Haberler

Türkiye Portekiz Jetco 2. Toplantısı

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Faizlerin sabit tutulması ve indirime gidilmemesi iç piyasayı canlandırıcı, büyümeyi destekler bir yaklaşım değil. Enflasyonla mücadeleye pozitif bir katkı vereceğine de inanmıyorum" Portekiz Başbakan Yardımcısı Portas: "AB’nin üçüncü taraf ülkelerle imzalayacağı her bir uluslararası.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutması kararının iç piyasayı canlandırıp, büyümeyi destekler bir yaklaşım olmadığını, enflasyonla mücadeleye de pozitif katkı vereceğine inanmadığını kaydetti.

Bakan Zeybekci ve Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas, Türkiye Portekiz Jetco 2. Toplantısı kapsamında gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Portas, Kobani sınırının açılmasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, "Buraya ekonomik konuları konuşmaya geldik, eğer bu konulardan bahsedersek ekonomik konular geri plana düşecektir, biz burada ekonomiye ve ticarete odaklanmak istiyoruz, Türkiye'nin yeni dünya düzeninde önemli bir yeri var" ifadelerini kullandı.

Portas, Portekiz ve Türkiye arasındaki tek problemin ikili ilişkilerin daha da ileri götürülmesi olduğunu söyledi.

Bakan Zeybekci ise Yeni Yargı Paketi'nin içeriğinde yer alan 'makul şüphe' ibaresinin yatırımcıyı endişelendirip endişelendirmediği sorusunu şöyle yanıtladı:

"Türkiye çok güçlü bir demokrasiye sahip olan bir ülke, tamam yeni bir Anayasa'ya olan ihtiyacımız söz konusudur ama Türkiye'de hiç bir kural, hiç bir kurum, hiç bir kanun ne Anayasa'ya ne de evrensel hukuk normlarına aykırı olamaz. Türkiye dünya ekonomik ailesine entegre olan bir ülke.  AB'nin tüm kurallarına tabiyiz. Dolayısıyla böyle şeyleri ben spekülasyon olarak görüyorum."

Portekiz ile Türkiye'nin dış ticaret hacminin son 10 yılda  yaklaşık 300 milyon dolardan 1 milyar dolara geldiğini hatırlatan Zeybekci, iki ülke kapasitenin bunun çok daha ötesinde olduğunu, bunu artırmak istediklerini dile getirdi.

Paulo Portas da aynı konuyla ilgili değerlendirmesinde Türkiye'nin iş yaptıkları ilk 20 ülke arasında olduğunu anımsatarak, "Portekiz'in Türkiye'ye yaptığı ihracat geçen yıl yüzde 8 oranında büyüdü ve Türkiye'nin ihracatı da çok büyük ölçüde büyüdü diyebilirim" dedi.

Zeybekci, Merkez Bankası'nın bu hafta açıkladığı kararlara ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Merkez Bankası'nın ihracatın büyümeye katkısı ve ihracatın önemi ile ilgili açıklamaları oldu, bunlar pozitif gelişmeler. Türkiye'nin son 3 çeyrekte büyümesinin en büyük destekçisi ihracat. Yıl sonu itibariyle bu katkı yüzde 2,5'in üzerinde gerçekleşecek. Faizlerin sabit tutulması ve bir indirime gidilmemesi üretimi destekler, iç piyasayı canlandırıcı, büyümeyi destekler bir yaklaşım değil. Faizlerin bu seviyede korunması, indirilmemesinin enflasyonla mücadeleye pozitif bir katkı vereceğine de inanmıyorum. Merkez Bankası'nın önümüzdeki süreçte önden giderek piyasayı cesaretlendiren bir anlayışta olması gerektiğini düşünüyorum."

"Faizi yukarıda tuttuğumuz sürece rekabetçi kurda da riskler algılıyoruz" diyen Zeybekci faizin yukarıda olması durumunda, dış piyasalardan sıcak parayla ilgili Türkiye'ye beklentilerin üzerinde bir talep olması halinde TL'nin ithalatı destekleyici bir seviyeye gelmesinden endişe ettiklerini söyledi.

Bakan Zeybekci İngiltere ziyaretinin amacının Gümrük Birliği ve AB - ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması olduğunu  hatırlatarak, bu kapsamda gerçekleştirdikleri Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston görüşmesinin çok olumlu geçtiğini ve endişeleri paylaştıklarını anlattı.

Bu konuda Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun düzeltilmesi için İngiltere'den destek istediklerini belirten Zeybekci, kendilerine olan yaklaşımın çok pozitif olduğunu Türkiye'nin endişelerine hak verdiklerini ve bununla ilgili Türkiye'ye destek vereceklerini aktardı.

TTIP görüşmelerinde Türkiye'nin içinde bulunduğu soru işaretinin AB komisyonunda dile getirilmesini istediklerini ifade eden Zeybekci, bunun da çok olumlu şekilde Kabul edildiğini dile getirdi.

Paulo Portas ise bu konuda şunları kaydetti:

"Biz de Türkiye'nin uluslararası ticaret anlaşmaları konusundaki konumu ve endişelerinin farkındayız. Türkiye'nin bu müzakereleri takip edebilir ve bunların içine dahil olabilir bir konumda olması lazım. Çünkü bu herşeyden önce bir saygı meselesidir. Türkiye'nin uluslararası ticaret ilişkilerinde, AB'de de eşsiz bir statüye sahip olduğunu hepimiz biliyoruz, Türk tarafındaki endişeleri de anlıyorum. Çünkü AB'nin üçüncü taraf ülkelerle imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşmaları, doğrudan Gümrük Birliği vasıtasıyla Türkiye'yi de etkileyecek."

Her bir uluslararası anlaşmada Türkiye'yle ilgili bir madde olması gerektiğini söyleyen Portas, "Biz şu an Türkiye ile aday ülke olarak ortaklıklar kuruyoruz ama gelecekte üye ülke olarak ortaklık kurmaya devam edeceğiz" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Portekiz Türkiye Kobani Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title