını ailesiyle bu ilçede sürdüren Musa, yaptığı açıklamada, Kamışlı'da kendi evi bulunduğunu, 70 dekar arazi, dükkan ve mal mülk sahibi olduğunu belirterek, çocuklarının hayatını kurtarmak için yıllarını harcayarak elde ettiği birikimleri Suriye'de bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

AKRABALARININ YANINA SIĞINDI

Ülkesini 4 yıl önce terk ettikten sonra bir süre Irak'ta kaldıklarını ancak biriktirdiği parasını dolandırıcılara kaptırdığını anlatan Musa, daha sonra Türkiye'ye sığınıp Kızıltepe'deki akrabalarının yanına geldiklerini ifade etti. Yeni düzenlerini kurarak yaşamlarını sürdürdüklerini ancak içlerinin hep buruk olduğunu vurgulayan Musa, "Vatanımızı özlüyoruz. Orada savaş var, çocuklarımıza istikbal kalmadı" dedi.

"SAVAŞ BİTERSE İLK DÖNEM BEN OLURUM"

Musa, Suriye'deki savaşta bir akrabasını kaybettiğini, bir akrabasının da yaralandığını aktardı. Kardeşi, yeğenleri ve bazı akrabalarının halen Kamışlı'da sıkıntı ve acılar içinde yaşadığını bildiren Musa, şöyle konuştu:

"Suriye'de iken maaşım 700 dolardı. Malımız mülkümüz vardı, hiçbir eksiğimiz yoktu. Her şeyimizi bırakıp geldik. Şimdi Türkiye'deki evimizin kirası 450 lira. Maaşım ise bin lira. Akrabalarımızın destekleriyle geçinmeye çalışıyoruz. Vatanım ve çocuklarım için ağlıyorum. Çoğu geceler vatanımızın, insanımızın düştüğü bu duruma ağlıyorum. Neden bu hale düştük, sebebi nedir, bütün dünya niye bu savaşı durdurmuyor? Sadece Suriye'de değil, Türkiye'de, Irak'ta, Libya'da, Yemen'de insanlar ölüyor. Savaş biterse ilk dönen ben olurum. Orası vatanımız, çocukluk arkadaşlarım, her şeyimiz orada. Asla unutamayız. Yeter ki savaş bitsin, ülkemize dönelim ve orayı tekrar inşa edelim."

"BİZİM İÇİN DÖNÜŞ ZOR"

Suriye'nin Derbesiye şehrinden 4 yıl önce Kızıltepe'ye gelip Tepebaşı Mahallesi'ne yerleşen 5 çocuk babası 47 yaşındaki Hemed Ali de iç savaşta bir akrabasını kaybettiğini anlattı. Hububat Ticaret Merkezi'nde iş makinesi operatörü olarak bin lira maaşla çalıştığını dile getiren Ali, "İki kızım burada evlendi. Bir oğlum Almanya'ya gitti. Bizim için dönüş zor" ifadelerini kullandı.

"ELİMİZDEN GELEN YARDIMLARI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter ise Suriyeli pek çok insanın ülkelerinde iş, mal mülk, para, mevki sahibiyken sığınmacı konumuna düştüğünü belirtti. Sığınmacıların vatanlarından ayrı zor bir dönem geçirdiğine dikkati çeken Öter, şunları kaydetti: "Türkiye onlara kucak açtı. Her ne kadar burada zorluklar yaşasalar da Türkiye olmasaydı gerçekten daha kötü bir durumda olurlardı. Perişan olanların hallerini görüyoruz. Denizlerde balıklara yem oluyorlar, perişan oluyorlar. Sonları trajedi ile biten nice Suriyeli kardeşimiz var. Türkiye'nin bu insani yaklaşımı olmasaydı daha da vahim durumlarla karşılaşmaları kaçınılmaz olacaktı. İş adamları olarak, sivil toplum olarak ellerimizden gelen yardımları yapmaya çalışıyoruz. Gıda olsun, giyecek olsun yardım etmeye çalışıyoruz ancak tek temennimiz bir an önce savaşın bitmesi ve bu insanların ülkelerine dönmesi."

Kaynak: AA / Güncel

Kızıltepe Türkiye Mardin Suriye Yaşam Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title