Haberler

Türkiye ve Hollanda Arasında Ortak Su Yönetimi Çalışması

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Hollandalı DELTARES Enstitüsü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen "Hidroloji ve Su Kalite Modelinin Büyük Menderes Havzasına Uygulanması Projesi" ile su hidrolojisi, su kalitesi ve ekolojik değerlendirmelerin yapılacağı "Su Yönetimi Modelleme Platformu" oluşturulacak.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Hollandalı DELTARES Enstitüsü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen "Hidroloji ve Su Kalite Modelinin Büyük Menderes Havzasına Uygulanması Projesi" ile su hidrolojisi, su kalitesi ve ekolojik değerlendirmelerin yapılacağı "Su Yönetimi Modelleme Platformu" oluşturulacak.

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, Whyndham Hotel'de düzenlenen, projenin açılış toplantısında yaptığı konuşmada, suyun sınırsız bir kaynak değil, son derece sınırlı bir kaynak olduğunu belirtti.

Su kaynaklarının sürdürülebilir ve entegre bir şekilde korunması amacının, havza yönetimini önemli hale getirdiğine dikkati çeken Akbaş, su kaynaklarının kalitesinin ve miktarının korunması için kısa ve orta vadeli havza koruma planlarına ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Su alanındaki modelleme çalışmalarının önemine de değinen Akbaş, bugün açılışı yapılan proje ile de Büyük Menderes Havzasında, hidrolojik ve su kalitesi ekoloji modellerinin yapılacağını dile getirdi.

Bu modellerin entegrasyonu ile Türkiye'ye özgü "Su Yönetimi Modelleme Platformu" oluşturulacağını aktaran Akbaş, çalışma ile Büyük Menderes Havzasında yer altı ve üstü su kaynaklarının belirleneceğini, fiziko kimyasal ve kimyasal parametreler üzerinden su kalitesinin modelleneceğini anlattı.

Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Daan Huisinga ise su yönetiminin iyileştirilmesi için yenilikçi teknolojiler geliştirdiklerini aktararak, bu süreçte yöneticilerin, çiftçilerin, bilim insanlarının ve şirketlerin yer aldığını kaydetti.

Su gibi kıt kaynakların yönetilmesinin önemli olduğunu belirten Huisinga, iklim değişikliğinin dünyada değişik etkilerinin görüldüğünü ifade etti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ülkelerde ise kuraklıkların görüldüğünü dile getiren Huisinga, Hollanda olarak bu anlamda işbirliği olanaklarını çoğaltmak ve güçlendirmek istediklerini söyledi.

Hollanda Ekonomik İşler Bakanlığı Su Ortakları Birimi Direktörü Dennis van Peppen de ülkelerinde su yönetimi konusunda en son teknolojileri kullandıklarını ve bunların yurt dışında da kullanılması için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Teknolojinin ve bilginin bir değeri olduğuna ve bunun ihraç edilebileceğine inandıklarını ifade eden Dennis van Peppen, proje kapsamında, Hollanda'nın su kalitesi yönetimi alanında sunabileceği en iyi yöntemlerin uygulanacağını vurguladı.

Deltares Enstitüsü Tatlı Su Kaynakları Birimi Direktörü Gerard Blom ise sağlıklı su sistemleri konusunda da çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, sahip oldukları teknik bilgileri paylaşmak istediklerini, bu kapsamda sürdürülebilir delta projeleri hazırladıklarını aktardı.

Blom, "Paylaştığımız zaman daha fazla bilgi elde edebileceğimize inandığımız için bilgilerimizi diğer ülkelerle ve kuruluşlarla paylaşıyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Hollanda Menderes Türkiye Havza Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title