Haberler

Türkiye-Kamerun İlişkileri

Türkiye'nin Yaunde Büyükelçisi Doğan: "Türkiye, Afrika ile kazan kazan ilkesine dayanan ortaklık istiyor" "Kamerun'da işleyen bir dayanışma ortaklığını geliştirdik"

Türkiye'nin Yaunde Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Türkiye'nin Afrika ile "kazan-kazan ilkesine" dayanan bir ortaklık istediğini belirtti.

Doğan, 2 ay içinde sanayileşme, ekonomik kalkınma, sanayi ve tarımsal üretim konulu Afrika-Türkiye Zirvesi'nin ikincisinin düzenleneceğini hatırlatarak Türkiye'nin Afrika ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerini güçlendirmeyi hedeflediğini vurguladı.

Türkiye'nin Afrika'daki kalkınma projesini desteklemek için deneyimini ve uzmanlığını paylaşmaya önem verdiğini belirten Doğan, Afrika'nın bağımsız şekilde kalkınmaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Büyükelçi Doğan, birkaç yıldır işbirliğinin güçlenmesinin meyvelerini verdiğine, Kamerun'daki projelerin başarılı olduğuna dikkati çekti.

"Kamerun'da işleyen bir dayanışma ortaklığını geliştirdik" diyen Doğan, Türk Hava Yolları'nın Aralık 2012'den bu yana Kamerunluların Batı'ya artık öncekinin yarı fiyatına seyahat edebildiğini söyledi.

Türk Hava Yolları'nın yolcularının yüzde 70'in altına inmemesi sayesinde Türkiye'nin de bu ortaklıktan kazançlı çıktığını belirten Doğan, "Kamerunlular seyahat ederken tasarruf yapıyor, kazanıyor" diye konuştu. Büyükelçi Doğan, otoyol inşaatlarında da aynı iki ülkenin karşılıklı kazanç elde ettiğine dikkati çekti.

Büyükelçi, Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin 12.Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle Kamerun-Türkiye ilişkilerinin güçleneceğini düşündüğünü de ifade etti.

İlk Afrika-Türkiye zirvesi Ağustos 2008'de İstanbul'da düzenlenmişti. 2. zirvenin, 2 ay içinde Ekvator Ginesi başkenti Malabo'da düzenlenmesi bekleniyor. - Kamerun

Kaynak: AA / Güncel

Ömer Faruk Doğan Kamerun Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title