Haberler

Türk-İş Başkanı Atalay: "Madenlerde Hayatını Kaybeden Kardeşlerimiz Olmasaydı, İş Güvenliği Yasası...

Türk-İş ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının çıkmasında maden kazalarının etkili olduğunu söyledi.

Türk-İş ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının çıkmasında maden kazalarının etkili olduğunu söyledi. Atalay, 'Onlar rahmetli olmasaydı' Dün meclisteki o yasayı, ne meclis çıkartabilirdi ne de biz çıkarttırabilirdik. Allah onların mekanlarını cennet yapsın. Yasanın çıkmasının sebebi, orada rahmetli olan kardeşlerimizdir" dedi.

Demiryol-İş Sendikası Kayseri Şubesi'nin 10'uncu Olağan Genel Kurulu'na katılan Atalay, işçi sağlığı ve güvenliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Meclisten çıkan iş güvenliği yasasını olumlu bulduğunu belirten Atalay, 'Özellikle, maden sektöründe çalışan kardeşlerimizle ilgili güzel bir yasa. 13 Mayıs'ta Soma'da, 28 Ekim'de Ermenek'te iki iş kazası, iş cinayetinde 320 kardeşimiz rahmetli oldu. Onlar rahmetli olmasaydı, dün meclisteki o yasayı, ne meclis çıkartabilirdi ne de biz çıkarttırabilirdik. Allah onların mekanlarını cennet yapsın. Yasanın çıkmasının sebebi, orada rahmetli olan kardeşlerimizdir. Bu yasa 10 aydır devam ediyordu ve dün sonlandı. Özellikle, Soma bölgesinde özel sektörde çalışan, 2 bin 600'e yakın arkadaşımız, kıdem tazminatlarını almadı. Kaza olmayan iş yeriydi burası. Özel sektöre ait bir işyeriydi burası. Bununla ilgili bir yasal düzenleme yapıldı. Patronların mallarına TMSF el koyacak. Devlet oradan, bu arkadaşlarımızın tazminatlarını verecek" diye konuştu.

Demiryolları sektörünün sürekli çalışan bir kurum olduğunu dile getiren Atalay, sözleşmeli olarak çalışanların da kadroya alınması için uğraştıklarını vurguladı. Demiryolu işçilerinin, mevsimlik işçi olarak görülmesinin düzeltilmesi için çalıştıklarını ifade eden Atalay, '2007'de 4 binin üzerinde kardeşimiz kadroya geçti. Kalan arkadaşlarımızın adı mevsimlik oldu. Ormanda arkadaşlar, yangın mevsiminde, Çaykur'da çay varken çalışıyorlar ama demiryolları 7/24 çalışan bir kurum. Şu anda kadroyla ilgili bir şey söylemem mümkün değil ama 7 ay 29 gün kalktığı zaman, biz kadroya yakın kapıyı en azından açmış oluruz. Demiryollarının dışında, diğer iş yerlerinde çalışan kardeşlerimiz de var. Onlarla da ilgili. Yani demiryollarında iş var. 11 ay çalıştırılsın. Zannediyorum, şuan ki durumumuzdan daha olurö şeklinde konuştu. Taşeronlaşmanın ülkenin başına bela olduğunu ve devamlı bu konuyu gündeme getirdiklerinin altını çizen Atalay, asıl işi yapan işçilerin sendikalaşması gerektiğini aktardı. Atalay, 'Bu ülkenin başına taşeron bela oldu. Asgari ücret var. Kıdem tazminatı, yemek, servis, izin yok. Böyle bir ceberut bir şey. Biz 50 bin kişiyle miting yaptık. Her gün bu konuya gündeme getirdik. Taşeronda asıl işi yapanları evin içine almak durumundayızö ifadelerini kullandı.

Soma'daki maden faciasında ölenlerin yakınlarının, ekonomik yönden sıkıntıları olmadığını söyleyen Atalay, 'Özellikle madenlerle ilgili, maden sendikalarımız başta olmak üzere, çalışma yapmak durumundayız. Çünkü Soma'da, iyi imtihan veremedik. Bizim arkadaşlarımız iyi imtihan veremedi. Patronların zaten öyle bir kaygısı yok. Soma'yla ilgili en önemli problem kıdem tazminatlarıydı. Ölenlerin mekanları cennet olsun. Kalanların ekonomik yönden bir sıkıntıları yok. Yardım, para, ev aldılar. Esas sıkıntı kapanan iş yerlerinde. Bugün Soma'da, Türk-İş Madenci İlköğretim Okulu'nun temeli atılıyor. Zannediyorum 6 ay sonra da okulu bitireceğizö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title