Haberler

Türkiye'nin Dış Politikasına Destek Dibe Vurdu

Güncelleme:

MetroPoll'ün yaptığı araştırmaya göre vatandaşın Irak'a yönelik dış politikaya desteği yüzde 28'e, Suriye politikasına desteği ise yüzde 27'ye indi.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki saldırılarının da etkisiyle Türkiye'de vatandaşın hükümetin dış politikasına güveni de azaldı. MetroPoll Startejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi düzenli olarak yaptığı Türkiye'nin Nabzı adlı kamouyu araştırmasının Haziran ayı sonuçlarına göre, Irak'a yönelik dış politikaya destek yüzde 28'e; Suriye politikasına destek ise yüzde 27'ye indi. Üstelik bu oranlar AK Parti'ye oy verenlerin arasında da yüzde 30'la en düşük seviyesinde.

MetroPoll'ün 28 ilde 2268 kişi ile yaptığı araştırmanın dikkat çeken sonuçları şöyle:

DIŞ POLİTİKAYA DESTEK AZALIYOR

* Genel olarak hükümetin dış politikasını başarılı bulanların oranı % 41, başarısız bulanların oranı ise % 51. Bu oran Aralık 2011'den beri en düşük noktada. Aralık 2011'de başarılı görenler % 71 iken bu oran Aralık 2012'de % 56'ya, Aralık 2013'de % 44'e ve Haziran 2014'de % 41'e indi. Aynı süre içinde 'başarısızlık' algısı da % 19'dan % 51'e yükseldi.

IRAK VE SURİYE POLİTİKASI "BAŞARISIZ"

Türkiye'nin Irak'a yönelik politikasını başarılı bulanlar sadece % 28. % 58 ise Türkiye'nin Irak politikasını başarısız buluyor. AK Parti'lilerin bile % 30'u hükümetin Irak politikasını başarısız görüyor.

Benzer şekilde hükümetin Suriye politikasını başarılı bulanların oranı % 27, başarısız bulanlar ise % 61. AK Partililer'in % 33'ü Suriye politikasını başarısız olarak değerlendiriyor.

MÜDAHALECİ TAVIR İSTENMİYOR

Türkiye'nin bölgede olaylara seyirci kalmak yerine 'aktif dış politika' izlediği ve izlemesi gerektiği sıkça dile getiriliyor.

Ancak kamuoyu 'aktif dış politika'nın 'müdahaleci' versiyonuna onay vermiyor. Ankete katılanların ancak % 25'i Türkiye'nin 'Irak ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerindeki gelişmelere müdahale etmesi gerektiğini belirtirken, % 55'i ise Türkiye'nin bu gibi ülkelerdeki gelişmelerin dışında kalması gerektiğini ifade ediyor. AK P'liler/in % 51'i, CHP'lilerin % 61'i, MHP'lilerin % 56'sı ve BDP'lilerin % 66'sı gelişmelerin dışında kalınmasını istiyor.

'IŞİD TÜRKİYE'DE DE ÖRGÜTLENİYOR'

Musul'da Türk diplomatları kaçırarak rehin alan, Suriye ve Irak'ta kontrol altına aldıkları bölgelerde uyguladıkları şiddeti videolarla paylaşan IŞİD, Türkiye kamuoyu tarafından nasıl algılanıyor?

Araştırmanın sonucuna göre, % 71, IŞİD'i 'terör örgütü' olarak niteliyor. Dahası, % 51'i IŞİD'in Türkiye'de de örgütlendiğini düşünüyor. Bu düşüncede olmayanların oranı sadece % 26. Ayrıca % 49'u el-Kaide, el-Nusra ve IŞİD gibi örgütlerin Türkiye'de de terör eylemleri yapabileceği kanaatinde.

BALYOZ SANIKLARININ YARGILANMASI

Araştırmaya katılanların % 53'ü Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası sanıklarının yeniden yargılanması gerektiğine ilişkin kararını olumlu, % 22 ise olumsuz buluyor.

% 54 Balyoz davası sanıklarının adil yargılanmadıklarını düşünürken, adil yargılandıklarını düşünenlerin oranı ise % 24'. AK Partililer'in % 43'ü Balyoz sanıklarının adil yargılandıkları düşüncesinde.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU TANINMIYOR

Araştırmada Köşk seçimine dair de sorular sorulmuş. Bu sorulardan en dikkat çekeni Ekmeleddin İhsanoğlu'na ilişkin. Buna göre, ankete katılanların ancak % 32'si İhsanoğlu'nu tanıdığını söylerken, % 62 ise tanımadığını belirtiyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Türkiye Suriye Işid Irak Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (97)

AKAPE KİM DIŞ POLİTİKA KİM:

Kıbrıs elden çıktı, rumlar tazminat alacaklar, Ermenilerden özür diledi, yakında tazminatta öder. Güneydoğuyu PKK ya teslim etti, gıkı çıkmıyor. türkler artık mısıra gidemiyor, Suriye diye bir komuşumuz vardı, tayyip sayesinde yok oldu. Bunlar birtek belediyecililten anlar. Yol yapsınlar, kaldırım yapsınlar, kanalizasyon döşesinler. Dış politika bunlara 100 numara büyük

30
2
yanıtYanıtla
AKLI BAŞINDA:

Ulan Chpli falan değilim bilakis nefret ediyorum adamlardan İsmet İnönü ye verip veriştiriyo gittiği yerlerde adam belki bu erdoğan gibi asfalt kaldırım metro cart curt yapmayı bilmiyordu o zamanlar ama en azından Hitler gibi Stalin gibi zalimlerin olduğu dünya savaşına sokmadı bizi . Şimdi gittiği yerde İnönü nün aldıgı vergileri eleştiriyo ekmeğe muhtaç kaldı diye haberin var mı erdoğan 50 milyon insan ölmüş avrupada sen 2 gram ekmegin lafını ediyon ayıp sana be. Dış politikada o dönem sen olsaydın din iman namus karı toprak birşey bırakmazlardı elimizde. Ondan sonra kaldırım yapardın zaten hiç korkma . Dengesiz herif.

26
5
yanıtYanıtla
Mete Tanselmt@mynet.com:

Ben ismet inönünün emriyle elindeki kuran alınıp sobada yakılmış bir babanın oğluyum sen ne zulmünden ne savaşından bahsediyorsun tarihini öğren önce

yanıt0
yanıt0
asdash_tekin03@hotmail.com:

sen oyle zannet 2. dunya savasına direk olarak girmedik ma sagolsun nasıl becerdilerse 2. dunya savasında en agır kayıp veren ulkeler arasına soktular bizi ... gonderdigimiz askerlerr madenlerde aclıktan hastalıktan öldu gittiler.

yanıt0
yanıt0
Türkiyenin Felaketi:

Cumhuriyet Tarihinin en büyük belası ve felaketi Erdoğan ile AKaPe Örgütüdür

24
5
yanıtYanıtla
Seyfi:

Eğerki bir ülkede teröre destek veren bir hükümete yüzde 27 gibi bir destek varsa o ülkenin ciddi ciddi oturum biz nereye gidiyoruz diye düşünmesi lazım hele birde bu kesim kendini müslüman olrak adlandırıyorsa

21
7
yanıtYanıtla
AKPliydim ezelden:

AKP nin gerçek oy oranı bu işte yüzde 27 Diktatörlüklerde seçimler hilesiz olmaz.Bu yüzden yüzde 27 yüzde 40 üstü olarak yutturulur

19
8
yanıtYanıtla
TEKME ATAN MÜSTEŞAR:

Somada tekme atan müsteşar halen aynı yerinde duruyorsa,, memlekette bu yönetimden hayır gelmez.

25
2
yanıtYanıtla
Tayyip yüzünden suriye yok oldu:

Tayyip iki yıl önce Esadı ağzına almış, söylemediği lafı bırakmıyordu. Onun takipçileri de evet başbakan haklı esad cani diyorlardı. Şimdi Esadın çekildiği bölgede Işid diye bir canavar türedi ve Esad gibi alevi de değili Sünni.... ne oldu şimdi ? Esadı devirmek için muhalifleri desteklediniz , kendi elinizle canavar yarattınız. -Birde tayyip yalvarıyor türklere zarar vermeyin diye..

26
1
yanıtYanıtla
xman:

İŞTE GERÇEK ARAŞTIRMA BUDUR.DEMEKKİ MİLLET ARTIK GERÇEKLERİ GÖRMEYE BAŞLADI.

19
7
yanıtYanıtla
Tüm 97 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title