Haberler

Türk Tasarımcı Krize Rağmen Kendi Aracını Üretti

Global Krizin Etkisiyle, ABD'li Otomotiv Firmaları İflasın Eşiğine Gelirken, Avrupa ve Japonya Otomotiv Şirketlerinden Gelen Kötü Haberlerin Sayısında da Ciddi Artış Yaşanıyor.

Global krizin etkisiyle, ABD’li otomotiv firmaları iflasın eşiğine gelirken, Avrupa ve Japonya otomotiv şirketlerinden gelen kötü haberlerin sayısında da ciddi artış yaşanıyor.

Otomotiv devleri, daralan talep nedeniyle üretimlerini kısıp, işçi çıkartma yoluna giderken yeni yatırım projelerini de iptal etmek zorunda kalıyorlar. Bu ortamda krizden etkilenmeyip, proje ve yatırımlarına devan eden firmalar da bulunuyor. Bunlardan bizi de ilgilendiren en önemli firma, Volkswagen Grubu eski Tasarım Başkanı Murat Günak’ın da ortağı olduğu Sprit Avert. Peugeot, Mercedes ve son olarak Alman Volkswagen Grubu’nun Tasarım Başkanlığını yaptıktan sonra 2007 başında kurduğu şirketle elektrikli araç geliştiren Avrupa’nın en ünlü otomobil tasarımcılarından Günak, krize rağmen aracını üretmek için fabrika bularak testlere başladı.

Volkswagen’den ayrıldıktan sonra İsviçreli yatırımcı Sprit Avert’in patronu Lorenzo Schmid’le kompakt sınıfta yer alacak yeni bir hibrid otomobil üretmek üzere yola çıkan Günak’ın projesinde ikinci aşamaya gelindi. 18 ay önce tanıtılan projenin ikinci aşamasında, üretilen ilk otomobil geçen ay Almanya’da Petersberg ile Bonn arasında test sürüşünü başarı ile tamamladı. Mindset adı verilen hibrid otomobil, bu ay içinde Avrupa’da yollara çıkacak. Böylece potansiyel tüketicilerin otomobili tanıması sağlanacak. Tüketicilerin isteklerine göre otomobilde bazı değişikliklerin yapılması da planlanıyor.

10 bin adet üretilecek

Toplam 250 milyon Euro yatırım yapılan otomobilin satışa sunulacağı tarihte de bir değişiklik yok. Günak, Mindset’i 2009 yılının ikinci yarısında satışa sunmaya hazırlanıyor. Otomobilin üretimi için Fransız niş otomobil üreticisi Heuller’le anlaşan Günak, yılda 10 bin adet otomobil üretimini planlıyor. Otomobilin fiyatının ise 30 bin Euro olacağı tahmin ediliyor. Ford, Mercedes, Peugeot, DaimlerChrysler ve VW Grubu’nda çalışan Günak’ın tasarladığı bir çok başarılı model bulunuyor. Ancak, Günak’ın tasarımını yaptığı projeler içinde şimdiye kadar çevre dostu özel bir otomobil yok. Günak, Mindset adı verilen proje için "İnsanlar bu otomobili sadece sıfır emisyon özelliğinden dolayı değil, kullanmaktan keyif alacakları bir otomobil olduğunu için de sevmeli" diye konuşuyor. Günak’ın 4.20 metrelik prototipi sıfır emisyonla yol alıyor. Yüksek performanslı lityum iyon batarya yardımıyla otomobil 100 km. boyunca elektrik enerjisiyle yol alıyor. Eğer 100 km’lik menzil yeterli gelmiyorsa, aküyü şarj eden yaklaşık 24 beygir gücünde 2 silindirli benzinli jeneratör devreye giriyor. Böylece menzil 800 km’ye kadar çıkabiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title