Haberler

Türkiye Ms Derneği 25'inci Yılını Özel Bir Etkinlikle Kutladı.

Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci ve Türkiye MS Derneği Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe birçok ünlü isim katıldı.

Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci ve Türkiye MS Derneği Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe birçok ünlü isim katıldı. Derneğin 25'inci yılı sebebiyle bir de ödül töreni düzenlendi. Türkiye MS Derneği ve Novartis tarafından gerçekleştirilen Yol ArkadaşıMSın ve GülüMSeten Turne projeleri sırasında sağladıkları katkılardan dolayı ünlü sanatçılar Türkan Şoray, Göksel Kortay, Engin Altan Düzyatan, Sinan Tuzcu, Altan Erkekli, Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur'a 'MS Dostu' ödülü verildi. Sanatçılar ödüllerini, aynı zamanda tiyatro sanatçısı olan Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci'den aldı. Törene katılamayan Türkan Şoray ve Engin Altan Düzyatan ise bir video ile MS Dostlarına teşekkürlerini iletti. Ödül töreninin ardından 25'inci yıl pasta kesimi yapıldı. Pasta kesim töreni sırasında oyuncu Serhan Arslan'ın önderliğinde Dernek üyelerinin sürpriz gösterisiyle eğlenceli anlar yaşandı.

Tören sırasında konuşma yapan Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci, 'Bugün Türkiye MS Derneği'nin 25'inci yılını kutlamanın gurur ve mutluluğunu duyuyoruz. Geride bıraktığımız 25 yılda MS'li dostlarımızla el ele, omuz omuza birçok zorluğa göğüs gerdik, birçok mutluluğu da birlikte yaşadık. Bize bugüne kadar desteğini esirgemeyen tüm MS dostlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sizlerin değerli destekleriyle, çabalarımız daha da anlam kazanıyor ve yapacaklarımız konusunda yüreklendiriyor' dedi. Dernek Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva ise 'Multipl Skleroz günümüzün en önemli hastalıklarından biri. Türkiye'de yaklaşık 40 bin MS'li birey olduğu tahmin ediliyor. Bu denli yüksek bir rakamdan bahsediyoruz ancak hastalık konusunda yeterince bilinçli değiliz. Bu nedenle güncel bilgilerin hasta ve hasta yakınlarına aktarılması büyük önem taşıyor' dedi. Dernek olarak, 25 yıldır MS'li bireylere en doğru bilgiyi ulaştırmak ve mücadelelerine destek olmak amacıyla birçok proje gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Siva 'Bizleri yıllardır yalnız bırakmayan, çalışmalarımıza destek olan dostlarımıza teşekkür ediyor, birlikteliğimizin daha nice uzun yıllar devam etmesini diliyoruz' şeklinde konuştu.

Etkinlik kapsamında sahnelenen GülüMSeten Turne katılımcılardan büyük ilgi gördü. Ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur sergiledikleri skeçlerle hastalık hakkında önemli bilgileri eğlenceli bir yöntemle seyircilere aktardı. MS'li bireylerin yaşadıklarının içten bir bakış açısıyla canlandırıldığı toplantıda Psikolog Serap Duygulu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli ve FTR Uzmanı Dr. Anıl Tekeoğlu ise kendi uzmanlık alanlarından deneyimlerini paylaştı. Beslenmeden egzersize, iş hayatından aileye, psikolojiden sosyal haklara kadar yaşamın çok çeşitli alanlarında MS'li bir bireyin karşılaşabileceği pek çok sorun konusunda uzman görüş ve önerileri aktarıldı. MS ile ilgili merak edilen sorular yanıtlandı. Türkiye MS Derneği'nin, Novartis iş birliğiyle hayata geçirdiği GülüMSeten Turne, yıl boyunca Türkiye'nin 11 farklı şehrinde MS'li bireylere yol arkadaşlığı yaparak onlara en doğru bilgiyi ulaştırmayı amaçlıyor. Tamamen ücretsiz ve halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilen GülüMSeten Turne, Samsun, Trabzon, Bursa ve Ankara'nın ardından 14 Haziran 2014, Cumartesi günü saat 18.00'da İstanbul Kozyatağı Kozzy AVM Gazanfer Özcan Sahnesi'nde sahnelenecek. Turne bundan sonraki yolculuğuna İzmir, Malatya, Elazığ, Hatay ve Konya ile devam edecek.

Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olan MS, genellikle 20-40 yaşları arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır. Sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebilir. Hastalık; göz bozukluğu, güç kaybı, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aynı kişide zaman zaman değişebilir. Ömür boyu süren hastalığın başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolurlar. Zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir. Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunamamış olan MS hastalığı tedavisiyle ilgili dünyada araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve yardım projelerine yüz milyonlarca dolar harcanmaktadır.

Türkiye MS Derneği Hakkında:

Modern iletişim olanaklarını kullanarak Türkiye'de MS Hastalığını tanıtmak ve tanı konmuş üyelerimize hastalığın her aşamasında gerek tıbbi, gerekse psikolojik rehber olmak amacıyla kurulmuş bir dernektir. Üyelerinin arasında seçkin hekimler ve MS'liler bulunmaktadır.

Türkiye MS Derneği'nin çatısı altında karşılıklı bilgi paylaşımı, ortak projeler ve gönüllü çalışmalar yürütülmektedir.

Türkiye MS Derneği diğer ülkelerce kurulmuş derneklerin de yer aldığı uluslararası konfederasyonlarda ülkemizi temsil etmektedir. MS ile ilgili en doğru ve en güncel bilgileri almak, etkinlikleri takip etmek ve katılmak, MS'li kişilere destek olmak isterseniz, Türkiye MS Derneği'ne üye olabilirsiniz.

Türkiye MS Derneği'ni daha yakından tanımak için:

www.turkiyemsdernegi.com

https: www.facebook.com/groups/turkiyemsdernegi/

https: twitter.com/MSDernek

Novartis Hakkında:

Sağlık alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Novartis, Türkiye'de de ilaç sektörünün lider firmalarından biridir. Yalnız sağlık alanında faaliyet gösteren Novartis; yenilikçi ilaçlar, jenerik ilaçlar, göz sağlığı, koruyucu aşılar, tanı araçları, tüketici sağlığı ve hayvan sağlığı ürünlerinden oluşan geniş ürün portföyüyle hastaların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmaktadır. 2013 yılında Grubun devam eden operasyonlarında 57,9 milyar dolarlık net satış rakamına ulaşılırken bunun yaklaşık 9.6 milyar dolarlık kısmı Grup çapında Ar-Ge faaliyetlerine aktarılmıştır. Merkezi İsviçre'nin Basel kentinde bulunan Novartis Grubu firmaları dünya çapında 140 ülkede faaliyet göstermekte yaklaşık 133,000 kişiyi istihdam etmektedir. Türkiye'de yaklaşık 2200 çalışanı ile 1955 yılından bu yana üretim pazarlama, ilaç Ar-Ge'si faaliyetlerini yürüten Novartis'in, biri hammadde olmak üzere 4 üretim tesisi bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için: www.novartis.com.tr

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dolunay Soysert Özgür Ozan Novartis Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title