Haberler

Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul"

TİM Başkanı Büyükekşi: "Türk mallarında 'Çin kadar ucuz, Avrupa kadar kaliteli' imajınının ötesine geçmeliyiz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk mallarında "Çin kadar ucuz, Avrupa kadar kaliteli" imajınının ötesine geçilmesi gerektiğini belirterek, "Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Yüksek katma değer üretmek ve ihraç etmekten başka çıkış yolumuz yok" dedi.

Büyükekşi, TİM tarafından, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle ve Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik ortaklığıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen  "Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul"un 3. gününde bir konuşma yaptı.

Etkinliğin üç gün boyunca büyük ilgi gördüğünü belirten Büyükekşi, ilk 2 gün boyunca 30 bine yakın katılımcının ziyaret ettiğini, bugünün sonunda bu rakamın 40 bin civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Güçlü olmanın, bilgiye ve inovasyona dayalı bir ekonomi olma anlamına geldiğini kaydeden Büyükekşi, "Toprağımızı, yaratıcılık denilen olgunun boy vereceği bir toprak haline getirmek zorundayız. Gerçek yaratıcılık bir kez ortaya çıktığında takipçi olmaktan çıkar, takip edilen olursunuz. Medeniyeti yaşayan değil kurgulayan olursunuz, rekabetin kurallarını belirleyen olursunuz" diye konuştu.

İnovasyon kültürünü kitlelere yayarken, üniversite sanayi iş birliğine özel önem verdiklerini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:

"50'den fazla üniversite, 50'den fazla Ar-Ge merkezi, 22 Teknopark ve 7 bilim merkezi 500'den fazla ödüllü tasarım ve Ar-Ge projesi 3 gündür buradaki standlarda sergileniyor. Gayretlerimizin neticesinde inovasyon ekosisteminin ilk meyvelerini almaya başlıyoruz. Türkiye, Küresel İnovasyon Endeksi'nde 143 ülke arasında 2012 yılında 74. sıradaydı. Son 2 yılda 20 basamak yükselerek 54. sıraya geldi. 2002 yılında istihdam edilen 10 bin kişiye düşen Ar-Ge personeli sayısı 14 kişiydi. Bu sayı son 10 yılda 43'e yükseldi. Son 10 yıldaki 3 katlık milli gelir artışıyla Ar-Ge harcamaları tam 6 katına çıktı. 2023'e daha emin adımlarla ilerlemek için yakaladığımız bu ivmeyi korumak istiyoruz."

"Zaman, inovasyonla bölgenin yükselen yıldızı ve beşeri lideri olma zamanıdır"

Büyükekşi, yılın 3.çeyreğinden itibaren Türkiye'nin 2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi'ni hazırladıklarını anımsatarak, bu projeyle 26 ihracatçı sektörün değer zincirlerinde inovasyon haritalarını çıkardıklarını ifade etti.

Tekdüze imalattan ve rutin süreçlerden uzaklaşıp, satış sonrası destek ve etkin dağıtım, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya odaklanmanın gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, "Türk mallarında 'Çin kadar ucuz, Avrupa kadar kaliteli' imajının ötesine geçmeliyiz. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Yüksek katma değer üretmek ve ihraç etmekten başka çıkış yolumuz yok" dedi.

Büyükekşi, dünyada inovasyon alanında tüm büyük ataklarda, devletlerin cesur, sermaye yoğun ve girişimci yatırımlarının olduğu gerçeğiyle karşılaşıldığını aktararak, şunları söyledi:

"ABD'de devlet bilgi ekonomisini sadece teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda yaratıcısı olarak da görev üstleniyor. İnternet ve nano teknoloji endüstrileri,  özel sektör değil, devlet eliyle geliştirilmiştir. İlaç sektörüne bakıldığında, devletin bu sektördeki Ar-Ge harcamaları firmalardan daha fazla. Gelişmiş ülkelerde devletin inovasyon gelişimi alanında önemli bir rol oynadığını ve teknolojinin icat, geliştirme, sanayiye uyarlama ve yayılma aşamalarında aktif görev aldığını görüyoruz. Tüm gelişmiş ülkelerde, Ar-Ge sonucu elde bilgilerin ticarileştirilmesindeki engellerin kaldırılması da dikkatle ele alınıyor. Bu açıdan bakınca hükümetimizin öncelikli dönüşüm programlarına dair açıklaması bizleri heyecanlandırdı. Bu çerçevedeki atılımların devamını bekliyoruz."

Geleceğin liderlerini geliştirebilmek için eğitime yatırım yapmanın öneminin büyük olduğuna işaret eden Büyükekşi, girişimciliğin her aşamada desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gençlerin önünü açıp onlara kendi fikirlerini hayata geçirme imkanının daha fazla tanınması gerektiğine dikkati çekerek, "Şimdi zaman inovasyonla bölgenin yükselen yıldızı ve beşeri lideri olma, ülkemizin refahını, huzurunu ve mutluluğunu artırma zamanıdır" şeklinde konuşmasını tamamladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Büyükekşi İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title