Haberler

Türkiye Mozaik Corpusu Sempozyumu Kahramanmaraş'ta Başladı

Dünya Mozaik Araştırmaları Merkezi Başkanvekili Prof. Dr. Jean Pierre Darmon, Türkiye'de yer altından çıkartılmamış mozaikler bulunduğunu, bunları dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Kahramanmaraş'ta düzenlenen '5. Uluslararası Türkiye Mozaik Corpusu Sempozyumu' Ramada Otel'de başladı. AIEMA Başkanvekili Prof. Dr. Darmon, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumu çok önemsediklerini, bundan sonraki sempozyumun 2012'de Venedik'te yapılacağını bildirdi. Prof. Dr. Darmon, şöyle dedi:

"Bugün burada elde edeceğimiz sonuçlar Venedik'te konuşulacak ve Kahramanmaraş'ın mozaiklerini dünya tanıyacak. Türkiye'de henüz yer altından çıkartılmamış olan mozaiklerin dünya genelinde bilinmesini istiyoruz. Türkiye'de böyle bir sorun var. Bizim de AIEMA olarak yapmaya çalıştığımız şey bu. Mozaikler dünya mirası ve aslında çok değerli olmakla beraber Türkiye sınırlarının dışında bilinmiyor. Dünyanın pek çok yerinde bu çalışmalar yapıldı. Avrupa'da, İtalya'da bazıları tamamlandı. Zaten merkezimin amacı dünya genelindeki bu çabaları artırmak. Bu çalışmaların Türkiye'de de yapılmaya başlanması bizim için çok değerli. Çünkü bu bir miras. "

Türkiye'deki mozaiklerin en önemli özelliğinin o döneme ait yaşamsal durumu, sahneleri yansıtması olduğunu vurgulayan Darmon, bütün motiflerde çiçek ve geometrik desenlerin kullanılmasının ve bu mozaiklerin bulunan bir vazodan çok daha fazla anlam ifade ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Darmon, şöyle devam etti:

"Çünkü o dönemin yaşamını anlatıyor. Türkiye'deki mozaiklerin bir diğer özelliği de yaşam alanları çöktüğünde, ortadan kaybolduğunda, binalar yıkıldığında bina duvarlarının yıkılışı mozaiklerin aslında tamamıyla korunmasına yol açmış durumda. Ne zaman bir kazı yapılsa mozaikler ortaya çıkartılsa görüyoruz ki hepsi çok iyi durumda. Binaların duvarlarının üzerlerini kapatmış olması onların korunmasını sağlamış.

Dolayısıyla bütün bunların yeryüzüne çıkması dünyanın bu konuya ilgi göstermesi ve Türkiye'deki Corpusu çalışmalarının tamamlanması çok önemli. Bu konuda 22 kitap yayımladık. Amaçlarımızdan biri de Türkiye'deki bu yayınların artmasını sağlamak. Bu mirasın paylaşmasını sağlamak istiyoruz"diye konuştu. Darmon, Türkiye'de Roma dönemine ait çok önemli değerler bulunduğunu ve bunların dünyanın ilgisini çekeceğini vurguladı.

MOZAİKLERLE İLGİLİ VERİ BANKASI

Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise Türkiye Mozaik Corpusu Sempozyumu'nu 2004 yılından bu yana düzenlediklerini ifade ederek, iki yılda bir gerçekleştirilen sempozyumların Türkiye'deki mozaikleri dünyaya tanıtma imkanı sağladığını anlattı.

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe de, kentteki mozaikleri gelecek nesillere aktarmanın görevleri olduğunu, mozaiklerle başlayan süreçte Kahramanmaraş'ın sahip olduğu diğer tarihi eser ve kültür varlıklarıyla da 'Kültür kenti' olarak daha fazla anılır ve ziyaret edilir hale geleceğini vurguladı.

Önümüzdeki 3 gün devam edecek olan sempozyuma 37'si yurt dışından gelen toplam 90 bilim adamı katılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title