Haberler

Türkiye'nin Kabak, Lahana ve Taze Fasulyesi Samsun'dan

Türkiye genelinde kabak, lahana ve taze fasulyenin en fazla Samsun'da üretildiği bildirildi.

Türkiye genelinde kabak, lahana ve taze fasulyenin en fazla Samsun'da üretildiği bildirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun tarımında yeni gelişmelerin önünü açmak ve sektörde yatırımcıları teşvik etmek için sebze sektör raporu hazırladıklarını söyledi.

Türkiye'nin 29,6 milyon tonluk sebze üretimiyle dünyada ilk 4 ülke arasında bulunduğuna dikkati çeken Kırmacı, " Türkiye'de sebze üretiminin yüzde 86'sı açıkta, yüzde 14'ü örtü altında gerçekleştirilmektedir. Tarım sektörünün, çalışan nüfusun yüzde 27'sini barındırdığı, işlenen toplam arazinin yüzde 12'sini de bahçe bitkilerinin oluşturduğu gerçeğinden hareketle Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişinin bahçe bitkileri üretimi yaptığını söyleyebiliriz." dedi.

Samsun'da iki verimli ova bulunduğunu ve sebzeciliğin yoğun olarak yapıldığını işaret eden Kırmacı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sebzecilik, emek isteyen önemli bir tarımsal faaliyettir. Samsun'da 2015 yılı verilerine göre 425 bin 852 dekar alanda 1 milyon 320 bin 901 ton sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Samsun, ülke genelinde sebze üretimiyle her zaman yıllar ve ürünler itibarıyla birinci veya altıncı sıralar arasında yer almıştır. Türkiye genelinde lahana, kabak ve taze fasulye üretiminde birinci, biberde ise ikincisi sıradayız. Ayrıca patlıcan üretiminde altıncı sırada bulunuyoruz. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir. Bunlar hem ihracata hem de işleme sanayine uygun sebzelerdir."

Kırmacı, Türkiye ve Samsun'da bitkisel üretim, yani sebze sektörünün bölge tarımının en yoğun girdisinin kullanıldığı, en fazla emeğin verildiği lokomotif sektör olduğunun altını çizerek, "Tohumculuk, gübre, kimyasal ilaç, fide, ambalaj, imalat, gıda sanayisi gibi pek çok sektörle ilişki içerisindedir. Samsun'da sektör, uygulanan entegre mücadele, kontrollü örtü altı, iyi tarım, organik tarım gibi projelerle desteklenmektedir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Samsun Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title