Haberler

Türkiye'ye Son Yıllardaki İş Kazaları Sebebiyle, ILO'dan Utanç Uyarısı

Güncelleme:

Son yıllardaki iş kazaları sonrası, ILO Türkiye'yi 25 ülkenin yer aldığı 'kısa liste'ye aldı. Türkiye iş güvenliğinde ILO'yu ikna edemez ise 'utanç listesi'ne girecek.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden (ILO) Türkiye'ye kötü haber var. ILO'nun Cenevre'de yapılan yıllık toplantılarında, Türkiye iş güvenliğinde ILO sözleşmelerini imzaladığı halde uygulamayan 25 ülke arasına girdi. 10 Haziran'da da Türkiye'nin durumu yapılacak toplantıda tüm ILO üyeleri tarafından değerlendirilecek. Değerlendirmenin ardından Türkiye'nin hemen hemen her yıl işçi haklarına yönelik eksik uygulamları nedeniyle girdiği 'utanç listesi'ne yine dahil olma riskiyle karşı karşıya.

TEK ÜLKE OLACAK

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan ILO, her yıl Cenevre'de toplanan Uluslararası Çalışma Konferansı'nda uluslararası asgari çalışma standartlarını ve ILO'nun genişletilmiş politikalarını masaya yatırıyor. Ayrıca ILO sözleşmelerini imzalayan ülkelerin durumunu mercek altına alıyor ve ILO koşullarına uymadığı belirlenen 25 ülkeyi "kısa listeye" (Short list) alıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde çalışmalarına başlayan konferansta, Türkiye'nin de kısa listeye girmesine karar verildi. Maden faciaları ve arka arkaya yaşanan iş kazalarının söz konusu kararın en önemli nedeni olduğuna vurgu yapılırken; Türkiye'nin listeye 155 sayılı iş güvenliği sözleşmesine uymadığı için giren tek ülke niteliğinde olduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE MASADA

Türkiye'nin kısa listenin ardından ILO'dan uyarı veya kınama alabileceği 'utanç listesi'ne girme ihtimali bulunuyor. İlk olarak 10 Haziran'da Türkiye'dek iş güvenliği uygulamaları ve sorunları ILO'da tartışılacak. Yetkililer daha sonraki aşamaları ise, "Bu konunun konferansta görüşülmesi, bu alanda hükümetin önlem almasına yönelik tavsiyeleri içeren bir dizi kararın benimsenmesi ile neticelenecektir. Hükümet ise konuyla ilgili çalışmalarını raporlayacak. Bu raporun son teslim tarihi 1 Eylül 2015. Uzmanlar Komitesi, bu raporu bu yılın kasım-aralık ayında inceleyecek" olarak açıklıyor.

BÜYÜK BİR PRESTİJ KAYBI

BİR yetkili Türkiye'nin ILO tarafından kısa listeye alınmasının "prestij kaybına" yol açacağını belirtti. Yetkili şu bilgileri verdi: "Uluslararası Çalışma Konferansı sırasında bir ülkenin Sözleşmelerin Uygulanması Komitesi tarafından kısa listeye alınarak görüşülmesi, o ülkede ILO Sözleşmelerinin uygulanmasıyla ilgili bir takım sıkıntıların olduğunu tüm dünyaya göstermekte, bu da görüşülen ülke açısında bir prestij kaybına sebep olmaktadır. Dolayısıyla burada cezai bir yaptırım sözkonusu olmayıp, daha çok caydırıcılık faktörü ön plandadır."

İŞ CİNAYETLERİ AZALMIYOR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'ne göre, 2014 yılında Türkiye'de 1886 çalışan hayatını kaybetti. İSİG'in verilerine göre bu yıl da ocak ayında en az 128, şubat ayında en az 85, mart ayında en az 139, nisan ayında ise en az 130 işçi olmak üzere toplam 482 işçi hayatını kaybetti.

155 SAYILI SÖZLEŞME NE DİYOR?

ILO'nun 1981 yılında kabul ettiği 155 sayılı sözleşme, iş güvenliğinde üye ülkelerin izleyecekleri ana politikaları belirliyor. Sözleşmeye göre, üye ülkeler işle bağlantılı olan veya işin yürütümü sırasında ortaya çıkan kaza ve yaralanmaları, çalışma ortamında bulunan tehlike nedenlerini mümkün olduğu ölçüde asgariye indirerek önlemekle yükümlü olurken; yapılması gereken bazı düzenlemeler de şöyle sıralanıyor: "İş sağlığı ve güvenliği ve çalışma ortamı ile ilgili durum; sorunların tespiti, bunların çözümü için etkin metotların geliştirilmesi, öncelikler ve sonuçların değerlendirilmesi amacıyla, ya top yekun, ya da belirli alanlar itibariyle belirli aralıklarla gözden geçirilecektir. İş sağlığı ve güvenliği ve çalışma ortamına ilişkin ilgili mevzuatın uygulanması uygun ve yeterli bir denetim sistemi ile güvence altına alınacaktır. Yürütme sistemi, mevzuat ihlallerine karşı yeterli cezalar öngörecektir. Yasal yükümlülüklere uymalarına yardım amacıyla, işverenler ve işçiler için yol gösterici tedbirler alınacaktır." (Kaynak:Hürriyet)


Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Cenevre Türkiye Kobi Memur Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (36)

MehmetcikMobil-IOS:

Yeni turkiye 3 kurusa calısan koleler ve kaymagını yıyen yandaslar

61
5
yanıtYanıtla
CEMAL KARACİĞER:

KANUN YAPICILAR İŞVEREN OLDUĞU VE BU İŞVERENLERİN DE GÖZÜ PARAYA DÜNYALIĞA DOYMAK BİLMEDİĞİ MÜDDETÇE OHHOOO. . . . NE BU KAZALAR BİTER NE DE ADALETSİZLİKLER GİDER. AMA İŞİN UCUN DA ÖLÜM VAR BE , BU DÜNYA KALSA SULTAN SÜLEYMANA KALIRMIŞ ONA BİLE KALMADIĞINA GÖRE . BİZİM MEŞHUR HALK OZANLARIMIZDAN BİRİ ŞÖYLE DER YÜRÜ BİRE YALAN DÜN YA SANA KONAN GÖÇER BİR GÜN , İNSAN BİR EKİN MİSALI SENİ EKEN BİÇER BİR GÜN. . .

40
1
yanıtYanıtla
Bozoklu halukmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

301 madencinin şehit olmasına akepenin cumhurbaşkanı fitrat demişti.

22
9
yanıtYanıtla
murat:

Girsin ne olacak dış mihrakların oyunu bize reisimiz yeter . . . . her taraf yol köprü doldu elbette ölümler olacak kolay mı zannediyorsunuz. . .

5
24
yanıtYanıtla
AAAmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

AKP YÜZÜNDEN YAPAYALNIZ BİR TÜRKİYE......

23
6
yanıtYanıtla
yıldırım:

işverenden millet vekili olursa böyle olur. . ??

25
0
yanıtYanıtla
AK PARTİ:

OLUMSUZ OLAYLARDA LİDERLİĞİ KİMSEYE BIRAKMAYAN AKPYE SONSUZ TEŞEKKÜRLER.

24
1
yanıtYanıtla
ANTİYOBAZAKPKK:

BİZİM MİLLET EŞŞEK OLDUĞU SÜRECE, SIRTINA SEMER VURAN VURMAYA DAHA ÇOOOOOK DEVAM EDER!

11
11
yanıtYanıtla
LazelimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Utanmazlar listesine alinsa,neye yazar utanmalari yokki

17
4
yanıtYanıtla
AKINCI:

mallar anlayın artık hepsi saldırıyor ülkemize. karınları ağrıyor. hepsinden bir açıklama. işleri güçleri türkiye bu aralar. hazmedemiyorlar bazı şeyleri. sizde alet olmayın. beyninizi çalıştırın.

8
12
yanıtYanıtla
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title