Haberler

Türkiye ile Afrika Arasındaki Stratejik Ortaklık

"Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı"nın ardından kabul edilen bildiride, Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklığın çeşitli boyutlarda derinleştirilmesi konusundaki kararlılık ifade edildi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen

"Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı"nın ardından kabul edilen bildiride, Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklığın çeşitli boyutlarda derinleştirilmesi konusundaki kararlılık ifade edildi.

Konferansta, gelecek Türkiye-Afrika Zirvesinin 2013 yılında bir Afrika ülkesinde gerçekleşmesi hazırlıklarının da ele alındığı kaydedilen bildiride, ilk Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin taraflar arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yaptığı olumlu katkının altı çizildi.

Bildiride, Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklığın çeşitli boyutlarda derinleştirilmesi konusundaki kararlılık yinelendi.

Bir gün önceki hazırlık toplantısında benimsenen Uygulama Planı'nın gözden geçirildiği aktarılan bildiride, 2008'de gerçekleşen ilk Türkiye-Afrika Zirvesi'nden bu yana kaydedilen mesafenin değerlendirildiği vurgulandı. Uygulama Planı'nın hayata geçirilmesi konusundaki kararlılığın da ifade edildiği bildiride, Türk ve Afrika medya örgütleri ve mensupları arasındaki iletişim ve işbirliğinin geliştirilmesi için Türk-Afrika Medya Forumları düzenlenmesinin öneminin altı çizildi.

Üzerinde mutabık kalınan bildiride ayrıca, Türkiye ile Afrika Birliği üyesi ülkeler arasındaki diplomatik temsilde gerçekleşen artışın, ilişkiler ve işbirliği üzerindeki olumlu etkileri vurgulandı.

Bildiride, Afrika ülkelerinin, küresel mali ve ekonomik kriz ortamında Türkiye'yle istikrarlı bir şekilde artan ticaret ve yatırım ilişkilerinden duydukları memnuniyet de ifade edildi.

Türk hükümetinin, AB'yle gümrük birliği ve diğer uluslararası taahhütlerinden kaynaklanan zorunluluklarıyla uyumlu biçimde, Afrika'daki En Az Gelişmiş Ülkelere gümrük vergisi indirimi ve duty free ayrıcalıkları tanıma olanaklarını araştırma sözüne de atıf yapılan bildiride, Türkiye'nin eğitimden sağlığa, tarımdan altyapı yatırımlarına kadar çeşitli alanlarda Afrika'ya sağladığı desteğe dikkat çekildi.

Türkiye Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Ajansının çabalarıyla ilgili takdir ifade edilen bildiride, ajansın Afrika'da ilave bölge ofisleri açmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Türkiye-Afrika ilişkilerinde üniversite burslarının önemine dikkat çekilen bildiride, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda bu alanda Afrika ülkelerine daha fazla pay ayırma sözünden duyulan memnuniyet aktarıldı.

Türkiye'nin Afrika ülkelerine vize kolaylıkları için attığı somut adımların not edildiği bildiride, Türkiye'nin de Afrika ülkelerinin bu yöndeki adımlarını takdirle karşıladığına yer verildi.

Bildiride, İzmir'in 2020'deki World EXPO fuarına "Daha iyi bir dünya için yeni yollar/Herkes için sağlık" temasıyla ev sahipliği yapma isteğinden duyulan memnuniyet ifade edilirken, "herkes için sağlık" hedefinin Afrika için öneminin altı çizildi.

Bildiride, bölgede gerçekleşen ve evrensel siyasi, sosyal ve ekonomik değerleri zenginleştirmeye yönelik değişimlerden duyulan memnuniyet vurgulanırken, çoğulcu demokrasi, insan hakları, iyi yönetim, sosyal adalet, açlığın ortadan kaldırılması ve uluslararası hukuka saygı gibi ilkelerin ilişkileri yönetmesi konusundaki kararlılık dile getirildi.

Bildiride terör, uyuşturucu ticareti, insan ticareti, insan kaçakçılığı, silah ticareti, kara para ve korsanlıkla mücadele gibi alanlardaki destek yinelendi.

-"Terörizm, bütün uluslara karşı ortak tehdit"-

Terörizmin bütün uluslara karşı ortak tehdit olduğu belirtilen bildiride, buna karşı ortaklaşa mücadeledeki kararlılık dile getirildi.

Türkiye'nin BM barış ve istikrar operasyonlarına verdiği desteğin, özellikle de Somali'de barış, güvenlik ve kalkınma için gayretlerinin övüldüğü bildiride, Türkiye de Afrika'da barış ve güvenliğe katkı yapacak bu tür çabalara desteğini yineledi.

Bildiride, Somali'deki Geçici Federal Hükümete ve Yol Haritasının uygulanmasına verilen destek ifade edilirken, Somali'deki Afrika Birliği Görev Gücünün (AMISOM) kazanımlarının öneminin altı çizildi. Uluslararası topluma bu konuda AMISOM'a destek verme çağrısı yapılan bildiride, Afrika Birliğinin barış güçlerine birlik veren ülkelere, özellikle Burundi ve Uganda'ya teşekkür edildi.

Bildiride ayrıca, Libya'nın Afrika Birliğindeki koltuğuna yeniden oturmasından ve Libya'da bir geçici hükümet kurulmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Libya'daki geçici hükümetin yeni bir anayasa için zemin oluşturması ve seçimleri yaparak ülkede demokratik değişimin gerçekleşmesi yönündeki çabaların da destekleneceği ifade edildi. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title