Haberler

Türkiye-Malezya Çalışma Yemeği

Başbakan Yardımcısı Babacan: "Bu akşam itibarıyla bu anlaşmayı (Türkiye Malezya Serbest Ticaret Anlaşması) imzalayacak olmanın gururunu yaşıyoruz" "Bu iki kapı ülkenin birbiriyle daha yoğun iş yapması kazan kazan sonuçlarını oluşturacaktır ve hem Malezya hem Türk iş dünyası için de eşsiz fırsatlar.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye- Malezya Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) bu akşam itibarıyla imzalayacak olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, "Bu iki kapı ülkenin birbiriyle daha yoğun iş yapması kazan kazan sonuçlarını oluşturacaktır ve hem Malezya hem Türk iş dünyası için de eşsiz fırsatlar sunacaktır" dedi.

Babacan, Türkiye'ye gelen Malezya Başbakanı Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak ve beraberindeki heyetle TOBB'da düzenlenen çalışma yemeğine katıldı. Buradaki konuşmasına, düşen Malezya uçağındakilere Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Babacan, enkaz arama çalışmalarının çok yakın zamanda neticeye ulaşmasını ümit ettiğini dile getirdi.

İki ülke arasında tarihi bağlar bulunduğunu ve bunun işbirliğinin geliştirilmesi açısından önem taşıdığını belirten Babacan, gelecek dönemde TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Malezya'ya gerçekleştireceği ziyaretin de iki ülke parlamentoları arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Bu ülkeye 2011 yılındaki ziyaretinde serbest ticaret anlaşması görüşmelere başlama kararı aldıklarını anımsatan Babacan, "Bu akşam itibarıyla bu anlaşmayı imzalayacak olmanın gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Türkiye ve Malezya'nın ekonomik büyümede yükselen ülkeler arasında bulunduğunu ifade eden Babacan, bu anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaretin ve yatırımların ilerlemesi için çok önemli bir altyapı oluşturacağını söyledi. Türkiye'nin son 11 yılda çok önemli bir dönüşüm geçirdiğini dile getiren Babacan, "Bu, bir siyasi dönüşüm ama aynı zamanda bir ekonomik dönüşüm" dedi.

-"Yoğun bir reform gündemimiz var" -

Türkiye'nin bir hukuk devleti olması için büyük bir mücadele verdiklerine işaret eden Babacan, bu konudaki ilerlemenin devam edeceğini bildirdi. Türkiye'de bankacılık, sosyal güvenlik ve sağlık alanlarında çok önemli dönüşümler gerçekleştirildiğini, mali disiplinden asla taviz verilmediğini ve büyümeyi öngören çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Babacan, Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu, tarımsal gayri safi yurt içi hasılada 7,  turist sayısında ise 6. sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye'de dengeli bir büyüme öngördüklerini anlatan Babacan, geçen seneki bütçe aç yüzde 1,1 olduğuna dikkati çekti. Son bir yılda Türkiye'de 760 bin ilave istihdam oluştuğunu belirten Babacan, "Önümüzdeki dönemde yoğun bir reform gündemimiz var. Hukuk sisteminden tutun, iş gücü piyasalarına kadar, Türkiye'de tasarrufların artırılmasından tutun enerjiye kadar çok geniş bir reform gündemimiz var. Türkiye'nin daha dışa açık bir ekonomi olmasını arzu ediyoruz. Şu anda Türk Hava Yolları 104 ülkeye uçuş yapıyor ve uçuş yapılan ülke sayısına baktığımızda dünyada birinciliğe yükselmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülkenin bulundukları coğrafyalarda önemli birer kapı durumunda olduğuna işaret eden Babacan, "Bu iki kapı ülkenin birbiriyle daha yoğun iş yapması kazan kazan sonuçlarını oluşturacaktır ve  hem Malezya hem Türk iş dünyası için de eşsiz fırsatlar sunacaktır" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ali Babacan Malezya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title