Haberler

Türkiye'nin "Çeltik Ambarı"Nda Çiftçinin Mesaisi Başladı

Çeltik ambarı olarak bilinen Edirne'de çiftçiler hazırladıkları tarlaları ekmeye başladı.

CİHAN DEMİRCİ - Çeltik ambarı olarak bilinen Edirne'de çiftçiler hazırladıkları tarlaları ekmeye başladı.

Pilavdan dolmaya, sütlaçtan sarmaya pek çok yemek ve tatlının en önemli unsuru pirincin üretimi için ilk olarak tarlalarını hazırlayan çiftçiler, iyi bir tesviye isteyen çeltik için lazer adı verilen makinelerle tarlalarını düzleştiriyor.

Daha sonra bol su içinde yetişen çeltik için su tutacak tava adı verilen öbekleri yapan üretici, serpme usulüyle tohumu toprakla buluşturuyor. Hasat ve harmana kadar gübreleme, yabancı otla mücadele ve sulama gibi meşakkatli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alan pirinç için çiftçiler alın teri akıtıyor.

Üretilen çeltiğin yarısı Edirne'den

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin bu yıl umutla tarlasına girdiğini ve ekime başladığını söyledi.

Türkiye'deki çeltiğin yüzde 50'sinden fazlasının Edirne'de üretildiğini belirten Yorulmaz, "Çeltik üretimi meşakkatli bir üretimdir. Bu üründe risk çok büyüktür. Çiftçimiz tohumu ekmeden önce tarlasını özenle hazırlar. İlk olarak lazer denilen tarım aletiyle tarlayı düz hale getirir, tarlanın sınırı oluşturulduktan sonra su salımı yapılır ve en son tohum suyla buluşturulur." diye konuştu.

Yorulmaz, hava durumunun çiftçiyi etkileyebildiğini bildirerek, yağışlı havalarda ekimin durduğunu, nehir debilerinin artmasıyla taban suyunun yükseldiğini ve ovaların tava gelmesinin zorlaştığını ifade etti.

Çeltik üreticisinin geçen yıl fiyat açısından bazı sıkıntıları olduğuna dikkati çeken Yorulmaz, geçen yıl para kazanamayan çiftçilerin ekimi bu yıl da borç edinerek gerçekleştirdiğini savundu.

Yorulmaz, şöyle konuştu:

"550 bin dönüm araziye çeltik ekilen Edirne, yurt içi üretimin büyük bölümünü karşılıyor. Türkiye çeltik ihtiyacının yüzde 50'sini yetiştirebiliyor geri kalanını ithal ediyor. Çiftçiyi üzmemek gerekiyor. İnsanlar para kazanırsa bunu ekerler, para kazanamazsa çeltik tarımından uzaklaşırlar. İthalata bağımlı kalırız. O zaman da böyle ucuz çeltik yiyemeyiz, damak tadımız değişir."

Yurt içinde yetiştirilen çeşitlerin Türk insanının damak tadına uygun olduğuna değinen Yorulmaz, beklentilerinin çeltik üreticisinin üzülmemesi olduğunu kaydetti.

Çiftçi umutlu

Çiftçi Seyfi Kulaksız ise çeltik tarlalarını ekim için hazırladıklarını anlattı.

Çeltik ekilecek tarlanın belirli kriterlerde olması gerektiğini ifade eden Kulaksız, "Tarla öncelikle eğimli olmayacak. Suyun getirilebileceği bir alan uygun alandır. İlk işlem tarlamızı sürdük, ondan bir iki gün sonra lazer işlemini yaptık ve şimdi tesviye işlemini tamamlıyoruz." diye konuştu.

Kulaksız, traktör ve tarım aletlerinin yardımıyla tarlayı ekime hazırladıklarını dile getirdi.

Çiftçi Ekrem Deveci de su verdikleri tarlaya tohum ekimi yaptıklarını vurgulayarak, "Bu yıl çeltik üretiminden umutluyuz. İnşallah hasat dönemini verimli şekilde tamamlarız. Elimizden geldiğince işimizin başında durarak en iyi verimi almak için çaba harcıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title