Haberler

Türk-İş'ten 30 Ağustos Mesajı

Güncelleme:

Türk-İş, kutlama mesajında Atatürk'ün, kamu destekli iktisadi kalkınma politikalarının da öncüsü olduğu belirtilerek, son yıllardaki özelleştirmelere dikkat çekildi.

Türk-İş Yönetim Kurulu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ülkedeki kamu destekli iktisadi kalkınma politikalarının da öncüsü olduğu belirtilerek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik ve toplumsal açıdan gelişiminde temel birer aktör olan kamu işletmeleri, son 30 yılda hızla özelleştirilmiş ve bu özelleştirme uygulamaları son yıllarda daha da yoğunlaşmıştır" denildi.

Türk-İş Yönetim Kurulu, 30 Ağustos Zaferinin 92. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı. Açıklamada, 30 Ağustos 1922 de, Türk Milleti'nin vermiş olduğu kurtuluş mücadelesinin zafer günü olduğu belirtildi.

Açıklamada, Dünya Savaşı sonrası, Osmanlı Devleti'nin yıkılışıyla başlayıp, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar verilen haklı ve onurlu mücadelenin son hamlesinin, 26 Ağustos 1922 tarihinde başlatılan Büyük Taarruz olduğu anımsatıldı.

Kuruluş aşamasında ekonomik bağımsızlığın, siyasal bağımsızlık kadar önemli olduğunu vurgulayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ülkedeki kamu destekli iktisadi kalkınma politikalarının da öncüsü olduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik ve toplumsal açıdan gelişiminde temel birer aktör olan kamu işletmeleri, son 30 yılda hızla özelleştirilmiş ve bu özelleştirme uygulamaları son yıllarda daha da yoğunlaşmıştır. Özelleştirmelerle birlikte önceden sanayi bölgesi olan şehirlerde refah seviyesi gerilemiş, taşeron işçilik adeta bir virüs gibi yayılmıştır. Sendikalı işçi sayısı hızla azalırken, örgütsüz işyerlerinde çalışma koşulları, insan onuruna yakışmayan bir seviyeye gelmiştir. Özelleştirme uygulamalarının uzun vadede getirdiği olumsuzluklar çok daha açık bir şekilde görünür olmuştur.13 Mayıs 2014 günü 301 işçimizin şehit olduğu Soma maden faciası, özelleştirmelerin ne gibi felaketlere yol açabileceğinin en somut ve en güncel kanıtıdır.Maden işçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmek ve Soma'da meydana gelen maden faciasının yaralarını sarmak amacıyla, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna Mayıs ayının sonunda gelen Torba Yasa yürürlüğe girememiş, işçi ve ailelerinin sıkıntıları çözüm bulamamıştır.Ülkemizdeki özelleştirmeler sonucunda hızla yayılan taşeron işçilik uygulamasını düzenlemek ve taşeron işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek amacı ile çıkarılması planlanan Torba Yasa henüz yürürlüğe girmeden, Yatağan, Kemerköy, Yeniköy Termik Santrallerinin özelleştirilmesi, Soma faciasından ders alınmadığını bizlere bir kez daha göstermiştir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma kıskacına hapsedilen Türkiye çalışma yaşamının, ülkemiz emekçileri açısından önümüzdeki dönemlerde olumlu bir görünüm sergileyeceğini söylemek, mevcut koşullar göz önünde tutulduğunda pek olanaklı görülmemektedir."

-"ÖZELLEŞTİRMELERE SON VERİLMELİ"-

Soma faciası gibi elim olayların bir daha yaşanmaması için özelleştirmelere bir an önce son verilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Stratejik özellikleri nedeniyle, enerji temininde sürdürülebilirliği sağlamak için yerel kaynaklarımıza dayalı kömür ve enerji üretimi gibi önemli alanlar, mutlaka kamunun mülkiyetinde kalmalıdır. Bu nedenle Yatağan, Kemerköy, Yeniköy Termik Santrallerinin özelleştirme işlemlerinin bir an önce iptali gerekmektedir. Termik santrallerin özelleştirilmesi şeklinde atılmış bu yanlış adımdan dönülmesi, hem ülke ekonomisi hem de bu tesislerde çalışan emekçiler ve aileleri açısından yararlı olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Türk İş Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title