Haberler

Türkiye'nin AB Üyeliği İçin 33. Fasıl Açıldı

Güncelleme:

Avrupa Birliği ile müzakerelerde 33. fasıl olan "Mali ve Bütçesel Hükümler" bugün açılıyor. Konferans öncesi üç Bakan önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinde "Mali ve Bütçesel Hükümler"başlıklı 33'üncü fasıl açıldı. Böylece katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16'ya ulaştı

Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katıldığı hükümetler arası konferans, Atatürk Havalimanı saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konferans öncesi yaptığı açıklamada, AB ile yakalanan ivmenin sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Bugün sadece 33. faslın açılışını yapmayacağız. Diğer fasıllar üzerindeki irademizi de ortaya koyacağız. Esasen Türkiye daha fazla fasıl açmaya hazır ve bunu hak ediyor." dedi.

VİZE SERBESTİSİ DE GÖRÜŞÜLECEK

Bugün aynı zamanda vize serbestisini de görüşeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu konuyu öğleden sonra AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile ele alacaklarını belirtti. Bu konuda kesin bir yol haritasını belirlenmesini gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Herşeyin net olmasını istiyoruz. Karşılıklı güven bunalımı değil, ortak bir irade ile sonuca ulaşmak istiyoruz. Bugün öğleden sonra bu toplantımız da vize serbestisi ve geri kabul bakımından önemli bir toplantı olacak." ifadesini kullandı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Naci Ağbal açıklama yaptı. Üç Bakan açıklamasında şunları kaydetti:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: AB'nin geleceği açısından önlem alması zaruridir. Türkiye AB'nin ayrılmaz bir parçası olacaktır. Avrupa'nın şekillenmesinde her zaman söz sahibi olacaktır.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Terör örgütleri arasında ayrım yapılamaz. Tüm dünyayı, terörün her türlüyse ayrım yapmadan savaşmaya çağırıyoruz. Ülkemizin AB ile müktesebatı açısından bu fasıl önemlidir. Türkiye ile AB ilişkileri önemli bir dönemden geçiyoruz. Ege Denizi'nde düzenli göçü artık kontrol altına aldık. AB'nin vize serbestisi konusunda verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz. Bugün açtığımız faslın ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz. Bugün vize serbestisi için yol haritasının da AB uzmanlarıyla değerlendirilecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Her iki tarafta üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiştir. Türkiye'nin bu fasılla yakından ilgili olan gümrük mevzuatı Ab müktesabatı ile uyumludur. Türkiye ile AB arasında tesis edilmiş olan Gümrük mevzuatı oldukça ileri düzeydedir. Türkiye'nin bu fasıldaki müktesebatı uyuglaması için gerekli kurumsallığa sahiptir. Türkiye üyelik ile birlikte AB'ye aktarılacak öz kaynakların takdim edilmesi raporlanması konusunda gerekli adımları atabilir.

SORU-CEVAP

Türkiye'ye gelen taziye mesajları

Türkiye bu terör saldırısı karşısında dostlarımızın ortaya koyduğu dayanışmayı takdirle karşılıyoruz. Ancak terör örgütleri hala faaliyet gösterebiliyorsa demek ki başarılı değiliz. Brüksel'de terör saldırısı olduğu zaman dedik ki Brüksel Avrupa barışını temsil ediyor. Terör örgütü Brüksel'e saldırıyorsa o zaman terör örgütü Avrupa'nın temel değerlerini tehdit ediyor demektir. Orak eylem planları üretelim ama dostlarımıza bu dayanışma için teşekkür ediyoruz.

ŞİMDİYE KADAR 15 FASIL AÇILDI

AB ile Türkiye arasında 2005 yılından beri devam eden AB'ye katılım müzakerelerinde 35 müzakere başlığından 15'i şimdiye kadar açılmış durumda. Bundan önce en son Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. fasıl 14 Aralık 2015 tarihinde Lüksemburg AB Dönem Başkanlığında müzakereye açılmıştı. Bu fasılla ilgili görüşmeler de halen devam ediyor.

Bu fasıl, üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor. Bu alandaki müktesebat üyelikle birlikte doğrudan uygulanmaya başlamakta olup, söz konusu müktesebatın ulusal mevzuata aktarılması gerekiyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Türkiye Politika Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500

Yorumlar (26)

3000 yılından önce olmaz:

la adamlar ne desin size daha? küfür mü etsinler? hattirin gidin la kapımızdan diye? ne laf söz anlamaz sığırlarmışsınız mı desinler??

11
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

Türkiye AB ye bu saaatten sonra girerse sorumluları namerttir.

7
0
yanıtYanıtla
ALTAI SAMANLAR AJANSI:

IC SAVASTAN KURTULAMAYAN BIR ULKENIN, AB GEREGI OLURMI?

5
2
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Vizesiz Avrupa ne oldu yinemi uyutulduk ne zaman uyanık olduk ki.

7
0
yanıtYanıtla
KIBRISLI ASIL TURK:

AB TURKIYEYI HICBIR ZAMAN AB YE ALMAYACAK, NEDENI DERSENIZ, ULKE DIKTE REJIMLE IDARE EDILDIGINDEN, DOKUNULMAZLIK ILE ULKEYI SOYUP YARGILANMAYANLAR, DEMOKRASININ OLMADIGI, ANAYASANIN KISILERE GORE ISLEDIGI, ISSIZLIGIN YUKSEK OLDUGU VEDE BU ISSIZLERIN AB YE GOC EDIP TUM SERMAYEYI TURKIYEYE GERI YOLLAMALERI OLASILIGI YUZUNDEN AB HAYAL

6
1
yanıtYanıtla
ER:

peki sen ruhunu ermenilere ne zaman sattin?

yanıt0
yanıt5
cemal:

DAHA ÇOK FASIL DİNLERİZ BU GİDİŞLE

6
0
yanıtYanıtla
baran:

no enter muslum

6
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Vizesiz Avrupaya gidemiyoruz hangi fasıla geçtiniz vatandaşı uyutmaktan vaz geçin

5
0
yanıtYanıtla
meee meeee:

sözde bu yaz vize kalkacaktı hani nerde bizide koyunmu sandınız.

yanıt1
yanıt0
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title