Haberler

Türk Büro-Sen: Tüik Saldırısından Vali ve Tüik Başkanı Sorumlu

Güncelleme:

Türk Büro-Sen, TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü'nde 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayda, TÜİK Başkanı Birol Aydemir ve Kars Valisi Eyüp Tepe'nin sorumlu olduğunu savundu.

Türk Büro-Sen, TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü'nde 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayda, TÜİK Başkanı Birol Aydemir ve Kars Valisi Eyüp Tepe'nin sorumlu olduğunu savundu.

Türk Büro-Sen'den yapılan açıklamada, olayı gerçekleştiren Veysi Erim'in sürekli olarak idareye sorun yarattığı, işe düzensiz gelip gittiği bu nedenle soruşturma geçirdiği ve çeşitli cezalar aldığı müfettiş raporlarıyla ortaya çıktığı vurgulandı. Açıklamada, olaydan yaklaşık 3 ay önce Erim'in yakın akrabalarını daireye getirerek, Kars Bölge Müdürü'nü sözlü olarak tehdit ettiği ve çalışanlar içinde sürekli "müdürü öldüreceğim" sözlerini sarf ettiği iddia edildi.

Açıklamada, Bölge Müdürü Mehmet Tolon'un, Erim ve akrabalarının sürekli olarak tehditlerine maruz kaldığı ve can güvenliğinin olmadığı gerekçesi ile Valiliğe başvurduğu, olayın meydana geldiği günden birkaç gün önce korumanın kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada, Tolon'un 29 Ocak 2014 tarihinde Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na kendisi hakkında hakaretlerde içeren ve çeşitli ifade ve isnatlarda bulunan Erim'i şikayet eden dilekçe verdiği, dilekçenin Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Erim hakkında dava açılmak üzere Kars 2. Asliye Ceza Mahkemesine dosyayı gönderildiği belirtildi. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Tolon'un, TÜİK Başkanlığı'nı defalarca telefonla aradığı, Erim'in tayin talebinin yerine getirilmesini istemiş. Kurumda huzursuzluk yarattığını, kendisinin savcılığa başvurduğunu ve birlikte çalışma ortamının ortadan kalktığını ifade etmiş, ancak TÜİK Başkanlığı söz konusu talebi yerine getirmemiş. Bu defa 24 Ocak 2014 tarihinde Erim'in tayininin yapılmasını yazılı olarak TÜİK'e bildirir. Söz konusu yazı 27 Ocak 2014 tarihinde TÜİK Başkanlığı'nın kayıtlarına girer. Buna rağmen TÜİK Başkanı Birol Aydemir herhangi bir işlem yapmaz. TÜİK Başkanlığı kurumun görevlendirdiği müfettişlerin Erim'le ilgili tuttuğu raporu da ciddiye almaz. Müfettişlerin raporunda söz konusu "şahsın kusurlu olduğu ve çalışma barışını bozduğu, bu nedenle tayin talebinin yerine getirilmesi' gerektiği talep edilir. İşlediği suçlardan dolayı da disiplin cezası verilir."

-"HER TÜRLÜ HUKUKİ DESTEĞE HAZIRIZ"-

Bu ihmallerin arkasında yatan gerçeğin, Tolon'un daha önce Eskişehir Bölge Müdürü iken, Eskişehir bölge Müdürlüğünün kapatılması sonrası emsal bir kadroya atanmayarak, merkeze çekilmesi ve açılan dava sonucu Kars Bölge Müdürlüğü'ne atanmış olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"TÜİK yönetiminin iradesi dışında, mahkeme kararıyla atamak zorunda kaldığı Bölge Müdürü Tolon'a iyi gözle bakmadığı, bu nedenle Bölge Müdürü'nden gelen talepleri yerine getirmediği şeklinde görüşler tüm TÜİK çalışanları tarafından bilinmektedir. Sonuç olarak, TÜİK Başkanı Birol Aydemir'in sorumsuz davranışı ile Kars Valiliğin ihmali birleşince bu elim hadise gerçekleşmiştir. Böylece, son 11 yılda iyice siyasallaştırılan devlet yönetim anlayışının acı bir faturası olarak, 7 kamu görevlisi hayatını kaybetmiştir. Başta TÜİK yönetimi olmak üzere, Kars Valiliğinin olaylarla ilgili aydınlatıcı bilgi vermekten kaçınması, olayı basit bir adli vaka gibi göstermeye çalışmalarını ibretle görüyoruz. İhmalleri nedeniyle TÜİK Başkanı Birol Aydemir ve Kars Valisi Eyüp Tepe hakkında saldırı sonucu hayatını kaybeden 7 TÜİK çalışanının yakınları mutlaka dava açmalıdır. Bu hususta Türk Büro-Sen Genel Merkezi olarak her türlü hukuki desteğe hazırız."

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Birol Aydemir Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title