Haberler

Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Toplantısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin sağladığı imkanlarla İstanbul'da bugün Bosna Hersek ve Sırbistan Ortak Ticaret Ofisi'nin resmi olarak açılacağını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin sağladığı imkanlarla İstanbul'da bugün Bosna Hersek ve Sırbistan Ortak Ticaret Ofisi'nin resmi olarak açılacağını bildirdi.

Zeybekci, Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi 3. Dönem Toplantısı imza töreninde yaptığı konuşmada, üç ülke arasında cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları, ticaret ve ekonomi bakanları seviyesinde kurulan başarılı bir mekanizmanın bulunduğunu belirtti.

Bakan Zeybekci, "Fiziki bağların kurulması ve güçlendirilmesi anlamında ekonomi ve ticaret bakanları olarak en önemli bağı kendi bağımız olarak görüyoruz. Bu üçlü bağ ne kadar başarılı olursa, dışişleri bakanları, devlet başkanları seviyesindeki üçlü mekanizma da o kadar güçlü olur." diye konuştu.

Türkiye'nin sağladığı imkanlarla İstanbul'da bugün Bosna Hersek ve Sırbistan Ortak Ticaret Ofisi'nin resmi olarak açılacağını bildiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bunun sadece sembolik olarak değil, teknik ve fiili olarak son derece önemli görevler yapacağına inanıyorum. Bosna Hersek ile Sırbistan ikisi aynı ofiste Türkiye'deki ticaret faaliyetlerini, yani üçlü mekanizmanın ticari faaliyetlerini artırmak üzere çalışacak. Bu ofisin Türkiye'de bundan sonra yapılacağı tüm faaliyetlerini Ekonomi Bakanlığı olarak destekleyeceğiz. Diğer bakanlarla üçlü mekanizma olarak şunu da konuştuk; STA'nın bir an önce en geniş hale getirerek güncellenmesini konuştuk. Türkiye-Bosna Hersek, Türkiye-Sırbistan arasındaki STA'nın kapsamı bizce dar, bunun genişletilmesi, Türk yatırımlarının Sırbistan ve Bosna Hersek'te artması için son derece önemli. Bunu en kısa sürede gerçekleştirmek için mutabakata vardık. Mümkünse 2017 yılında bitirmek istiyoruz."

Zeybekci, yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmalarının her iki ülke ile olduğunu, bunların bugünün şartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini anlatarak, "Bosna Hersek ile Sırbistan arasında lojistik anlamında bağlantıda son derece önemli önemli olan karayolu ve demiryolu ulaştırmada bir projenin adını derhal koyup, teknik çalışmalarını başlatıp, bir an önce süreci hızlandıralım. Biz de bu projelerin yapımı ve finansmanında aktif rol oynamayı Türkiye olarak kabul ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Üç ülkenin turizm acentalarının, turizm sektörlerinin de bir arada ortak pazarlama ile büyük işbirlikleri yapacağına inandığını aktaran Zeybekci, bu üç ülke arasında tarım, hayvancılık ve yenilenebilir enerji alanlarında da yatırımların çok cazip olduğunu ve bu alanda da hızlı gelişmelerin sağlanabileceğini söyledi.

Zeybekci, üçlü ekonomi bakanları olarak konuştukları konuların sonuç anlaşmalarında ülkelerinin devlet başkanlarına 2017 yılında üçlü zirvede buluşmayı mesaj olarak iletmeyi konuştuklarını dile getirdi.

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic ise üç ülkenin arasındaki ticari ilişkilerin önemli olduğunu ifade ederek, "Ticari alanda gerçekleştirilen mal değişimi 600 milyon doları buldu, önümüzdeki yıllarda da bu hedefi 1 milyar dolar olarak koyduk." dedi.

Sarovic, STA güncellenmesi ve yeni duruma adapte edilmesi ticari ilişkilerin gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic de "Üçümüz bugün kavga etseydik, üç ülkede de gazetelerin ana başlıklarında bu konu yer alırdı. Bugün size iyi haberler sunuyoruz. Üç ülke arasında ilişkileri ilerletmek için bir araya geldik." diye konuştu.

Ljajic, Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin çalışmaları neticesinde tarihi bir olayın gerçekleştirileceğini anlatarak, "Türkiye'de bu üç ülkenin işbirliğini temsil edecek bir temsilcilik açıyoruz. Bu STA'nın genişletilmesi ve güncellenmesi, ticari ilişkilerimizin ve turizmin artışında önemli husus olacaktır. Türk turistleri Belgrad ziyaretinde birinci sırada yer alıyor. Açacağımız temsilcilik aracılığıyla yapacağımız çalışmalar Belgrad turist sayısında artış yaşanacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Zeybekci ve diğer iki ülkenin bakanları tarafından Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Toplantısına ilişkin protokol imzalandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title