Haberler

Türk Atletizminin "Dünya" Karnesi

Süreyya Ayhan Kop'un, "Dünya şampiyonasında final koşan ilk Türk atlet" olarak tarihe geçmesiyle ivme kazanan Türk atletizminde, Elvan Abeylegesse'nin bayanlar 5 bin metrede dünya 2'nciliği, Karin Melis Mey'in ise bayanlar uzun atlamada dünya 3'üncülüğü bulunuyor Moskova'da düzenlenen 14. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda mücadele eden 10 kişilik Türk Milli Takımı'nda elemeleri geçebilen tek sporcu, 1500 metrede İlham Tanui Özbilen oldu 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da madalya alamayan Türk Milli Takımı'nda cirit atmada Fatih Avan 5'inci, bayanlar 3000 metrede Binnaz Uslu 7'inci, bayanlar uzun atlamada Karin Melis Mey ile bayanlar 1500 metrede Tuğba Karakaya 8'inci sırada yer almıştı

ÜLKÜ PARLAKYILDIZ KARAKUŞ - Süreyya Ayhan Kop'un, dünya şampiyonasında final koşan ilk Türk atlet olarak tarihe geçmesiyle ivme kazanan Türk atletizminde, Elvan Abeylegesse'nin bayanlar 5 bin metrede dünya 2'nciliği, Karin Melis Mey'in ise bayanlar uzun atlamada dünya 3'üncülüğü bulunuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2002'de bayanlar 1500 metrede Avrupa şampiyonu olup, 2003 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da aynı dalda final koşan Süreyya Ayhan Kop, bu başarılarıyla adını ilkler listesine yazdırmıştı. 2002'deki şampiyonluğuyla, "Türk atletizm tarihindeki ilk Avrupa şampiyonu", 2003'teki ikinciliğiyle ise "Dünya şampiyonasında final koşan ilk Türk atlet" olan Kop, Türk atletizmine ivme kazandıran isim oldu.

Krosta Avrupa'daki başarılarından sonra 2004 yılındaki IAAF Altın Lig'de bayanlar 5000 metrede kırdığı dünya rekoruyla "Dünya rekoru kıran ilk Türk atlet" olarak tarihe geçen Elvan Abeylegesse de Pekin-2008'de 5 bin ve 10 bin metrelerde gümüş madalya kazanmış ve Türkiye'ye ikinci kez bir ilki yaşatma başarısı göstermişti. Başarılarını, Avrupa'daki birçok kupada kürsüye çıkarak süsleyen Abeylegesse, 2007 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da 5000 metrede gümüş madalyayı boynuna takmış ve Türkiye'ye dünya şampiyonasındaki ilk madalyasını kazandırmıştı. Abeylegesse'nin başarıları, bununla sınırlı kalmadı. Etiyopya asıllı milli atlet, 3 yıl sonra İspanya'da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 10 bin metrede İstiklal Marşı'nı söyletmiş, 5 bin metrede ise gümüş madalyayı boynuna takmıştı.

Dünya Atletizm Şampiyonası tarihinde Türkiye'nin 3. madalyası, Karin Melis Mey'den geldi. Bayanlar uzun atlamada Türkiye'nin yüzünü güldüren Güney Afrika asıllı milli sporcu, 2009 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 6.80 metreye atlamış ve bronz madalyayı elde etmişti.

Moskova'da madalya gelmedi

Rusya'nın başkenti Moskova'da geçen hafta başlayıp yarın sona erecek 14. Dünya Atletizm Şampiyonası'na 10 sporcuyla katılan ve şampiyonadan önce doping vakaları üzerine federasyon başkanı Mehmet Terzi'nin istifasıyla sarsılan Türk Milli Takımı, madalya umudu İlham Tanui Özbilen'in de 1500 metre yarı finalinde elenmesiyle yurda eli boş dönüyor.

Cirit atmada Fatih Avan, 10 bin metrede Polat Kemboi Arıkan, 3 bin metre su engellide de Tarık Langat Akdağ elemeleri dahi geçemeyerek atletizmseverlerin hayallerini boşa çıkarırken, bayanlar yüksek atlamada Burcu Ayhan, disk atmada Ercüment Olgundeniz, bayanlar gülle atmada Emel Dereli, bayanlar 1500 metrede Tuğba Karakaya Koyuncu, bayanlar maratonda da Ümmü Kiraz ve Sultan Haydar da elemeleri geçemeyip şampiyonaya veda eden diğer Türk sporcular oldu.

2011'de de madalya yoktu

Güney Kore'nin Daegu kentinde düzenlenen 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da madalya alamayan Türk Milli Takımı'nda cirit atmada Fatih Avan 5'inci, bayanlar 3000 metrede Binnaz Uslu 7'inci, bayanlar uzun atlamada Karin Melis Mey ile bayanlar 1500 metrede Tuğba Karakaya 8'inci sırada yer almıştı.

Doğrudan final koşan 4 Türk atletten, bayanlar maratonda Bahar Doğan, erkekler 20 kilomotre yürüyüşte Recep Çelik, bayanlar 20 kilometre yürüyüşte Semiha Mutlu ve erkekler maratonda Bekir Karayel başarılı olamamıştı. Bahar Doğan yarışı 35. sırada tamamlamış, Semiha Mutlu ise havanın çok sıcak olması nedeniyle 5. kilometrede yarışı terk etmek zorunda kalmıştı. Recep Çelik 28'inci, Bekir Karayel ise o sezon en iyi derecesini gerçekleştirmesine rağmen 47. olabilmişti.

21 kişilik Türk Milli Takımı'ndan 8 sporcu ise seçmelerde kötü performans sergilemiş ve elenmişti. Erkekler çekiç atmada Eşref Apak ve Fatih Eryıldırım, erkekler disk atmada Ercüment Olgundeniz, bayanlar 400 metrede Pınar Saka, bayanlar 5000 metrede Almitu Bekele Degfa, bayanlar 3000 metrede Gülcan Mıngır, bayanlar 400 metre engellide Nagihan Karadere ve Birsen Engin seçmeleri geçemeyerek şampiyonaya veda etmişti.

Bayanlar 1500 metrede Aslı Çakır Alptekin ve Tuğba Karakaya ise seçmeleri geçmesine karşın Alptekin yarı finalde elenmiş, Karakaya ise finale yükselmişti.

Bayanlar 4x400 bayrak yarışında da Nagihan Karadere, Meliz Redif, Birsen Engin ve Pınar Saka'dan oluşan Türk Milli Takımı elemeleri geçemeyerek şampiyona dışında kalmıştı.

Bayanlar 100 metre engellide Avrupa şampiyonu Nevin Yanıt elemeleri geçip yarı finale yükselmiş, ancak finale kalamamıştı. - Ankara

Kaynak: AA / Spor

Süreyya Ayhan Moskova Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title