Haberler

Türkiye-Polonya İş Forumu

Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, Türkiye ve Polonya'nın birbirlerinin güçlü noktalarından faydalanarak beraber daha güçlü bir ekonomi oluşturabileceklerini belirterek, "Türkiye ile yakın çalışmayı çok istiyoruz" dedi.

Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, Türkiye ve Polonya'nın birbirlerinin güçlü noktalarından faydalanarak beraber daha güçlü bir ekonomi oluşturabileceklerini belirterek, "Türkiye ile yakın çalışmayı çok istiyoruz" dedi.

Schetyna, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye- Polonya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin bu toplantıda bulunmasının Türkiye ile Polonya arasındaki iş birliğinin öneminin bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Büyük dostlar edinebilmek ve büyük işler başarabilmek için önemli bir şehir olan İstanbul'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Schetyna, Türkiye'nin ekonomik alanda büyümesinin tüm dünya tarafından takdirle izlendiğini söyledi.

Schetyna, Polonya şirketlerinin ve özel sektörünün Avrupa Birliği'nde (AB) bulunan diğer şirketlere ve özel sektöre göre küresel krizin üstesinden en iyi şekilde geldiğini kaydederek, aynı şekilde küresel fırsatlardan da en iyi yararlanan ülkelerden biri olduklarını dile getirdi.

Polonyalı yetkili kuruluşlar ve şirketlerin özel uzmanlıklarını Türkiye'deki muhataplarıyla paylaşmaya hazır olduklarını belirten Schetyna, şöyle konuştu:

"Aramızda Polonya'nın önemli şehirlerinin ve bölgelerinin liderleri bulunuyor. Bu ziyaret bizim taahhüdümüzü gösterir nitelikte. Bu forum sayesinde akıllı şehirler, enerji, çevre, eğitim, turizm ve kültür alanlarındaki işbirliğini artırmamız çok önemli. Bu bağlamda Polonya'nın güçlü yönlerinden faydalanmanız konusunda sizleri teşvik etmek isterim. Bizim de Türkiye'den öğrenecek çok şeyimiz var.

Türkiye ve Polonya, birbirlerinin güçlü noktalarından faydalanarak beraber daha güçlü bir ekonomi oluşturabilir. Türkiye ile yakın çalışmayı çok istiyoruz. Hem yerel hükümetler hem de özel sektör arasında iki ülkenin çok eskiye dayanan özel ilişkisine daha fazla katkıda bulunacağını düşünüyorum. 600 yıldan fazla bir geçmişse sahibiz. Bu iki ulusun çok daha sıkı bir bağla 21. yüzyılda çalışacağının en önemli kanıtıdır."

"Bu ziyaret, güçlerimizi birleştirmek için bir fırsat"

Polonya Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Marek Sawicki de Türkiye ve Polonya'daki gıda üretiminin son zamanlarda dinamik bir yükseliş gösterdiğini ifade etti.

Tarımın hem Türkiye'de hem de Polonya'da ekonomi ve ihracat içerisinde önemli bir sektörü temsil ettiğini belirten Sawicki, Birleşmiş Milletler'e (BM) göre 2050'de tüm dünyadaki gıda ihtiyacı yüzde 70 oranında artacak. Bu sektördeki bireysel deneyimlerimizden yararlanarak zorluklarla hep beraber mücadele edebiliriz. Bu ziyarette Ankara'de ve İstanbul'da yaptığımız toplantılar iki ülkenin güçlerini birleştirmesi için bir fırsat" dedi.

Sawicki, yaptıkları görüşmelerin iki ülkenin piyasalarına eşit erişiminin daha iyi hale getirilmesi ve idari engellerin ortadan kaldırılması konusunda gerçekleştiğine değinerek, "Gerekli ortamın hazırlanması biz siyasetçilere bağlı. Bu ortamın en iyi şekilde kullanılması ve bundan faydalanılması ise girişimcilere ve iş dünyası temsilcilerine bağlı" ifadelerini kullandı.

- " Polonya'nın ekonomik dönüşümünü ve teknolojik atılımlarını yakından takip ediyoruz"

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, forumda yaptığı konuşmada ocak ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Varşova'yı ziyaret ettiklerini anımsatarak, şimdi de İstanbul'da bu formu organize ettiklerini ve gelecek günlerde bir başka program daha yapma arzusunda olduklarını dile getirdi.

İki ülke arasındaki 600 yıllık diplomatik ilişkiden güç alarak, sıklaşan bu temaslarla ekonomik ilişkileri daha ileri bir noktaya taşımayı amaçladıklarını belirten Vardan, geçen yılın sonunda yaklaşık 5,5 milyar dolara ulaşan iki ülke arasındaki ticaret hacmini de mümkün olabildiğince artırmak istediklerini söyledi.

Vardan, Polonya ile Türkiye'nin son 25 yılda büyük bir ekonomik dönüşümden geçerek Avrupa ekonomik sisteminin parlayan yıldızı haline geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"İki ülke, takip ettikleri büyüme modelleri, büyümeye katalizör olan sektörleriyle birbirlerine benzemektedir. Ülkelerimiz, küresel ekonomik kriz sonrasındaki performansları ve siyasi istikrarlarıyla Avrupa ekonomisin önemli bir ümit kaynağı haline geldi. Türkiye olarak Polonya'nın ekonomik dönüşümünü ve teknolojik atılımlarını yakından takip ediyoruz. Avrupa ekonomilerindeki düşük büyüme, küresel ekonominin ekseninin batıdan doğuya doğru kayması bizleri daha yakınlaşmaya zorluyor."

"İki ülke arasında birçok alanda önemli işbirliği imkanı var"

Vardan, Polonyalı şirketlerin Türk şirketleriyle iş yapmak için yoğun talepleri olduğunu aktararak, "Bugünkü Polonya heyetinin genişliği ve yapılacak görüşmelerin sayısı, bu isteğin ve arzunun büyüklüğünü gösteriyor. Umarım yapılacak bu çalışmalarla iki ülke arasında siyasi liderlerimizin de öncülüğünde iki ülke arasında çok boyutlu bir ekonomik işbirliğinin hakim olduğu yeni bir dönem başlatmış oluruz" şeklinde konuştu.

İki ülke arasında enerji, turizm, altyapı, gıda ve çevre teknolojileri gibi birçok alanda önemli işbirliği imkanının bulunduğuna dikkati çeken Vardan, gelecek dönemde bunların en iyi şekilde değerlendirilmesini ümit ettiklerini dile getirdi.

Vardan, birbirine benzeyen bu iki ülkenin karşılıklı yatırımlarının işbirliklerini kalıcı hale getireceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"DEİK bünyesinde İş Konseyleri vasıtasıyla iş imkanlarını oluşturmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün DEİK bünyesinde 121 İş Konseyi bulunmaktadır. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından hemen iki yıl sonra Türk özel sektörünün küresel markası DEİK çatısı altında kurulan Türk-Polonya İş Konseyi de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi için çalışmaktadır. Konseyimiz Türkiye'de iş yapmak isteyen Polonyalı iş insanlarına ve aynı zamanda Polonya'da iş yapmak isteyen Türk iş insanlarına her zaman yardımcı olmuştur, bundan sonra da yardımcı olmaya hazırdır."

Vardan, bu ziyaret ve düzenledikleri iş forumunun ekonomik işbirliği imkanlarının masaya yatırılmasına ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

Polonya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Marek Klozcko ise Türkiye- Polonya İş Forumu'na katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, forumun iş birliklerinin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Delegasyonlarında lojistikten enerjiye, inşaattan gıdaya, tarımdan sanayiye ve finanstan sağlığa kadar birçok sektörün yer aldığına işaret eden Klozcko, ayrıca üniversite ve diğer kurumla kuruluşlardan da temsilcilerin katıldığını kaydetti.

Klozcko, İş Forum'u sonrasında ikili görüşmeler gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, "Bu forum, iki ülke arasındaki iş ve ticaret ilişkilerini en üst kalite seviyesine getirebilmek için gerçekten önemli bir fırsat. Her iki taraf da bundan en iyi şekilde faydalanacaktır. Tüm katılımcılara amaçlarına ve hedeflerine ulaşmalarını diliyorum" değerlendirmelerini yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski "Polonya Yatırım Ortamı", Gülermak İş Geliştirme Müdürü Mustafa Tuncel ise Polonya deneyimleri hakkında sunum gerçekleştirdi.

Forum, ikili görüşmelerle devam etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ömer Cihad Vardan Türkiye Polonya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title