Haberler

Türkiye Kontrolsüz Geçişi Teşvik Ediyor!

Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Suriye'ye açık tek sınır kapısı olan Akçakale Sınır Kapısından Suriye'den gelenlerin kontrolsüz bir şekilde geçmelerine göz yumuluyor.

Suriye'de dört yıldır devam eden iç savaşla birlikte Türkiye'ye gelen sığınmacıların sayısı da her geçen gün artıyor. İlk etapta "açık kapı" politikası uygulayan Türkiye, tahminlerin üzerinde gelen sığınmacı karşısında pasaportu olmayanları kabul etmemeye başladı. Şanlıurfa'nın tek açık sınır kapısı olan Akçakale Sınır Kapısı'nın geçen ocak ayında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından ele geçirilmesinin ve bu sebeple Türkiye'nin yaklaşık üç ay geçişleri durdurmasının ardından, yeniden açılan kapıda sadece gidişlere müsaade ediliyor. Ancak Suriye'deki savaş daha da şiddetlenirken, Türkiye'ye geçişler farklı yollardan sürüyor. Suriyelilerin sadece gidişine izin verilen Akçakale Sınır Kapısı'ndan Kızılay tıbbi yardım da gönderiyor. Ayrıca ağır yaralıların da kabul edildiği bu sınır kapısından Özgür Suriye Ordusu mensubuymuş gibi IŞİD yaralılarının da getirildiği iddia ediliyor.

BİR GECEDE 150 KİŞİ GEÇİŞ YAPTI

Pasaportluların dahi Akçakale Sınır Kapısı'ndan alınmaması üzerine zaten delik deşik olan sınırı aşan sığınmacılar, ülkelerine oranla daha güvenli buldukları Türkiye'ye akın akın geliyor. Toplu geçişlerin de yapıldığı sınırda, IŞİD militanları gibi tehlikeli grup mensuplarının da istediği zaman sınırın çeşitli yerlerinden Türkiye'ye gelip gittiği biliniyor. Sınır kapısından almayarak, bir türlü kontrolün sağlanamadığı sınırdan geçişleri adeta teşvik eden Türkiye, böylelikle bu militanların ülkede istediği zaman eylem yapmasının da önünü açmış oluyor. Geçtiğimiz hafta bir gecede 150 kişinin geçiş yaptığının konuşulduğu Akçakale'de, haftada binlerce Suriyelinin Türkiye'ye gelmeye devam ettiği ifade ediliyor. IŞİD militanlarının sınırdan gelip geçtiklerini tahmin ettiklerini kaydeden yetkililer, buna karşın kendilerinin de "istihbarat çalışması" gibi tedbirlerinin olduğunu belirtiyor.

TÜRKİYE'YE ÇALIŞAN MUHBİRLER VAR

Suriye'deki savaştan Irak'tan sonra en fazla etkilenen ülke Türkiye oldu. Gerek sığınmacılarla birlikte gelen problemler gerekse de sınırda meydana gelen patlamalı olaylar Türkiye'nin adeta korkulu rüyası haline geldi. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı mitingi için Şanlıurfa'ya gelmesinin ardından, mitingine katılan Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla'nın ilçeye dönüşte bombalı saldırıya uğraması da, yine Suriye'deki karışıklığın Türkiye'ye kötü bir yansımasıydı. Ve bu patlamanın ne için gerçekleştirildiğinin aydınlatılamadığı gibi sorumlu olarak yansıtılan bombacı da hala yakalanamadı. Tüm bu olaylara rağmen, yetkililerin, eylem amaçlı militanların geçmesine karşın grupların içerisinden kendilerine bilgi sızdıran muhbirlerin olduğunu ve güçlü bir istihbarat çalışması yaptıklarını belirtiyor.

IŞİD'E DOLAYLI YOLDAN YARDIM EDİLİYOR

Akçakale Sınır Kapısı'ndan tıbbi yardımlar gönderilirken, gelen ağır yaralılar da Türkiye'ye kabul ediliyor. IŞİD'in elinde bulunan karşı taraftaki Tel Abyad Sınır Kapısı'na Kızılay tarafından tıbbi yardımlar teslim edilerek, Deyrizor gibi Özgür Suriye Ordusu'nun çatıştığı bölgelere ulaştırılması sağlanıyor. Ancak bu yardımlardan IŞİD'in de belli bir oranda pay aldığı gelen iddialar arasında. Diğer bir iddia ise, ağır yaralıların kabul edildiği sınır kapısından Özgür Suriye Ordusu mensubuymuş gibi IŞİD yaralılarının da geçiş yaptığı, Şanlıurfa'daki hastanelerde tedavi edildiği bilgisi. Özellikle son günlerde Rakka'da, IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmanın şiddetlenmesiyle Akçakale Sınır Kapısı'na getirilen yaralı sayısı arttı.
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Akçakale Türkiye Suriye Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title