Haberler

"Asrın Projelerine Devam Ediyoruz"

Güncelleme:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, "Mart 2015 tarihi itibariyle 3. tüpü hizmete sokarak aşağı yukarı 2.5 dakikada bir sefer yapma imkanına kavuşacağız." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2015 yılı mart ayında, metro hattında 3. tüpün devreye girmesiyle 50 bin kişinin 1 saat içinde Türk Telekom Arena Stadı'ndan ayrılabileceğini söyledi.

Elvan, Levent-Hisarüstü Metrosu Son Ray Kaynağı Töreni'nin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bu projenin yanı sıra bir başka önemli projelerinin de Sanayi Mahallesi'ni Seyrantepe'ye bağlayan hat olduğunu ifade eden Elvan, şöyle konuştu:

"Şu anda biliyorsunuz orada 2 tane tüp geçidimiz var. Çalışma nedeniyle şu anda kapalı ama önümüzdeki dönemde açacağız. Özellikle Türk Telekom Arena açısından sıkıntı yaşanıyordu. Aşağı yukarı 24 bin kişi, stattan bir saatte tahliye olabiliyordu. Bunun 50 bine çıktığını düşünürseniz, aşağı yukarı 2 saatlik bir sürede stadın boşaltılabilmesi mümkün olacak. Şu anda ancak bu iki tüple 5 dakikada bir sefer yapılabiliyor. Yani Sanayi Mahallesi'nden Seyrantepe'ye. 3. bir tüp yapımına başladık. 3. tüp yapımını da tamamlamak üzereyiz. Ne zaman bitiriyoruz? Mart 2015'te. 3. tüpü bitirdiğimizde 2.5 dakikada bir Sanayi Mahallesi'nden Seyrantepe'ye sefer yapma imkanımız olacak ve 50 bin seyircinin 2 saatte değil 1 saatte tahliyesini tamamlamış olacağız, mevcut metro hattını kullanarak. Şu anda biliyorsunuz Sanayi Mahallesi ile Seyrantepe arasındaki hat yapım çalışmaları nedeniyle kapalı. 26 Eylül itibariyle biliyorsunuz maçlar da başladı. O nedenle biz de elimizi biraz çabuk tuttuk, 26 Eylül tarihi itibariyle 2 tüpü açacağız. Daha önce kapattığımız 2 tüpü açacağız. Sanayi Mahallesi'nden Seyrantepe'ye ulaşım imkanını sağlayacağız. Mart 2015 tarihi itibariyle 3. tüpü hizmete sokarak aşağı yukarı 2.5 dakikada bir sefer yapma imkanına kavuşacağız. 50 bin seyircinin bir saat içinde o bölgeyi terk etmesine, stadı boşaltabilmesine imkan sağlayacağız.

"Asrın projelerine devam ediyoruz"

İstanbul'un trafiğini rahatlatmak için projelere devam edeceklerini dile getiren Elvan, şöyle dedi:

"Asrın projelerine devam ediyoruz. Biliyorsunuz Marmaray çok önemli bir projemizdi. Bunu tamamladık. Şu anda Marmaray'ın ikizi olan lastik tekerlekli araçlar için tünel çalışmalarımız devam ediyor. Aşağı yukarı bin metreye yaklaştık Avrasya tünelinde. Muhtemelen bu hafta sonu Avrasya tünelini de ziyaret edeceğiz. Oradaki çalışmaları da yerinde inceleyeceğiz. O da gerçekten asrın projelerinden bir tanesi. Yine üçüncü havalimanımızın yapımına hızla başlandı, o da sadece Türkiye'de değil dünyada ses getiren çok önemli projelerimizden bir tanesi. Yine İstanbul'da metro ve hafif raylı sisteme yönelik yeni projelerimiz olacak. Bu projelerimize devam edeceğiz. Özellikle İstanbul trafiğini rahatlatıcı tedbirlerimize devam edeceğiz."

İstanbul'da yaklaşık 15 milyonluk bir nüfusun bulunduğunu dile getiren Elvan, "İstanbul'a günlük giren araç sayısı sadece Anadolu tarafından söylüyorum, 150 bin civarında. Bu kadar yoğunlukta bir trafiği rahatlatmamız gerekiyor. Bu çerçevede biliyorsunuz Kuzey Marmara Otoyolu projesini başlattık ama o otoyol projesi, özellikle İstanbul'a girişi tam manasıyla rahatlatmıyor. Yeni ihaleye çıkacağımız bir projeyle Sakarya'dan Kocaeli'ne, yeni yapmakta olduğumuz İstanbul-İzmir otoyoluna bağlantı sağlayacağız. Oradan da Kurtköy'den üçüncü köprü üzerinden Tekirdağ Kınalı'ya kadar otoyol projemizi tamamlayacağız. Tamamıyla yap-işlet-devret modeliyle yapıyoruz. Bir de İstanbul'u rahatlatacak en önemli projelerden bir tanesi Çanakkale Boğazı geçişi projesi. Özellikle Ege Bölgesi'nden yurt dışına çıkış yapmak isteyen taşımacılık başta olmak üzere kesimler İstanbul güzergahını kullanıyorlar. Biz özellikle Tekirdağ Kınalı'dan Çanakkale'ye ineceğiz. Çanakkale'den Balıkesir'e ve Çanakkale köprüsünü de inşa ederek ve oradan da İstanbul-İzmir otoyoluna bağlantı sağlayacağız."

Levent-Hisarüstü Metrosu'nun da dizayn açısından Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Elvan, "Tek tüp olmasına rağmen karşılıklı gidiş-gelişlerin mümkün olacağı bir hat olacak. Tek tüpümüz var, tek ray sistemimiz var ama gidiş-gelişler karşılıklı olacak ve 4 dakikada bir sefer olacak. Bu nasıl sağlanacak? Özellikle biz istasyonun bulunduğu alanları uzun tuttuk. Çift hat sistemi yaptık. Dolayısıyla gelen metro, istasyonda diğer hatta geçip bu şekilde karşılıklı değişimi sağlayacak. Bu açıdan Türkiye'de yapılan bir ilk uygulama. Butik bir yönü var. Özellikle Levent, Etiler, Hisarüstü; bu kesimde yaşayan vatandaşlarımızı, öğrencilerimizi rahatlatacak bir proje. Artık Levent-Etiler güzergahındaki karayolu da bu derece yoğun olmayacak. İnşallah kasım ayında test sürüşlerine başlayacağız. Aralık sonunda da açılışı gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Çanakkale İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title