Haberler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yakında Kapsamlı Bir Operasyon Var

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşolu, Türkiye'nin yakında ABD'yle birlikte IŞİD'e karşı kapsamlı bir savaş başlatacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İncirlik Üssü'ne ABD uçaklarının gelmeye başladığını belirterek, "Yakın bir süre içinde IŞİD'e karşı kapsamlı mücadeleyi de hep birlikte başlatmış olacağız" dedi.



Çavuşoğlu, Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu (ASEAN) 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere bulunduğu Malezya'da ABD'li mevkidaşı John Kerry ile görüştü.

Ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "ABD'nin uçakları ve insansız hava araçları Türkiye'deki hava üslerine inmeye başladı. ABD'ye mutabakatımız çerçevesinde İncirlik başta olmak üz ere üslerimizin kullanımında ilerleme kaydettik. Yakında hep beraber IŞİD'e karşı kapsamlı bir savaş başlatacağız."

"VE BUGÜN HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI"

Çavuşoğlu, AA muhabirinin, ilk eğit-donat birliğinin Nusra Cephesi tarafından alıkonulmasıyla ilgili sorusu üzerine, eğit-donatın önemli olduğunu ancak tek başına yetersiz olacağını, arazideki sorunu, gerek IŞİD ile mücadelede gerekse rejime karşı verilen mücadelede yetersiz kalacağını da söylediklerini hatırlatarak, "Ve bugün haklılığımız ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

"YAKIN BİR SÜRE İÇİNDE OPERASYON VAR"

"IŞİD ile mücadele için Türkiye'deki üslerin uluslararası koalisyona açılmasında ne aşamada olunduğu" sorusunu Çavuşoğlu, "Şu anda ABD ile yapılan anlaşma gereği teknik olarak İncirlik Üssü'nün kullanıma açılması konusunda mesafe katettik ve ABD uçakları gelmeye başladı. Yakın bir süre içinde IŞİD'e karşı kapsamlı mücadeleyi de hep birlikte başlatmış olacağız" diye yanıtladı.

En çok tehdidi Türkiye'ye karşı oluşturan IŞİD'in ortadan kalkması gerektiğini, sonuç odaklı bir stratejiyle IŞİD ile mücadeleyi amaçladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, IŞİD'den kazanılan yerlerin de ister istemez doğal güvenli bölge haline geleceğini ve bu bölgede ılımlı muhaliflerin yer bulacağını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, böyle bir durumda Türkiye ve diğer bölgelerdeki mültecilerden ülkelerine dönmek isteyenlere yardımcı olacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, ABD basınından bir gazetecinin güvenli bölgeyle ilgili sorusuna ise "Biz şu anda ABD ile beraber Suriye'deki ılımlı muhalifleri eğitiyoruz ve donatıyoruz. IŞİD ile mücadelemize de çok kısa süre içinde başlayacağız. Bunu takiben IŞİD ile mücadelede ılımlı muhalifler için zemin daha güvenli hale gelecek" şeklinde cevap verdi.

"SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"

Esad'sız bir siyasi çözüm için adımların atılmasının önemine dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu konuyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştük. Ayrıca dünden bu yana bölgedeki dışişleri bakanlarıyla görüşmeye devam ediyoruz. Filipinler, Myanmar, Tayland, Norveç, Pakistan, Malezya dışişleri bakanlarıyla da bir araya geldik. Pakistan, Malezya, Endonezya, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin birlikte hareket etmesi İslam dünyasındaki sorunların çözümüne katkı sağlar diye düşünüyorum."

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in gelecek hafta Ankara'ya geleceğini bildiren Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşıyla ikili ve bölgesel konuları görüşme imkanı bulacaklarını belirtti.

"RUSYA VE İRAN DIŞLANMAMALI"

Rusya'nın Suriye konusundaki tutumunun hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, IŞİD konusunda hiçbir ülkenin farklı görüşü olmadığını dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, siyasi çözüm konusunda Rusya ya da İran'ın süreçten dışlanmaması gerektiğini bu ülkelerin katkılarının önemli olduğunu kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, bir gazetecinin "Uluslararası toplum Türkiye'nin üslerin açılması konusunda sivillerin zarar görmemesi yönündeki hassasiyetini destekleyecek mi" sorusuna, "Biz terörle mücadele ederken sivillerin zarar görmemesi konusunda her zaman dikkatli olduk. Biz üslerin açılması dahil her türlü katkıyı veriyoruz. Birlikte hareket edeceğimiz için sivillere karşı hassasiyetimiz de ortak olacak" yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu İncirlik Malezya Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (244)

gerçekçi:

Akp tek başına iktidar olursa osmanli zamanından kalma atatürkun belgelerini çıkartacak çünkü bu ülke üzerinde büyük oyunlar oynanış düşünün sene kahraman biri koruma Kanunuyla korunuyor ve ingiliz bi adam bu koruma kanununu yapıyor fatih sultan mehmet niye Korunmuyor koruma kanununyla böyle saçmalık mi olur bu işte bi iş var

333
6
yanıtYanıtla
Kredi Bitti:

Akp Türk Halkı ndaki Kredi n Bitti. Haberin ola Batidan zor oy alırsın artik

5
237
yanıtYanıtla
DOST:

MADEM İNCİRLİK ABD YE AÇILDI HEP BERABER KANDİLEDE BOMBA GÖNDERİN BAKALIMDOSTUNUZ ABD KABUL EDECEK Mİ??

58
0
yanıtYanıtla
NEVŞEHİRLİ:

OBAMA KONUŞUR AKEPE YAPAR!!

43
2
yanıtYanıtla
baybars58:

Benim rumuzumla benim düşüncelerimi yazmışsın görüşümüz aynı olunca mesele yok :)

yanıt1
yanıt0
CCCP:

Türkiyedeki pkkyı temizlediniz, sıra dışarıya geldi.

23
0
yanıtYanıtla
Tevhid:

İslam Devleti mücahitlerinin geberttiği 4 pkklı teröristin cenazesi bugün tc postalandı ateşleri bol olsun. Allahu Akbar

14
8
yanıtYanıtla
T129atak:

Ne IŞİD pkk''ya kapsamlı operasyon yap kardeşim ışid''in verdiği zararın bin mislini pkk verdi.

16
6
yanıtYanıtla
vatan millet sakarya:

Pkk yi vursaniza isid mi turkiyeyi tehtit ediyor isidin turkiyeyle alip veremedigi yok suanda pkk lilar vurulsun ilk.

17
4
yanıtYanıtla
KURD:

HiÇ Bir Güç PKK yi Bitiremez ..... Bunu siz de biliyorsunuzzzz .....

4
16
yanıtYanıtla
Tüm 244 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title