Haberler

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda 15 civarında bakanla ikili görüşme yaptıklarını belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda 15 civarında bakanla ikili görüşme yaptıklarını belirtti.

Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu Gala Yemeği'ndeki konuşmasında, bugün forumda birçok şey konuştuklarını aktardı.

Bakan Zeybekci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda 15 civarında bakan dostumuzla ikili görüşme yaptık. Yarın sabah 09.30'dan 12.30'a kadar, yine bakanlar seviyesinde finansman ve projelerle ilgili özel bir toplantımız olacak. Bu toplantıda emeği geçen Ekonomi Bakanlığı, Afrika Birliği Genel Sekreterliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisine (TİM) çok teşekkür ediyorum."

Toplantıya katılan bakanlara, kuruluş temsilcilerine ve özellikle Afrika'dan katılan iş dünyası temsilcilerine teşekkür eden Zeybekci, "Sabahki konuşmamda 'biraz da muhteşem medeniyetler başkenti İstanbul'un güzelliklerinin tadını çıkarın, hoşça vakit geçirin' demiştim. İnşallah bunun için de fırsat yaratın, İstanbul'un güzelliklerini görün." ifadelerini kullandı.

Özdemir: "Afrika'nın yol göstericiye değil yol arkadaşlarına ihtiyacı var"

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir de Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin yüzyıllarca geriye dayandığını anlatarak, ekonomik ilişkilerin özellikle son 20 yılda müteahhitlik sektörü öncülüğünde sıçrama yaptığını ifade etti.

Afrika'nın artan nüfusu ve hızlı şehirleşmesinden doğan potansiyele dikkati çekerek özellikle ulaşım, altyapı ve enerji gibi alanlarda ciddi ihtiyaçlar olduğunu söyleyen Özdemir, şöyle devam etti:

"Afrika'nın yol göstericiye değil yol arkadaşlarına ihtiyacı var. Biz de altyapıdan enerjiye, turizmden inşaata kadar yapmak istediğimiz mega projelerle hem istihdama katkı sağlamak hem de ekonomik değer yaratmak istiyoruz. Çünkü Afrika'ya karşı sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz."

Büyükekşi: "Türk şirketlerinin Afrika'daki yatırımları, 6 milyar doları aştı"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise 2003'ten bugüne kadar Türkiye'nin Afrika'ya yaptığı ihracatın 5 kat, Afrika'dan yaptığı ithalatın ise 3 kat arttığını belirterek, "Biz ne kazanıyorsak dostlarımızın da kazanmasını isteyen bir ülke olduk. Sadece ihracatımızda değil ithalatımızda da önemli bir artış gözleniyor." ifadesini kullandı.

Yaklaşık 3 milyon kişiye istihdam sağlayan 65 bin firmanın temsilcisi konumundaki TİM'in Afrika'nın gelişmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Büyükekşi, "2003 yılından itibaren ihracatçılarımız Afrika'ya adeta çıkartma yaparak, önemli bir iş birliği kurdu. Türk şirketlerinin Afrika'daki yatırımları, 6 milyar doları aştı. Yapılan bu yatırımlar sayesinde neredeyse 100 bin kişi istihdam ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, Türk Eximbank'ın bugüne kadar verdiği en yüksek montanlı krediyi Etiyopya için kullandırdığının altını çizdi.

Eximbank kanalı ile ilişkileri çok daha üst seviyeye çıkartmak istediklerini söyleyen Büyükekşi, "Afrika'da her sabah bir ceylan uyanır ve en hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir. Afrika'da her sabah bir aslan uyanır ve en yavaş ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir. Aslan ya da ceylan olmanın bir önemi yok, güneş doğduğunda hepimiz koşmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Büyükekşi İstanbul Türkiye Afrika Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title